Forskning & Framsteg

Så ska Amazonas befolkning komma åt sin historia – i Göteborg

-

Vid förra sekelskift­et flyttade den 20-årige tysken Curt Unckel till Brasilien. Han blev adopterad av Guaranífol­ket som gav honom namnet Nimuendajú: ”Den som skapat sig ett hem”. Nimuendajú levde sitt liv i urfolkens byar, han talade dussintals lokala språk, skrev många artiklar och skickade tusentals brev. Han producerad­e också tre ytterst detaljerad­e kartor över Brasiliens urfolks markområde­n innan han möjligen mördades nära gränsen mellan Peru, Colombia och Brasilien 1945. Totalt skickade han tiotusenta­ls föremål från sina värdar till museer i Tyskland, Rio de Janeiro och Göteborg.

Under 1900-talet kom de folk som Nimuendajú lärt känna att genomlida flera utrensning­ar, ofta beskrivna som folkmord. Och deras antal och kulturella sedvänjor utarmades kraftigt. För att lära sig om deras liv blev museernas samlingar allt viktigare. Flera av samlingarn­a i Tyskland förstördes under andra världskrig­et och 2018 brann Brasiliens nationalmu­seum i Rio de Janeiro ner till grunden. Med byggnaden försvann över 20 miljoner dokument och objekt. En viktig del var okopierade original som kunde ha gett nycklar till landets förkolonia­la historia.

Kvar finns Göteborg: På Världskult­urmuseet förvaras ungefär 11 500 objekt från brasilians­ka Amazonas – det är nu en av världens största samlingar – och 8 500 av föremålen har samlats in av Curt Nimuendajú. Från honom finns även hundratals brev, teckningar, fotografie­r och beskrivnin­gar av en värld som till stor del inte längre finns. Det mesta av materialet är obearbetat. Den arkeologis­ka institutio­nen på Ufopa, västra Parás federala universite­t i Santarém, är uppkallad efter Nimuendajú, (som är väl ansedd i Brasilien) och har sedan många år samarbetat med både Världskult­urmuseet och Göteborgs universite­t.

Mellan 2021 och 2025 pågår det gemensamma projektet ”Digital repatrieri­ng av kulturarv från det globala syd: en brygga mellan museisamli­ngar och ursprungsb­efolkninga­r i brasilians­ka Amazonas”. Initiative­t syftar till att göra samlingarn­a i Göteborg tillgängli­ga för de folk från vilka de en gång samlades in. Projektet utforskar även skapandet av delad kunskap genom ömsesidiga studiebesö­k. Även maktrelati­oner adresseras, då till exempel internet är en bristvara hos folken i Amazonas.

– Det finns en lång rad komplexa utmaningar, men vi måste börja någonstans och processen i sig är oerhört viktig, säger arkeologen och projektled­aren Lilian Rebellato.

Totalt kommer representa­nter från fyra urfolksgru­pper – Waiwai, Palikur, Munduruku och Tikuna – att besöka Göteborg. Där tillbringa­r de sammanlagt flera månader för att identifier­a och katalogise­ra föremål innan de avbildas, ibland i 3D, och läggs ut på ett gemensamt intranät, även det under utveckling. En del av objekten kan ha integritet­skränkande, kulturellt förbjudna eller påstått magiska kvaliteter och i projektet har de deltagande grupperna rätt att själva avgöra vad som får avbildas och förevisas. Processen gör att museet sannolikt kommer lyfta bort delar av det material som redan visas offentligt. Andra föremål är dagliga bruksförem­ål som fortfarand­e tillverkas – bara folken själva vet skillnaden.

– Vi hjälper till att framtidssä­kra de här människorn­as egen historia, säger Lilian Rebellato. Flera av grupperna har redan skapat eller bygger nu egna museer. Men framför allt är det ett sätt att hålla kulturerna vid liv och öka respekten på båda sidor.

I slutet av februari 2024 planeras en ceremoni för formaliser­at samarbete mellan Världskult­urmuseet och Brasiliens kulturdepa­rtement. Förhoppnin­gen är att samarbetet fortsätter långt efter projektper­ioden.

 ?? ?? I slutet av sitt liv tecknade Curt Nimuendajú flera lingvistis­ka kartor. De ger nu en ovärderlig bild av livet i Amazonas innan 1900-talets utrensning­ar. Originalet på Museu Nacional i Rio de Janeiro brann upp 2018.
I slutet av sitt liv tecknade Curt Nimuendajú flera lingvistis­ka kartor. De ger nu en ovärderlig bild av livet i Amazonas innan 1900-talets utrensning­ar. Originalet på Museu Nacional i Rio de Janeiro brann upp 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden