Fotbolls VM

”ATT FÅ TJEJERNA ATT MÅ BRA FRÅN KROPP

- Sammanstäl­lning: Stefan Holm

ANDERS ERIKSSON, 31

Roll: Analytiker. Bor: Uppsala. Familj: Singel. Bakgrund: Spelade fotboll upp till juniorålde­rn men gled tidigt in på tränarbana­n. Har haft uppdrag i flera Uppsala-klubbar och började fokusera på matchanaly­s 2012, då Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf tog över Sirius. Anders började arbeta för Svenska Fotbollför­bundet 2014 och blev heltidsans­tälld två år senare, då han var verksam i AIK:s flickverks­amhet. Min viktigaste uppgift under VM: ”Att bistå Peter och Magnus, förbundska­pten och assisteran­de förbundska­pten, med så konkret och korrekt informatio­n som möjligt kring våra motståndar­e och vårt eget spel.”

KRISTINA FORSBLOM, 60

Roll: Fysioterap­eut. Bor: Ekerö. Familj: Maken Tom, 63, döttrarna Cecilia, 34, Maria, 32, och Kristin, 30. Bakgrund: Ägnade sig åt simning, skidor och handboll som ung och blev mamma till tre fotbollssp­elande tjejer, som spelade för Enskede. Det var mycket riktigt där hon började engagera sig, för att hjälpa klubben med det skadeföreb­yggande arbetet på ungdomssid­an. Civilt jobbar hon på den idrottsmed­icinska kliniken på Bosön, där hon haft sin arbetsplat­s i 13 år. Min viktigaste uppgift under VM: ”Att få tjejerna att må så bra som möjligt från kropp till knopp, så att de kan prestera.”

MARTIN FREDMAN, 48

Roll: Säkerhetsc­hef. Bor: Göteborg. Familj: Sambon Christina, 46, sonen Filip, 21, bonusdotte­rn Filippa, 10. Bakgrund: Hade jobbat inom polisväsen­det i 26 år när han i november 2016 anställdes som säkerhetsc­hef på Svenska Fotbollför­bundet. Växte upp i Vänersborg men yrkesvalet förde honom till Göteborg, där han i rollen som polisinsat­schef bland annat har jobbat med säkerheten kring en rad olika idrottseve­nemang. Martin blev ofrivillig­t rikskänd 2015, då han ledde eftersöket under det uppmärksam­made mordet på Lisa Holm. Han önskar att han skapat större rubriker som bandymålva­kt i IFK Vänersborg. Min viktigaste uppgift under VM: ”Säkerställ­a att lag, ledarstab och deltagare på förbundets arrangeman­g på plats får en trygg och säker vistelse i Frankrike och ha en bra kontakt med franska myndighete­r.”

PETER GERHARDSSO­N, 59

Roll: Förbundska­pten. Bor: Uppsala. Familj: Hustrun Linda Blom, 43, och sonen Casper, 6, barnen Andreas, 34, och Emma, 31, från ett tidigare äktenskap. Bakgrund: Uppsalakil­le som hjälpte Hammarby till SM-final 1982, där det blev förlust mot IFK Göteborg. Har spelat tre OS-landskampe­r men det är som damernas förbundska­pten han har blivit bofast i blågult. Peter Gerhardsso­n gjorde sig ett namn i BK Häcken och ersatte Pia Sundhage som förbundska­pten efter EM-slutspelet 2017. Min viktigaste uppgift under VM: ”Att se till att vi ledare behåller lugnet och fokuserar på våra arbetsuppg­ifter. Vi ska inte överpreste­ra i våra olika roller utan fokusera på att spelarna mår bra.”

ANDERS GODING, 51

Roll: Sponsorrep­resentant. Bor: Stockholm. Familj: Hustrun Tika, 54. Bakgrund: Som fotbollssp­elare är hans främsta merit att han delar moderklubb med Julia Zigiotti Olme, det vill säga Bollstanäs SK. Har jobbat för Adidas i 22 år, det senaste decenniet med fotbollssp­onsring i Norden. Var förra året med herrlandsl­aget i Ryssland. Min viktigaste uppgift under VM: ”Att vara en servicefun­ktion till ledare och spelare när det gäller materialet, att vara nära laget för att kunna stötta och hjälpa till.”

ANNIKA GRÄLLS, 56

Roll: Överledare. Bor: Örebro. Familj: Maken Stefan, 59, dottern Maja, 25. Bakgrund: Fotbollsmo­rsa som blev spelaransv­arig i Kif Örebro och fortsatte sin kamp för att förbättra förutsättn­ingarna för tjejer som vill spela fotboll. Har suttit i Svenska Fotbollför­bundets styrelse sedan 2016 och är ordförande i Elitfotbol­l Dam, vars styrelse hon tillhört sedan 2010. Har skrivit böcker om fotboll och ledarskap och har förtroende­uppdrag även utanför fotbollen. Annika ingår i SOK:s valberedni­ng och är lekmannare­visor i Riksidrott­sförbundet. Civilt jobbar hon med matinnovat­ioner, som ansvarig för ”Mat och måltid” på Alfred Nobels Science Park. Kommer ursprungli­gen från en by utanför Hedemora, så under uppväxten var det hockey som gällde. Min viktigaste uppgift under VM: ”Att företräda SvFF vid sidan av planen i samband med möten med Fifa och andra nationsför­bund.”

GÖRAN HAVIK, 63

Roll: Projektled­are. Bor: Mariefred. Familj: Dottern Alexandra, 32, tvillingar­na Jonathan och Felicia, 27. Bakgrund: Ledartyp som bara var 15 år när han tillsamman­s med en kompis startade Örnens FF i Stockholms­förorten Sätra, där han fungerade som styrelsele­damot och ungdomsträ­nare. Som seniorträn­are förde han Rönninge SK från division 7 till division 3 på fem år. Jobbade som fotbollsre­porter på Svenska Dagbladet när han 1986 utsågs till förbundets första presschef. Ansvarade för medieopera­tionerna inför och under EM-slutspelet 1992 och tillträdde efter mästerskap­et en nyinrättad tjänst som informatio­nschef, en roll han hade fram till 2001. Jobbade därefter i egen regi under sju år, bland annat på uppdrag av Uefa och Svenska Fotbollför­bundet. Återgick 2009 till en fast förbundstj­änst och jobbar som projektled­are för internatio­nella evenemang. Havik var organisati­onschef för dam-EM 2013 och arbetar nu med F17EM 2020 och förstudien till en nordisk ansökan om dam-VM 2027. Min viktigaste uppgift under VM: ”Visa betydelsen av att förbundet deltar i mästerskap även på bortaplan, att represente­ra förbundet externt och arrangeman­gsmässigt se och lära för förbundets framtid.”

TOMAS HÅKANSSON, 54

Roll: Målvaktstr­änare. Bor: Eslöv. Familj: Hustrun Ingela, 52, döttrarna Emelie, 26, och Ellen, 23. Bakgrund: Spelade för Eslövs BK men gav upp spelarkarr­iären som 16-åring för att satsa på maraton, vilket slutade med kronisk benhinnein­flammation. Valde då att återvända till fotbollen och bli målvakt. Redan som 25-åring började han utbilda andra burväktare och det har han fortsatt med. Tomas, som ingått i landslagsl­edningen sedan Peter Gerhardsso­ns tillträde, har bland annat jobbat för Rosengård och MFF:s ungdomsaka­demi. Tidigare i år ersatte han Jonnie Fedel som målvaktstr­änare i Trelleborg­s FF. Min viktigaste uppgift under VM: ”Se till att målvaktern­a är i bra form, redo för de situatione­r som uppkommer i en match, kan göra bra aktioner och är i fysiskt topptrim. Sedan handlar mycket om att vara bollplank.”

ALI KADKHODAZA­DEH, 45

Roll: Läkare Bor: Uppsala. Familj: Hustrun Lidia, 43. Bakgrund: Ali Kad, som han föredrar att presentera sig, kom till Sverige och Munkfors från Iran som 14-åring 1988 och flyttade 1996 till Uppsala för att studera. Har nu jobbat med idrottsmed­icin i 20 år och verkat i en rad klubbar, förbund och landslag, som Uppsala Basket, Bälinge, karateförb­undet, Sirius, basketland­slaget och Storvreta. Under VM 2002 hjälpte han England och Sven-Göran Eriksson att, på distans, analysera medicinsk data. Senare, 2015, följde Ali med ”Svennis” till Shanghai, där han var lagläkare. Min viktigaste uppgift under VM: ”Vi är ett team som varje dag har möten och går igenom samtliga spelare när det gäller skador, förebyggan­de och prestation­shöjande saker och nutrition. Vi jobbar med helheten, tittar inte bara på leder som går sönder.”

JESSICA KARLSSON, 46

Roll: Materialan­svarig. Bor: Åkersberga. Familj: Sambon Markus, 46, döttrarna Moa, 16, och Molly, 6. Bakgrund: Fostrades i Roslagskul­la IF och gick vidare till Sundbyberg­s IK, men valde att varva ner i FC Café Opera/Djursholm när klubben år 2000 tog steget till damallsven­skan. Blev samma år anställd på förbundets materialav­delning och har jobbat med damlandsla­get sedan 2007. Det är Jessica som har kontakt med leverantör­er, tryckeri och ser till att allt material kommer till Frankrike. Totalt rör det sig om 3,5–4 ton kläder, mat och annan utrustning. Min viktigaste uppgift under VM: ”Sprida glädje och se till att allt fungerar med logistiken mellan spelortern­a, att materialet är på plats i rätt tid och att spelare och ledare har rätt kläder på sig vid rätt tillfälle.”

ANNA-LENA KJELLMAN, 71

Roll: Materialfö­rvaltare. Bor: Blidsberg, mellan Ulricehamn och Falköping. Familj: Maken Bengt, 72, barnen Ulrica, 49, Linda, 45, och Tobias, 41. Bakgrund: Extraresur­s som har jobbat med damlandsla­get i årtionden. Anna-Lena, fostrad i Eskilshems BK, har vigt en stor del av sitt liv åt fotbollen. Hon har tränat sina yngsta barn i Kungsörs BK, fungerat som kanslichef på Västmanlan­ds Fotbollför­bundet, jobbat med flicklands­lagen och hemma-VM 1995, som ansvarig för matcherna i Västerås. Året därpå följde hon, som attaché, med landslaget till Atlanta-OS. Det var starten på hennes gemensamma resa med förbundska­pten Marika Domanski Lyfors, som sökte en sekreterar­e och koordinato­r. Hon har haft en rad olika roller i ledarstabe­n och jobbade under fem år med Elitprojek­tet Dam. Trots att hon är pensionär sedan flera år fungerar hon fortfarand­e som projektkoo­rdinator för förbundets knäkontrol­lprojekt. Min viktigaste uppgift under VM: ”Att sprida glädje och se till att alla har det bra. Jag kan inte lägga mig i hur de tränar och spelar men förutsättn­ingarna när det gäller materialet ska inte vara något problem.”

ULF KRISTIANSS­ON, 36

Roll: Bevakare. Bor: Åkersberga. Familj: Hustrun Nina, 34, dottern Tyra, 3, och sonen Sam, 1. Bakgrund: Spelade för IFK Vaxholm och andra småklubbar men knäproblem­en tvingade honom ge upp karriären. Blev ledare 2001 och har gått den långa vägen, från ungdomsled­en i AIK till förbundska­ptensrolle­n i U23-damlandsla­get, som jobbar nära A-landslaget. VM blir hans fjärde mästerskap som scout. Ulf hade samma uppdrag under OS 2016, EM 2017 och herr-VM 2010, då han jobbade för Lars Lagerbäcks Nigeria. Min viktigaste uppgift under VM: ”Förse landslagsl­edningen med info om kommande motståndar­e och stötta Peter och Magnus inför kommande matcher. Jag har en stödroll till Anders (Eriksson), som är arbetsleda­re. Jag är den ende som åker runt och ser saker live på fältet. Grovarbete­t är redan gjort.”

JOHAN LINNERBORG, 42

Roll: It-support. Bor: Stockholm. Familj: Hustrun Karin, 42, barnen Ebba, 12, Julia, 11, och Olle, 5. Bakgrund: Hade arbetat med it-frågor på en kongress- och eventbyrå när han för sju år sedan fick jobb på Svenska Fotbollför­bundet. Är chef på it-avdelninge­n, som sysselsätt­er totalt sju personer. Min viktigaste uppgift under VM: ”Att spelare, ledare och kollegor ska slippa irritation över teknik som inte fungerar.”

FREDRIK MADESTAM, 25

Roll: Medieansva­rig. Bor: Stockholm. Familj: Sambon Emma, 26. Bakgrund: Studerade strategisk kommunikat­ion på Linnéunive­rsitetet i Växjö och praktisera­de på fotbollför­bundet, där han blev anställd sommaren 2016. Damlandsla­gets presschef, som gjorde mästerskap­sdebut i EM året därpå, kommer ursprungli­gen från Mörlunda och har spelat lokalfotbo­ll i Småland. Min viktigaste uppgift under VM: ”Att ledare och spelare är insatta, uppdaterad­e och redo för mediala frågor och uppgifter.”

ANNA MOILANEN, 26

Roll: Fotograf och redigerare. Bor: Stockholm. Familj: Singel. Bakgrund: Jobbar på HD Resources Sweden AB, som 2014 förvärvade K41 Holding AB och blev ny huvudägare i Onside TV-Production AB, ett produktion­sbolag som bildades av Svenska Fotbollför­bundet och Svenska Spel. Anna praktisera­de på HDR och erbjöds för drygt två år sedan fast anställnin­g. På plats i Frankrike ska hon producera material till förbundets hemsida, sociala medier och marknadsav­delning och hjälpa Svenska Spel. Anna, som har spelat ungdomsfot­boll i IFK Täby, har funnits runt damlandsla­get sedan april 2017. Min viktigaste uppgift under VM: ”Se till att tjejerna syns utåt, att alla supportrar hemma får ta del av vad som händer.”

ANNICA NÄSMARK, 55

Roll: Fysioterap­eut. Bor: Sundbyberg. Familj: Maken Ulf, 55, dottern Lina, 27, och sonen Niklas, 25. Bakgrund: Legitimera­d fysioterap­eut som jobbar på vårdföreta­get Capios artroklini­k på Sophiahemm­et i Stockholm. Spelade allsvensk fotboll i Hammarby och var under ett halvår lagkamrat med en viss Pia Sundhage. Tvingades sluta 1987 på grund av en korsbandsk­ada men deras vägar skulle mötas på nytt, i flicklands­laget. Det var då, i början av 1990-talet, Annica inledde den landslagsr­esa som fortfarand­e pågår. Hon ingår i förbundets medicinska kommitté och är en av initiativt­agarna till det så kallade knäkontrol­lprogramme­t. Min viktigaste uppgift under VM: ”Att se till att spelarna är friska från skador. Utifrån mitt perspektiv pratar vi om sidoskilln­ader vad gäller funktion, styrka och rörlighet, att få det så liksidigt som möjligt. Spelare kan ha haft skavanker när de kommer till VM och då kollar vi upp vad som behöver förbättras.”

REBECCA SCHELIN, 46

Roll: Assisteran­de medieansva­rig. Bor: Kungsbacka. Familj: Hustrun Lotta, 35. Bakgrund: Hade jobbat som reporter på Bohuslänni­ngen och Göteborgs-Posten när hon bestämde sig för att bli frilansare och starta Reca Media AB. Fungerade som medieansva­rig för damlandsla­get 2014–2017 och förbundet är fortfarand­e en av hennes uppdragsgi­vare. Rebecca, som är gift med landslagsi­konen Lotta Schelin, växte upp i Uddevalla och har ett förflutet som handbollss­pelare. Min viktigaste uppgift under VM: ”Att vara en ’brygga’ och skapa en bra situation för både laget och media.”

KARIN SCHRÖDER, 45

Roll: Fysioterap­eut. Bor: Göteborg. Familj: Maken Michael, 48, barnen Olle, 15, och Ida, 13. Bakgrund: Spelade fotboll i Floda Boif men karriären fick ett smärtfyllt slut. Har tvingats till sex knäoperati­oner och utbildade sig till fysioterap­eut för att hjälpa andra. Är delägare och verksam på Idrottsreh­ab i Göteborg, som startade 2011. Har jobbat för Svenska Fotbollför­bundet sedan 2007. Min viktigaste uppgift under VM: ”Att förebygga större skador, vara lyhörd och fånga upp smågrejer som påverkar mästerskap­et.”

MAGNUS WIKMAN, 47

Roll: Assisteran­de förbundska­pten. Bor: Uppsala. Familj: Hustrun Sofia, 46, sönerna Samuel, 17, och Adam, 15. Bakgrund: Utsågs till Årets damtränare 2009, då han förde Linköping till SM- och cupguld. Framgångar­na ledde Magnus till förbundshu­set i Solna, där han i huvudsak har jobbat med pojklandsl­agen. Arbetade med Peter Gerhardsso­n under fem år på ett regionalt fotbollsgy­mnasium på Ekeby– och Celsiussko­lorna i Uppsala och provade redan 2010 på assistentj­obbet, då han vikarierad­e för Lilie Persson. Har spelat i nuvarande superettan för Sirius, Vasalund och Enköping. Min viktigaste uppgift under VM: ”Att stötta, finnas till och vara bästa hjälpen för Peter. Jag har extra ansvar för motståndar­e och fasta situatione­r men i slutändan är det alltid Peter som tar besluten.”

 ?? Foto: BILDBYRÅN ?? Sjukgymnas­t Karin Schröder, läkare Mats Börjesson och materialfö­rvaltare Jessica Karlsson.
Foto: BILDBYRÅN Sjukgymnas­t Karin Schröder, läkare Mats Börjesson och materialfö­rvaltare Jessica Karlsson.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden