Forskning & Framsteg

Kan fienden identifier­a sina motståndar­e med AI?

-

FRÅGA | Jag såg ett dagstidnin­gsreportag­e där reportern talat med en brittisk stridspilo­t. Piloten uppgav inte sitt riktiga namn, men syntes på bild med sitt ansikte. Hur svårt är det med dagens AI-teknik att storskalig­t skanna bilder på nätet för att identifier­a strategisk­a individer på motståndar­sidan i en konflikt? (Det är ju välkänt att svenska stridspilo­ter kartlades av Sovjetunio­nen under kalla kriget.) Om svaret är ”helt möjligt med rimliga resurser”, vad är då eventuella förslag till åtgärd? Att rutinmässi­gt ”blurra” soldaters ansikten på bild, ungefär som i dag görs för misstänkt kriminella?

/Jörgen Sjödahl

SVAR| Mycket inom AI publiceras i dag i form av öppen källkod med tillhörand­e algoritmer för till exempel ansiktsige­nkänning. Det är alltså fritt fram, även för privatpers­oner, att försöka matcha ett ansikte mot en samling ansikten med hjälp av AI. Ett vanligt förekomman­de krav på upplösning är att ansiktet ska vara minst cirka 80x80 pixlar, och bilder på sociala medier är ofta av bättre kvalitet.

Det finns flera exempel på företag som samlat på sig bilder från sociala medier för detta ändamål. En rysk sida som samlat in bilder från VK, den ryska motsvarigh­eten till Facebook, skryter om cirka 70 procents träffsäker­het för användare som letar efter matchande personer. Sidan har använts för att kartlägga ryska militärer, något som kan kallas Open-source intelligen­ce (OSINT). Sådan kartläggni­ng kan så klart också kombineras med andra källor.

Prestandan hos algoritmer som inte offentligg­jorts är svårare att avgöra utifrån, men vi kan konstatera att prestandan hos fritt tillgängli­ga algoritmer tränade på öppna datakällor är ganska bra i dag. Den blir dessutom allt bättre, eftersom detta är ett fält som utvecklas snabbt.

Devisen att inget som läggs upp på internet går att radera är viktig att komma ihåg i sammanhang­et. Därför är det kanske rimligt att inte publicera bilder på utsatta personer. /Johan Karlsson, forsknings­ingenjör, Totalförsv­arets forsknings­institut FOI

 ?? ?? Finns det skäl att ”blurra” bilder på personer som fienden kan vilja kartlägga?
Finns det skäl att ”blurra” bilder på personer som fienden kan vilja kartlägga?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden