Fotbolls VM

VÄRLDENS BÄSTA: ”NEJ TACK TILL VM”

- Henrik Lundgren

GÖTEBORG. Världens bästa spelare kommer från Norge. Ada Hegerberg avgjorde Champions League-finalen på egen hand. Men hon vägrar spela för det norska landslaget i VM. – Jag saknar att spela för mitt land men inte för mitt förbund, säger hon.

I EM-slutspelet för två år sedan slutade Norge sist i sin grupp, med noll poäng och noll gjorda mål på tre matcher. Det var en skräll som sänkte ner norsk damfotboll i ett mörkt hål. Men det var ändå ingenting mot chocken när Ada Hegerberg, då en av världens mest lovande spelare, ett par veckor senare berättade att hon inte tänkte spela mer i det norska landslaget. – Beslutet är inte bara en konsekvens av årets EMDet är även baserat på mina erfarenhet­er med landslaget under en lång tid. Ska landslaget uppnå de målsättnin­gar och resultat som landslagsl­edningen har satt krävs det enligt min uppfattnin­g förbättrin­gar på flera områden, sa norskan i ett pressmedde­lande. Snart två år har gått den dess, och hon är numera inte längre en av världens mest lovande spelare. 23-åringen är bäst. Hon gjorde förvisso ”bara” 29 mål på 33 matcher för sitt klubblag senaste säsongen (att jämföra med 53 på 33 matcher säsongen innan). Men blev i vintras historisk första vinnare av Guldbollen och den som låg bakom Lyons fjärde Champions League-titel i följd. Om någon till äventyrs ändå skulle tvivlat om Hegerberg verkligen vore en sån förstärkni­ng för det norska landslaget så gav hon svar på tal i CL-finalen. Hegerberg dunkade in tre mål – och spelade fram till det fjärde – när Lyon körde över Barcelona med 4–1.

Men något VM blir det inte. Hennes bojkott är enormt uppmärksam­mad internatio­nellt, men förstås ännu mer hemma i Norge. – Vi får frågor om det hela tiden, men det är helt naturligt. Det är så det är, säger Göteborgs FC:s landslagss­pelare Vilde Bøe Risa till Sportblade­t. Hegerberg har valt att inte gå in i detalj på orsakerna till bojkotten, utan bara pratat med några personer i förbundsle­dningen. Inte heller spelarna vet mer. – Nej, vi har inte fått veta så mycket. Och det är inget vi pratar om i gruppen. Vi har lagt det bakom oss och fokuserar bara på VM och de spelare som vill spela för Norge. Men visst måste väl du också fundera över varför hon inte vill vara med? – Ja, men det är hon som tagit beslutet och det är hon som får stå för det. Vad betyder det för er rent sportsligt att hon inte är med? – Det är svårt att säga och vi har fokus på de som är med. I VM-kvalmatche­n mot Holland visade vi hur bra vi kan vara. Tillsamman­s som ett lag har vi blivit så bra att vi kan slå de bästa lagen i Europa. Och då behöver vi inte enskilda spelare som måste prestera bra. Tror du att hon kommer tillbaka till landslaget någon gång? – Hon har sagt att hon inte kommer att göra det, men jag tror att de ska ha en dialog efter VM. Vi får väl se vad som händer då.

 ??  ?? Norge får klara sig utan Ada Hegerberg i VM. Men VM behöver inte klara sig utan den norska superstjär­nan. Även om hon i nuläget vägrar att spela för det norska landslaget kommer hon att få en roll kring turneringe­n. Hon ska skriva om VM för ansedda France Football.
Norge får klara sig utan Ada Hegerberg i VM. Men VM behöver inte klara sig utan den norska superstjär­nan. Även om hon i nuläget vägrar att spela för det norska landslaget kommer hon att få en roll kring turneringe­n. Hon ska skriva om VM för ansedda France Football.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden