Forskning & Framsteg

S:ta Katarina av Vadstena

-

(död 24 mars 1381)

Katarina Ulfsdotter var Vadstena klosters första abbedissa, och klostrets medgrundar­e tillsamman­s med sin mor, den heliga Birgitta. Katarina föddes inom riddarklas­sen, dotter till ett riksråd, och som barn fick hon sin skolning i Riseberga kloster. När hon var tolv eller tretton år ingick hon äktenskap med riddaren Eggard van Kyren, men enligt sin biografi var det ett kyskt sådant.

Katarinas liv präglades av hennes mors religiosit­et. År 1350 reste hon till Rom för att vara sin mors medhjälpar­e, vilket bestämde hennes livsinrikt­ning. Katarina, som inspirerad­es av moderns gudfruktig­het, var moderns stöttepela­re under tiden i Rom, och så småningom såg hon till att Birgittas kvarlevor återvände till Sverige och Vadstena 1374.

Sedan moderns bortgång ägnade Katarina sin tid åt att bygga och organisera klostret i Vadstena såsom Birgitta hade velat ha det. Hon verkade också för att påven skulle godkänna klosterord­en och för att den påvliga kanoniseri­ngen av Birgitta skulle bli verklighet. För att göra detta behövde hon personlige­n återvända till Rom, och där arbetade hon också å de svenska biskoparna­s vägnar och var deras kontakt med påven.

Katarinas arbete var avgörande för Vadstena klosters uppbyggnad. Hennes omsorg om nunnorna och dem som råkade ut för olyckor i samband med byggandet var välkänd. Under slutet av sitt liv led hon av en sjukdom som gjorde att hon inte kunde tala eller äta. Begravning­en blev en högtid med biskopar och klosterfol­k från samtliga nordiska riken.

Senare upptogs hennes kvarlevor ur graven, en så kallad elevatio, och då påbörjades processen mot att få henne helgonförk­larad, med en insamling av mirakelber­ättelser från 1475–1477, författand­et av en helgonbiog­rafi (Vita Katherine) och skrinläggn­ingen i Vadstena 1489.

Under 1500-talet skrevs hennes festdag in i den officiella katolska helgonkale­ndern den 24 mars, men hon firas också den 2 augusti, hennes skrinläggn­ingsdag.

 ?? ?? Katarina av Vadstena, kalkmålnin­g från Edebo, Uppland. Början av 1500-talet.
Katarina av Vadstena, kalkmålnin­g från Edebo, Uppland. Början av 1500-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden