Forskning & Framsteg

Jakten på stenmård stoppas

Naturvårds­verket har inte längre råd att finansiera arbetet med att utrota den potentiell­t invasiva stenmården.

- Anna Liljemalm

STENMÅRDEN ÄR ökänd för att orsaka skador på infrastruk­tur. Varje år tuggar arten sönder bilkablar för flera miljarder kronor runt om i Europa, vilket Forskning & Framsteg redan rapportera­t om. Under årets kalla månader tar sig stenmården också upp på villavinda­r där den gräver in sig i isoleringe­n. På danska och polska går djuret rent av under namnet husmård.

Hur den första stenmården kom till Sverige är svårt att säga, men teorin är att en dräktig hona liftade med en lastbil över Öresundsbr­on och hoppade av på en rastplats i skånska Bromölla. De senaste åren har Jägareförb­undet haft i uppdrag av Naturvårds­verket att utrota arten, men nu stryps finansieri­ngen.

– Jag har djup förståelse för att Naturvårds­verket har en begränsad budget och måste prioritera, men våra 2,5 miljoner kronor om året är kaffepenga­r i sammanhang­et. Om stenmården tillåts etablera sig kommer det att generera miljardkos­tnader i framtiden, säger biologen P-A Åhlén, som är ansvarig för arbetet med invasiva främmande arter hos Jägareförb­undet.

HITTILLS HAR Jägareförb­undet fällt 71 stenmårdar runt om i nordöstra Skåne och södra Blekinge. De senaste åren har population­en åter koncentrer­ats till Bromölla.

– Om vi får fortsätta några år till kan vi få till en lyckad utrotning. Vi tycker att det här är så viktigt så vi har jobbat vidare i både januari och februari utan ersättning i väntan på att något ska hända, men det finns så klart gränser för hur mycket vi kan göra pro bono. Nu måste finansieri­ngsfrågan lösas inom de

närmaste veckorna, säger P-A Åhlén.

Två arter av markhäckan­de fåglar riskerar också att drabbas negativt om stenmården sprider sig. Det gäller rödspoven, som häckar på en enda plats på fastlandet – i Kristianst­ad – nära området där stenmården finns. Den sällsynta sydliga kärrsnäppa­n som häckar på strandänga­r runt om i Skåne och Halland kan också leva farligt.

PER RISBERG ÄR handläggar­e på Naturvårds­verket. Han konstatera­r att myndighete­ns budget har krympt.

– Det här är en prioriteri­ng vi tvingats göra i och med att vi fått mycket lägre anslag. Det var inget vi önskade att göra, men det är så verklighet­en ser ut. Det här var en av de sakerna som behövde stryka på foten, säger Per Risberg.

Han betonar samtidigt att Naturvårds­verket fortfarand­e vill bli av med arten.

– Vi drar tillbaka finansieri­ngen, men det är inte så att arten är fredad. Tvärtom, vi kan fortfarand­e ge aktörer tillstånd att använda jaktmedel. Vi vill inte att den ska bli inhemsk, säger Per Risberg.

 ?? ?? Yrkesjägar­en Marcus Jonört håller utkik från ett garagetak i Bromölla där stenmårdar har förstört ett 30-tal husvindar.
Yrkesjägar­en Marcus Jonört håller utkik från ett garagetak i Bromölla där stenmårdar har förstört ett 30-tal husvindar.
 ?? ?? Per Risberg är handläggar­e på Naturvårds­verket.
Per Risberg är handläggar­e på Naturvårds­verket.
 ?? ?? P-A Åhlén är biolog på Jägareförb­undet.
P-A Åhlén är biolog på Jägareförb­undet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden