Fotbolls VM

FRÅN STORSPELAR­E TILL VÄRLDSSTJÄ­RNA

Christian Eriksen FÖRDE DANMARK TILL VM – NU SKA HAN TA NÄSTA KLIV I KARRIÄREN

- Henrik Lundgren henrik.lundgren@aftonblade­t.se

Han gjorde VM- och Champions Leaguedebu­t redan som 18-åring, spelade från start i samtliga Em-matcher 2012 och har varit en nyckelspel­are för Tottenham i flera år.

Men det är först nu, 25 år gammal, som Christian Eriksen står redo att ta steget från storspelar­e till världsstjä­rna.

Sverige har haft Zlatan Ibrahimovi­c, andra spelare i samma fack är Cristiano Ronaldo (Portugal), David Alaba (Österrike), Gareth Bale (Wales) och Mohamed Salah (Egypten). Spelare som lyfter sitt landslag till ytterligar­e en nivå.

I Vm-playoffet mot Irland visade Christian Eriksen att det är rollen han vill ha för Danmark. Faktum är att han gjorde det under hela Vm-kvalet. Han bar Danmark genom gruppspele­t, gjorde åtta av 20 mål, varav sex var matchavgör­ande. Han avslutade sen det hela med ett hattrick när danskarna mosade Irland (5–1) i det avgörande bortamötet.

Det är ingen tvekan om vad Eriksen betyder.

– När vi får tag i bollen är det första vi gör att leta efter Christian. Man känner att han när som helst kan skapa chanser och producera något speciellt. Ofta kan en sån spelare, kapabel till saker utöver det vanliga, vara skillnaden i väldigt jämna matcher, säger förbundska­ptenen Åge Hareide.

Fotbollen har alltid varit nr 1

Mittfältar­en fyller 26 i vinter, och har bara börjat nå den ålder då de flesta fotbollssp­elare är som bäst under karriären. Ändå har han spelat på en väldigt hög nivå i många år, låt vara att han ännu inte fått debutera i den danska ligan.

Christian Eriksen växte upp i Middelfart på den danska ön Fyn. Efter att ha börjat spela fotboll på en seriös nivå som 13-åring (i Odense) och gjort dem till danska ungdomsmäs­tare gick ryktet snabbt bland Europas storklubba­r om den spelskickl­ige mittfältar­en. Innan han ens gått klart första året på gymnasiet hade han provtränat med Real Madrid, Manchester United, Milan, Chelsea och Barcelona. Uffe Pedersen, ungdomsans­varig i Odense, minns den unge talangens genombrott.

– I den åldern är det många barn som växer snabbt och ser roliga ut när de spelar. Men du kunde redan då se att Christian var speciell. Varje gång han flyttades upp en årskull behövde han bara en eller två matcher för att anpassa sig, och sen blev han lagets bäste spelare. Han gick snabbt upp en nivå, tog över matcherna, bestämde tempot, säger han till The Guardian.

”Han är mentalt redo”

På planen var, och är, Eriksen en mästare. Men utanför syns han inte. Han dricker inte alkohol, fester och snabba bilar finns inte bland hans intressen. I stället har fotbollen har alltid varit nummer ett, och när de europeiska storklubba­rna lockade både med status och pengar valde han i stället att, för karriärens skull, skriva på för Ajax.

– Mitt första steg får inte vara för stort. Jag visste att spel i Nederlände­rna skulle vara bra för min utveckling. Så när Ajax visade intresse var det en fantastisk möjlighet, säger han.

Den holländska klubben tackade för förtroende­t genom att direkt flytta ner honom från U19-laget i Odense till U17-laget i Ajax. Fotbollen fick plötsligt komma i andra hand, Eriksen skulle anpassa sig till sitt nya liv, och han skulle göra det genom att lära sig holländska. Men den utmaningen fixade han perfekt, samtidigt som han tog stora kliv också som fotbollssp­elare.

– Efter tre-fyra månader pratade han perfekt, berättar den förre holländske fotbollsst­järnan Frank de Boer.

De Boer var då U19-tränare i Ajax, och den som fick nöjet att följa Eriksen under hans första år i klubben. Dansken var lågmäld, spinkig och blyg. Men som fotbollssp­elare var han redan fenomenal, med ett väl utvecklat spelsinne och dessutom tvåfotad. När han fyllde 17 var han redo för nästa steg.

– Jag sa till vår a-lagsmanage­r ”du kan ta honom nu. Han måste kanske bli mer fysisk i sitt spel, men mentalt är han redo”, säger de Boer.

Fem år senare hade Eriksen vunnit den holländska ligan fyra gånger, blivit utsedd till Danmarks bäste spelare tre gånger (det kräv- des en Premier League-titel för att Kasper Schmeichel skulle få låna det priset i fjol) och varit den yngste spelaren i VM 2010.

– Det är en spelare som jag älskar. Talangen finns där, nu är det upp till honom själv. Du kan jämföra honom med Brian och Michael Laudrup. Med tiden får vi se om Eriksen kan nå upp till deras nivå, sa Johan Cruyff när han valde att ge priset som ”årets talang” till dansken 2011.

Den holländske ikonen gick bort i mars 2016 och hann bara uppleva Eriksens första steg från toppspelar­e till världsklas­s. Rent meritmässi­gt har han fortfarand­e en bra bit kvar till bröderna Laudrup, men han har lyft det danska landslaget från spillrorna efter den för danskarna så hemska Em-playoffför­lusten mot Sverige 2015.

– Han är helt klart Danmarks bäste spelare sedan bröderna Laudrup, säger den danske gamle storspelar­en Jan Mölby.

– Jag tycker att han fått ett mycket större mod vilket gör att han i många situatione­r på planen har en fantastisk timing. När han får bollen ser det nästan alltid ut som att han har massor av tid. Det klarar de bästa och mest intelligen­ta spelarna i Premier League och Christian Eriksen tillhör den gruppen nu, tillsamman­s med David Silva, Kevin de Bruyne och Eden Hazard, fortsätter Mölby i en krönika i Ekstrablad­et.

Den förre Liverpools­pelaren får medhåll av den danske förbundska­ptenen.

– I och med att han börjar tänka en sekund före de andra skapar han sig alltid utrymme. Det är därför han är unik, säger Åge Hareide.

Hans elva mål i Vm-kvalet är ett fler än han gjort totalt tidigare under hela sin landslagsk­arriär.

– Jag tror att jag mentalt har växt upp, nu skjuter jag oftare än jag passar. Jag tänker mer som en striker. Att vi bytte förbundska­pten, och sätt att spela, har betytt väldigt mycket för spelet och hur mycket jag är involverad, säger storstjärn­an själv.

I sommar ska han bevisa det för resten av världen också.

Han bar sitt land till Ryssland och är en nyckelspel­are i Champions Leagues poplag Tottenham.

För Christian Eriksen, 25, leker fotbollsli­vet. I VM ska han ta klivet in i den absoluta världstopp­en.

– Han är definitivt bland världens tio bästa spelare, säger Danmarks förbundska­pten Åge Hareide.

”I OCH MED ATT HAN BÖRJAR TÄNKA EN SEKUND FÖRE DE ANDRA SKAPAR HAN SIG ALLTID UTRYMME. DET ÄR DÄRFÖR HAN ÄR UNIK” ÅGE HAREIDE

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden