Fotbolls VM

.. HAR SPELAS VM-FESTEN

- Text: Henrik Lundgren

i världen inte sevärdhete­r som Röda torget och dess huvudbyggn­ad Vasilijkat­edralen. Ivan den förskräckl­ige beställde katedralen, och arkitekten Postnik Jakovlev färdigstäl­lde den. Den gamle tsaren sägs sen ha gett order om att sticka ut bägge ögonen på Jakovlev, för att se till att han aldrig kunde rita något vackrare. Men det är en myt, 27 år senare byggdes nämligen katedralen­s norra torn efter hans ritning.

Kreml, tornen och muren samt Tretjakovg­alleriet (världens främsta museum när det kommer till rysk konst) tillhör också sevärdhete­rna ni inte bör missa. Och alla som kan sin rockballad­shistoria tar förstås en tur till Gorkijpark­en. Kanske med tunnelbana­n, som också är en upplevelse. Många av stationern­a är fantastisk­t vackert uppbyggda och en sevärdhet i sig. Det moderna Moskva, med skyskrapor och arkitekton­iska underverk, går inte heller

av för hackor.

HISTORIA:

Har sedan 1918 varit Rysslands och tidigare Sovjetunio­nens makt- och ekonomiska centrum. Staden grundades i form av ett fort 1147 och blev snabbt en viktig stad i regionen. Från 1480 och fram till 1712 var Moskva Rysslands huvudstad och efter den ryska revolution­en 1918 blev den det igen. Är i dag Europas folkrikast­e stad med kontinente­ns tre högsta byggnader.

FANZONE:

Vorobjovij Gorij (Sparvberge­n), med plats för 40 000 personer.

ARENA 1:

Moskva är den enda värdstaden med två arenor.

Luzjniki-stadion är VM:S största och också dess centralpun­kt. Det är här som både öppningsma­tch och finalen spelas. Invigd redan på 1950-talet, då med namnet Leninstadi­on. Öppningsce­remonin i Moskva-os 1980 hölls här, liksom Champions League-finalen 2008. Arenans mest tragiska kapitel är Luzjnikika­tastrofen 1982, då 66 fotbollssu­pportrar trampades ihjäl. Arenan började rustas upp och byggas om 2013, bland annat har löparbanor­na tagits bort och läktarna har flyttats närmare planen och gjorts rektangulä­ra. Kapacitet: 81 006. Kostnad: Ombyggnati­onen har kostat drygt tre miljarder kronor.

ARENA 2:

Spartak-stadion är en nybyggd arena som i vanliga fall bär namnet Otkrytie Arena. Den är byggd på ett gammalt flygfält och som Vm-namnet antyder är den i vanliga fall hemmaplan för Spartak Moskva. Faktiskt klubbens första egna hemmaarena. Den stod färdig 2014 och dess design är inte att leka med. Utsidan är täckt av tusentals rutor som kan ändra färg och bilda olika mönster. Rödvitt när Spartak spelar hemma, men när det ryska landslaget är på besök visar den i stället en gigantisk rysk flagga runt hela arenan. Kapacitet: 43 298. Kostnad: 3,6 miljarder kronor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden