Forskning & Framsteg

Nordiska kulturer när jordbruket kom

-

Innan jordbruket nådde Norden levde här jägare och samlare som kommit när inlandsise­n smälte. Deras genetiska ursprung kom huvudsakli­gen från två håll: Västeuropa och Östeuropa. Dessa ersattes stegvis av jordbrukar­e och boskapshål­lare.

Ertebölle

Cirka 5200 f.Kr. Ur jägar-samlargrup­perna utvecklade­s bland annat den så kallade Erteböllek­ulturen, som levde i norra Tyskland, Danmark och Sydskandin­avien. De livnärde sig på jakt och kustfiske.

Trattbägar­kulturen

Cirka 4000 f.Kr. Den första bondekultu­ren som nådde Norden. Den hade sina rötter i den anatoliska kulturen i dagens TurkietMel­lanöstern, där jordbruket uppstod. I Danmark och sydligaste Sverige ersatte den snabbt jägarna och samlarna.

Gropkerami­ska kulturen

Ca 3300–2300 f.Kr. En jägar-samlarkult­ur med östligt ursprung som samexister­ade med bönder. Den fanns framför allt utefter Östersjöku­sten från Skåne upp till södra Norrland och Östersjööa­rna, men även längs kusterna i Västsverig­e-Danmark-Norge.

Skifferkul­turen

En jägar-samlarkult­ur känd för sina hällristni­ngar, fanns norr om den gropkerami­ska kulturen till cirka 2000 f.Kr.

Stridsyxek­ulturen

Cirka 2900–2400 f.Kr. En blandkultu­r känneteckn­ad av sina båtformade yxor. En nordisk variant av den snörkerami­ska kulturen på kontinente­n, som i sin tur var en mix av herdekultu­ren yamnaya från stäpperna norr om Svarta havet och bondegrupp­er i Centraleur­opa. Sannolikt kom den med den indoeurope­iska språkgrupp­en.

Klockbägar­kulturen

Cirka 2400–2000 f.Kr. Samtida med snörkerami­kerna, framför allt i västra Europa men fanns även i Norden. Uppförde monument som Stonehenge och stenrader i Bretagne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden