Forskning & Framsteg

Bra med hög ämnesomsät­tning?

-

FRÅGA | Hur ska man förstå begreppet ämnesomsät­tning? Vad har det för relation till termen verkningsg­rad (nyttigt arbete som andel av all satsad energi)? Är det bra att ha hög ämnesomsät­tning? /Lars Igetoft

SVAR| Ämnesomsät­tning (eller metabolism som man ofta skriver) kan beskrivas som det pris i energi som vi måste betala för att vara vid liv. Detta gäller särskilt vår basala ämnesomsät­tning, alltså den energi som går åt när vi inte är fysiskt aktiva – inte går eller springer etcetera. Normalt går faktiskt mer än hälften av vår dagliga energiförb­rukning till just denna basala ämnesomsät­tning.

Varför behöver vi så mycket energi för att vara vid liv? Livet är en avancerad organisati­on av materien, medan universum hela tiden däremot strävar mot ökad oordning. Att hålla ihop vår kropp, så att allting fungerar, är en kamp mot denna universell­a tendens till oordning – och den kampen kostar energi. Man kan se den basala ämnesomsät­tningen som den energi som behövs för att återställa det som håller på att bli oordnat.

Det är inte så vanligt att tala om verkningsg­rad i samband med ämnesomsät­tning, men i alla fall: När vi är i vila och inte flyttar runt på saker eller oss själva är vi som en maskin som inte utför något arbete men ändå förbränner bränsle. Det kan man ingenjörsm­ässigt beskriva som att verkningsg­raden är noll procent. Å andra sidan så håller ämnesomsät­tningen oss vid liv, och så länge det är fallet kan väl verkningsg­raden ses som 100 procent: All energi som går åt i kroppen är nödvändig för att vi ska fortsätta existera.

Ibland diskuteras om låg ämnesomsät­tning kan orsaka att man kan öka i vikt, även om man upplever att man äter väldigt lite. Det är lätt att förstå logiken i att den som inte förbrukar mycket energi i stället kommer att samla energi på sig i form av fett, men faktum är att tanken inte har mycket empiriskt stöd. Det har varit svårt att

”Livet är en avancerad organisati­on av materien, medan universum hela tiden däremot strävar mot ökad oordning. Att hålla ihop vår kropp är en kamp mot denna universell­a tendens till oordning – och den kampen kostar energi.”

hitta skillnader i ämnesomsät­tning som korrelerar med ökad tendens till fetma, så vi får dra slutsatsen att det knappast är skillnader i basal ämnesomsät­tning som huvudsakli­gen förklarar varför vissa blir feta och andra inte. Snarare är det för varje person balansen mellan vad som förbränns och vad som äts som avgör om man blir fet – oavsett om man har hög eller låg ämnesomsät­tning.

Är det då – allt annat jämt – bra att ha en hög ämnesomsät­tning? Som så mycket annat: Det beror på. Man kan säga att om man är gourmand och uppskattar att äta mycket mat, då skulle en hög ämnesomsät­tning vara en fördel. Men såklart: Det betyder att man hela tiden måste köpa mera mat – så om man ser till sin ekonomi är det väl en nackdel. /Jan Nedergaard, professor i fysiologi, Stockholms universite­t

 ?? ?? Om man uppskattar att äta mycket kan en hög ämnesomsät­tning vara en fördel.
Om man uppskattar att äta mycket kan en hög ämnesomsät­tning vara en fördel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden