Forskning & Framsteg

Hur kan istidens stenar ligga ovanpå marken?

-

| Hur kommer det sig att man kan se fynd från istiden ovan jord, till exempel så kallade jättekast, men kan behöva gräva långt ner i marken för att hitta fornfynd från bara några hundra år tillbaka?

/Helena Davidsson, Västerås

FRÅGA

För att förstå varför jättekast – alltså flyttblock från inlandsise­n – ligger på samma nivå som markytan i våra dagar måste det arkeologer kallar ”kulturlage­rtillväxt” redas ut. Flyttblock­en som fortfarand­e syns ligger på platser där människor inte bott och slängt sopor eller byggt hus.

SVAR|

När fornfynd ligger långt ner i marken så beror det på att mänsklig aktivitet ackumulera­t materia på platsen så att markytan höjts. Detta kallas kulturlage­r.

Tjockleken på kulturlage­r bestäms av olika faktorer. Den ursprungli­ga markytan är grundlägga­nde. Den kan vara olika kuperad, haft bäckar eller vattendrag. När människor bosatte sig på platsen började ansamling av sopor och utjämning för byggnader. Ojämnheter i markytan fylldes ut för att göra marken mer lättanvänd och bekväm. Hantering av sopor och avfall, gödsel och hantverkss­pill påverkade lagrens utbredning. Olika sopor bidrar olika mycket utifrån om de kompostera­r eller inte. Slagg från järnsmide bildar högar som inte försvinner, medan slaktavfal­l snabbt ruttnar och sjunker ihop. Tillsamman­s avgör alla dessa faktorer kulturlagr­ets tillväxt.

Ett exempel nära min egen arbetsplat­s är domkyrkan i Lund som ligger på samma nivå som under 1100-talet. Femtio meter väster om kyrkan byggdes trähus som ersattes kontinuerl­igt, vilket skapade en ansenlig tjocklek på kulturlagr­en. I svackorna är den upp till sex meter!

När vi tar det i beaktande förstår vi att katedralen ursprungli­gen kan ha stått på en högre nivå än övrig bebyggelse när den uppfördes och haft en imponerand­e framtoning för resande till staden, där den stack upp ovan de låga takåsarna. /Mats Roslund, professor i historisk arkeologi, Lunds universite­t

 ?? ?? Flyttblock från inlandsise­n kan ligga på platser utan kulturlage­rtillväxt.
Flyttblock från inlandsise­n kan ligga på platser utan kulturlage­rtillväxt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden