Forskning & Framsteg

Sover man bra när man går?

-

| Fungerar sömnen lika bra om man går i sömnen? Alltså, fungerar till exempel sorteringe­n av minnen och städningen av cellerna lika bra om en person går i sömnen jämfört med om den ligger still i sin säng?

/Masiteh, Hvitfeldts­ka gymnasiet, Göteborg

FRÅGA

Mycket bra fråga! Sömngående inträffar under djupsömn, som är en del av icke-REM-sömnen. Denna djupsömn har visat sig spela en viktig roll för att befästa nya minnen, främja hjärnhälsa­n, påverka blodsocker­nivåer och hjälpa oss hantera våra känslor. Det är intressant att fundera på om dessa fördelar också gäller när vi går omkring i sömnen – men faktum är att vi inte vet ännu! Forskninge­n har hittills mer fokuserat på att studera själva sömnen i samband med sömngående, inte på dessa sömnrelate­rade funktioner.

Somliga har nog gjort iakttagels­en att de ofta känner sig mindre återställd­a

SVAR| dagen efter att de gått i sömnen, men då gäller det att inte förväxla orsak och verkan. Sömndepriv­ation (sömnbrist), obstruktiv sömnapné (andningsup­pehåll under sömnen) och oregelbund­na sovrutiner ökar nämligen sannolikhe­ten för sömngående.

Generellt sett är sömngående inte farligt, även om andra kan tycka att det är konstigt att se någon vandra omkring mitt i natten. Vissa läkemedel kan trigga sömngående – om du misstänker att det är så ska du ta upp detta med din läkare. Du får aldrig ändra läkemedels­behandling på egen hand. /Christian Benedict, forskare i neuroveten­skap vid Uppsala universite­t och författare till boken

(Bonnier Fakta, 2023)

liv Sov dig till ett bättre

 ?? ?? Det är i allmänhet ofarligt att gå i sömnen – men vi vet inte om sömngångar­en får samma fördelar av sömnen som sängsovare­n.
Det är i allmänhet ofarligt att gå i sömnen – men vi vet inte om sömngångar­en får samma fördelar av sömnen som sängsovare­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden