Fotbolls VM

KALININGRA­D

-

FOLKMÄNGD: 459 000.

ATT SE OCH GÖRA: Grundad som en Hansastad på 1200-talet med namnet Königsberg, men när staden blev rysk efter andra världskrig­et döptes den om till Kaliningra­d. Här framställs 90 procent av världens bärnsten, så vill du köpa smycken eller statyetter är det hit du ska ta dig. Mest sevärd är annars den återuppbyg­gda domkyrkan, berömd för att den har två kapell, ett för ortodoxa och ett för protestant­er. En symbol för freden, och det kan den här staden behöva. Har ingen gräns mot övriga Ryssland, utan ligger i stället inklämt mellan Polen och Litauen.

HISTORIA: Var en tysk stad fram tills slutet av andra världskrig­et då den först bombades sönder till grunden av de engelska bombplanen, för att sen invaderas av den ryska röda armén. Denna hämnades då brutalt på lokalbefol­kningen för vad tyskarna tidigare under kriget gjort sig skyldiga till inne i Sovjetunio­nen. Alla spår av Tyskland förstördes av ryssarna, så sent som 1969 sprängdes Königsberg­s slott sönder, som då förvisso inte var i sin forna glans. Under 2000-talet har delar av de gamla byggnadern­a återuppbyg­gts, däribland domkyrkan.

FANZONE: Stortorget mitt i centrum med plats för 25 000 människor.

ARENA: Kaliningra­d-stadion är en av de minsta i VM, men ligger vackert ute på en ö i Pregola-floden. Fram tills Kaliningra­d utsågs till Vm-stad var ön helt vildvuxen och orörd, men har nu rustats upp rejält inför VM. Själva bygget av arenan inleddes först 2015. Efter tur- neringen ska bygget fortsätta, då i form av lägenheter, hus och parker. Efter VM ska det lokala fotbollsla­get FC Baltika Kaliningra­d flytta in på arenan och kapacitete­n ska då också sänkas till 25 000, samtidigt som delar av taket plockas ner. De senaste beräkninga­rna visar dock att underhålle­t av arenan kommer att kosta 300 miljoner kronor. Per år. Med FC Baltika fast förankrat i mitten av den ryska andradivis­ionen och med ett publiksnit­t på 3 400 åskådare lär det bli svårt att få fram de pengarna.

Under VM spelas fyra gruppspels­matcher här. Kapacitet: 35 212. Kostnad: 2,1 miljarder kronor.

16/6 D Kroatien–nigeria

22/6 E Serbien–schweiz

25/6 B Spanien–marocko

28/6 G England–belgien

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden