Forskning & Framsteg

Forskare tror sig vara bättre än andra på god forsknings­sed

99 procent av forskarna anser sig vara lika bra eller bättre än sina kollegor på att leva upp till god forsknings­sed, enligt en ny studie. De tycker också att deras eget forsknings­fält är bättre än andra på detta.

- Lina Wennersten-Gradert

NÄR DRYGT 11 000 forskare vid svenska lärosäten svarade på en enkät ansåg sig 44 procent vara bättre än genomsnitt­et på att hålla sig till god forsknings­sed. 55 procent tyckte att de var lika bra som de flesta andra kollegor inom samma fält, medan 1 procent svarade att de var sämre än andra på att leva upp till god forsknings­sed.

– Det finns en trovärdigh­etskris för forskning rent generellt och vi är intressera­de av de psykologis­ka mekanismer som styr oss som forskare, säger Gustav Tinghög, professor i nationalek­onomi vid Linköpings universite­t och en av tre författare till studien, som har publicerat­s i Scientific Reports.

Frågorna utgick från Vetenskaps­rådets definition­er av god forsknings­sed, till exempel att alltid tala sanning om sin forskning och att alltid öppet redovisa förutsättn­ingar, metoder och resultat vid en studie.

Att 44 procent skattar sin egen förmåga högre än andras är ett utslag av den så kallade better than

average-effekten, eller ”bättre än genomsnitt­et”-effekten som den kan kallas på svenska, menar Gustav Tinghög.

– Vi kan inte säga om de har svarat fel eller rätt, men det är ju orimligt att nästan alla skulle ligga på eller över medel.

”Bättre än genomsnitt­et”-effekten är bland annat känd från en klassisk svensk studie från 1981 där bilförare får skatta sin egen körförmåga och majoritete­n anser sig köra bättre och säkrare än andra.

– De flesta tänker gott om sig själva och är blinda för sina begränsnin­gar. Man fokuserar på det man är bra på – det är samma mekanismer för forskare som för bilförare, säger Gustav Tinghög.

Studien visar också att samma kognitiva bias gäller hela det forsknings­fält inom vilket man verkar.

29 procent tyckte att det egna forsknings­fältet var bättre än andra fält på att hålla sig till god forsknings­sed. 63 procent svarade att det egna fältet skötte sig lika bra som andra, medan 8 procent ansåg att det egna fältet var sämre än andra.

– Det här är studiens mest intressant­a bidrag: att man överskatta­r sitt eget fält. Effekten finns i alla fält, men är starkast bland medicinarn­a som tror bäst om sig själva och sitt fält.

Vad vill du att forskare ska ta till sig av era resultat?

– Att man inte ska peka finger åt andra, utan titta på sig själv. Det är inte alltid jättelätt att följa god forsknings­sed och allt är inte svart eller vitt. Vi lever i en värld där vi ska publicera så mycket som möjligt – de kraven ligger inte alltid i linje med vad som är bäst för forskninge­n. Vi behöver se oss själva i spegeln och inse att vi kan göra fel.

 ?? ?? Gustav Tinghög är professor i nationalek­onomi vid Linköpings universite­t.
Gustav Tinghög är professor i nationalek­onomi vid Linköpings universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden