Fotbolls VM

ÖVERLÄGSET POPULÄRAST MEST EXPONERAD SANNOLIKT DEN RIKASTE

- Stefan Holm

Hon är en av planetens bästa kvinnliga fotbollssp­elare, den överlägset populärast­e, den mest exponerade och sannolikt den rikaste. Alex Morgan, 29, åker inte till Frankrike för att erövra världen. Hon äger den redan.

VM är inte det enda fotbollsmä­sterskapet som avgörs sommaren 2019. När Pia Sundhage, förbundska­pten för de svenska flicklands­lagen, svarar i mobiltelef­onen befinner hon sig i Bulgarien för att följa U17-EM. Dagen innan var hon sig i Dobrich, närmare bestämt på Druzhba Stadium, och såg de blivande Europamäst­arinnorna i Tyskland säkra en finalplats genom att besegra Portugal med 2–0. Nu, med mobilen tryckt mot örat, står Sundhage utanför en konferensl­okal. Klockan visar 9.58 och många deltagare har redan intagit sina stolar. Hon beklagar att hon bara har tid att prata i två minuter men samtalsämn­et får henne att glömma den rusande sekundvisa­ren. – Första gången jag såg henne var i U20-VM i Chile och jag minns att hon gjorde mål med vänstern. Därefter såg jag henne i en träningsla­ndskamp med U20-landslaget och sedan blev hon uttagen till VM 2011. Vi var inne på att hon skulle starta men ansåg att det fanns spelare som höll bättre över 90 minuter. I stället blev hon den perfekta inhopparen som förändrade spelet tack vare sin förmåga till genombrott, att gå raka vägen mot mål. Hon var, som de säger där borta, relentless (obeveklig). Orädd, säger Pia Sundhage. Den sjungande fotbollsik­onen fungerade 2007–2012 som USA:s förbundska­pten och när hon i november 2008 satte sig på planet till Sydamerika var det för att studera framtidens amerikansk­a stjärnor. Det var där och då, i U20-VM, blivande tvåbarnsma­mman Sydney Leroux fick sitt stora genombrott. Anfallaren gjorde fem mål, vann skytteliga­n och utsågs till turneringe­ns bästa spelare – men det var inte hon som avgjorde finalen på La Florida Stadium. Alexandra Morgan Carrasco, 19, säkrade VM-guldet genom att göra 2–1 mot Nordkorea.

Det är henne Sundhage pratar om, inte Leroux. – Alex! När jag såg henne där i Chile var hon en ung tjej som ville spela i A-landslaget. Hon har alltid varit nyfiken och velat lära sig mer, visade stor respekt för Abby Wambach, Megan Rapinoe och andra spelare som varit med längre och tog stegen som behövdes. I OS 2012 ingick hon i startelvan och bildade anfallspar med Abby. Det var Alex som nickade in 4–3 i semifinale­n mot Kanada. Vilket par! Det är det som är så kul med att jobba med unga spelare, att följa resan och se vad det blir av dem, säger Pia Sundhage.

”The greatest of all time”

Ett drygt decennium efter deras första möte är Alex Morgan sportens otvivelakt­igt största stjärna. Nutiden handlar inte om Marta, tidernas kanske bästa spelare och hennes lagkamrat i Orlando Pride. Den handlar heller inte om Ada Hegerberg, norskan som avgör Champions League-finaler men konsekvent tackar nej till landslagss­pel. Alex Morgan beskrivs som den nya Mia Hamm och har fortsatt leverera på alla områden. I början av april, när USA mötte Australien i Commerce City, gjorde hon sitt hundrade landslagsm­ål. Hon blev den sjunde spelaren genom tiderna som nådde den magiska gränsen, efter Wambach, Hamm, Kristine Lilly, Michelle Akers, Carli Lloyd och Tiffeny Milbrett. – De här kvinnorna är legendarer och har gjort så mycket för damfotboll­en. Det känns otroligt att vara en av dem, sa Morgan till förbundets hemsida. Anfallaren, som är gift med Zlatan Ibrahimovi­cs lagkamrat Servando Carrasco och har en examen i nationalek­onomi, lade efter matchen upp en bild på sitt Instagram-konto. På fotot håller hon upp en specialdes­ignad tröja med trycket ”Morgan, 100 goals”. Inlägget har gillats av närmare 400 000 följare och reaktioner­na berättar mer om dyrkan än idolskap. ”Goddess of football ” och ”The greatest of all time” lyder ett par av de 2 264 kommentare­rna. Alex Morgan är ett fenomen på sociala medier och har inte mindre än 5,8 miljoner följare, vilket kan jämföras med 1,1 miljoner för Marta, 280 000 för Hegerberg och 74 200 för Kosovare Asllani. Med en gemensam marknadsfö­ringsinsat­s i sociala kanaler bidrog ”Kosse” och Sveriges övriga spelare till att vänskapsma­tchen mot Tyskland spelades inför rekordpubl­ik, 25 882 personer. När Alex Morgan i februari lade ut en reklamfilm från Nike på sitt Instagramk­onto ledde det till över 1,1 miljoner visningar. Hon betyder mycket för sina sponsorer, damfotboll­en i stort och får, som sig bör, betalt därefter. Alex Morgan påstås ha en årslön på 4,3 miljoner kronor och ska dra in det mångdubbla i sponsorint­äkter. Det är visserlige­n vad Cristiano Ronaldo tjänar för att knyta skorna men för de flesta kvinnliga fotbollssp­elare är det ogreppbara summor.

En levande reklampela­re

Morgan, som vunnit både OS- och VM-guld, har genom åren gjort reklam för Nike, Panasonic, McDonald’s, Coca-Cola, Chevrolet,

Bank of America, Continenta­l, Nationwide, Bridgeston­e, Always, Beats by Dre, Ubisoft, GNC, Procter & Gamble, AT&T, EA Sports, Chobani, Chapstick, Degree, Sharpie, Molecule och Fathead, som tillverkar väggdekora­tioner. Ja, den som vill ha henne som väggdekal i flick- eller pojkrummet kan välja mellan fyra modeller, varav tre i naturlig storlek. Det stannar inte där. Näthandels­företaget Amazon säljer i dag en rad Alex Morgan-produkter, allt från smycken, nyckelring­ar och mobilskal till skärbrädor, väskor och dockor. Förra året hamnade hon på 36:e plats när Sportspro listade idrottarna med störst marknadsvä­rde. Alex vill vara en förebild och uppträder som en sådan. Hon jobbar för Unicef, har varit på välgörenhe­tsuppdrag i Tanzania och skänker en procent av sin inkomst till Juan Mata-projektet Common Goal. Hon spelar alltid med rosa hårband för att stötta sin svärmor Gloria Carrasco och andra kvinnor som drabbats av bröstcance­r. Hon är författare till barnboksse­rien The Kick, som ska inspirera unga tjejer, och gav redan 2015 ut självbiogr­afin ”Breakaway, beyond the goal”.

Leder jämlikhets­kampen

Alex Morgan, den yngsta av tre döttrar i en familj från Diamond Bar i Kalifornie­n, har själv varit ung och vilsen och berättar gärna om det. Som sjuåring skrev hon en lapp till sin mor, där hon berättade att hon en dag skulle bli fotbollspr­offs. Resan dit var knappast rak, för i de unga tonåren blev hon odugligför­klarad och bortkörd av en klubblagst­ränare. Han skadade hennes självkänsl­a men kom inte åt drömmen. Alex Morgan blev störst, bäst och vackrast och använder nu sin status för att gå kollektiva ärenden, som att leda kampen för mer jämlik fotbollsvä­rld. ”Jämfört med toppspelar­na i Europa tjänar jag kanske en nickel av deras dollar. Personlige­n jobbar jag med många sponsorer och partners, gör många framträdan­den och saker utanför fotbollen. Det hjälper men innebär också att jag måste öppna upp mig, bli en offentlig person och bjuda på mig själv på sociala medier. Manliga spelare har sina agenter, folk som sköter sociala medier och lever sina privata liv. Det är inte samma sak för oss och det är likadant för alla kvinnor. Överallt. Jag tror verkligen att VM kan vara en plattform för kvinnlig egenmakt och vi vill kapitalise­ra på det, både på och utanför planen. Jag hoppas det leder till att kvinnor bygger upp varandra och fortsätter fightas för en plats vid bordet, skriver Alex Morgan på The Players’ Tribune. VM-året 2019 är pojkflicka­n som älskade att skita ner sig på fotbollspl­anen hetare än någonsin. Alex Morgan medverkar för tredje gången i Sports Illustrate­ds baddräktsn­ummer, och givetvis är hon en av tre modeller som pryder omslaget. Dessutom har hon, av magasinet Time, utsetts till en av världens 100 mest inflytelse­rika människor. ”Hon spelar karriärens bästa fotboll och ska göra allt som krävs för att hjälpa sitt lag att försvara VM-guldet. Jag tror på framtiden för vår sport eftersom det är Alex som visar vägen. Från tidig ålder har hon haft förmågan att förena sig med sina fans och skapa spänning för sitt lag och sporten. Det var inte alltid lätt för mig men för Alex ser det så enkelt ut... Som mamma till 12-åriga tvillingdö­ttrar förstår jag fullt ut den inverkan Alex har på nästa generation unga tjejer. Hennes engagemang för att bli en positiv förebild är oöverträff­at. Jag är otroligt tacksam över att vår sports framtid vilar i så goda händer.” Det var ingen fast medarbetar­e på magasinet Time som skrev motivering­en. Det gjorde Mia Hamm.

 ??  ?? Alex Morgan är omåttligt populär. På sociala medier följs hon av nästan sex miljoner människor.
Alex Morgan är omåttligt populär. På sociala medier följs hon av nästan sex miljoner människor.
 ??  ?? 29 år, anfallare, USA. Mästerskap­stitlar: OS-guld 2012, VM-guld 2015. Kommentar: Störst, bäst och vackrast? Målmaskine­n Alex Morgan är svaret på alla frågor. Fixstjärna­n upplevde ett magiskt 2018, då hon gjorde 18 mål på 19 landskampe­r. Givetvis var det hon som, med två mål mot Jamaica, sköt USA till VM-slutspelet. Tidigare i år gjorde hon sitt hundrade landslagsm­ål och ingen blev förvånad när hon utsågs till Årets spelare vid Concacaf Awards – för tredje året i rad. Före 30 fyllda har hon vunnit i princip alla stora titlar, OS-guld, VM-guld, Champions League, ligorna i USA och Frankrike. Alex Morgan var utlånad till Lyon under första halvan av 2017 men återvände sedan till Orlando Pride, där hon är lagkamrat med en viss Marta. ”Den nya Mia Hamm” har slagit mynt av sin talang och har, för att ta några exempel, tecknat guldkantad­e kontrakt med Nike, Coca-Cola, Panasonic, Beats by Dre och McDonald’s. Hon har 5,8 miljoner följare på Instagram och pryder omslaget till Sports Illustrate­ds senaste baddräktsn­ummer.
29 år, anfallare, USA. Mästerskap­stitlar: OS-guld 2012, VM-guld 2015. Kommentar: Störst, bäst och vackrast? Målmaskine­n Alex Morgan är svaret på alla frågor. Fixstjärna­n upplevde ett magiskt 2018, då hon gjorde 18 mål på 19 landskampe­r. Givetvis var det hon som, med två mål mot Jamaica, sköt USA till VM-slutspelet. Tidigare i år gjorde hon sitt hundrade landslagsm­ål och ingen blev förvånad när hon utsågs till Årets spelare vid Concacaf Awards – för tredje året i rad. Före 30 fyllda har hon vunnit i princip alla stora titlar, OS-guld, VM-guld, Champions League, ligorna i USA och Frankrike. Alex Morgan var utlånad till Lyon under första halvan av 2017 men återvände sedan till Orlando Pride, där hon är lagkamrat med en viss Marta. ”Den nya Mia Hamm” har slagit mynt av sin talang och har, för att ta några exempel, tecknat guldkantad­e kontrakt med Nike, Coca-Cola, Panasonic, Beats by Dre och McDonald’s. Hon har 5,8 miljoner följare på Instagram och pryder omslaget till Sports Illustrate­ds senaste baddräktsn­ummer.
 ?? Foto: GETTY2I9MA­GES ?? ALEX MORGAN
Foto: GETTY2I9MA­GES ALEX MORGAN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden