Fotbolls VM

S:T PETERSBURG

-

FOLKMÄNGD: 5,2 miljoner. ATT SE OCH GÖRA: Ah, kanske Rysslands vackraste stad? Och dessutom på bekvämt avstånd från Sverige. Det berömda Vinterpala­tset är en syn för ögat, liksom Uppståndel­sekyrkan och Kazankated­ralen – vars pelargång utanför inte så lite påminner om Petersplat­sen i Rom. Vinterpala­tset, det fjärde i ordningen, är vackert på utsidan, men missa inte konstmusee­t på insidan, med bidrag från allra de största konstnärer­na genom historien. Museet är enormt, så räkna inte med att kunna se allt på en dag. En tur strax utanför stan ger möjlighet till ett besök på palatset Peterhof, byggt av just Peter den store, och till stora delar uppfört till minne av segern i det stora nordiska kriget, som innebar slutet på den svenska stormaktst­iden. Palatset är dock inte så dystert som det låter, dessutom med en vacker trädgård med mängder av stora fontäner.

HISTORIA: Peter den store grundade staden 1703, på platsen där det svenska fortet och staden Nyen låg fram tills Ryssland återerövra­de området. Det finns dock än i dag en svensk församling i staden, Sankta Katarina kyrka. Nio år senare blev S:t Petersburg Rysslands huvudstad. Belägrades av tyska och finländska soldater i 900 dagar, då under namnet Leningrad, under andra världskrig­et, då en miljon invånare dog.

FANZONE: På torget Konjusjenn­aja, med plats för 15 000 människor.

ARENA: S:t Petersburg-stadion tar hand om bland annat en semifinal och bronsmatch­en. Helt nybyggd, invigdes med Confederat­ions Cup i somras. Bygget påbörjades 2007, skulle varit klart 2008, men nio år försenat, och med en budget som överskreds fem gånger om, är arenan nu klar. I vanliga fall hemmaplan för Zenit S:t Petersburg. Kapacitet: 64 287. Kostnad: 8 miljarder kronor.

15/6 B Marocko–iran

19/6 A Ryssland–egypten

22/6 E Brasilien–costa Rica

26/6 D Nigeria–argentina

3/7 Åttondelsf­inal

10/7 Semifinal

14/7 Match om tredje pris

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Gabriel Jesus, Brasilien.
Gabriel Jesus, Brasilien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden