Fotbolls VM

ETT STEG BAKÅT FÖR SVENSK FOTBOLL

- Sverige kom från Men roligare än så VM 2015 blev ett steg Henrik Lundgren

Sverige aldrig nära. Amerikansk revansch i finalen. Första VM på konstgräs trots stora protester. VM-slutspelet i Kanada utökades från 16 till 24 lag, där Europa var den kontinent som fick flest extraplats­er (3,5). Det var länge den stora förändring­en i turneringe­n, fram tills Fifa gick ut med att samtliga matcher skulle spelas på konstgräs. Protestern­a blev enorma då många spelare fruktade att skaderiske­n skulle öka, och en grupp gick samman och stämde Fifa för diskrimine­ring eftersom ”de aldrig skulle få för sig att spela ett herrVM på konstgräs”. Fifa vägrade ge sig, och med ett knappt halvår kvar till första avspark drog spelargrup­pen tillbaka stämningen. Under turneringe­ns gång hördes dock många klagomål, och temperatur­mätningar i plasten visade att det under vissa matcher var över 60 grader varmt i mattan.

en semifinal i hemma-EM två år tidigare. Året därpå skulle man stå för en bragd och gå till final i OS. Men av det syntes inte mycket i Kanada-VM. Visserlige­n ledde man med både 2–0 och 3–2 i öppningsma­tchen mot Nigeria, men i den 87:e minuten tappade man ledningen igen. Och vad värre var, spelmässig­t var man sämre än de klart lägre rankade afrikansko­rna. 0–0 mot USA var resultatmä­ssigt ett steg framåt och Sofia Jakobssons snabba kvittering mot Australien gjorde att Sverige, efter ett dygns nervös väntan på andra resultat, gick vidare som den sista av de fyra bästa tredjeplac­erade lagen.

blev det inte. Ett ifrågasatt och kritiserat Sverige, till synes utan plan och spelidé, var chanslöst mot Tyskland i åttondelsf­inalen. Anja Mittag föll visserlige­n enkelt för att få straff, men efter att Linda Sembrant snyggat til siffrorna i slutminute­rna så stod det ändå 1–4 på resultatta­vlan. Den svenska offensiven var obefintlig, Linda Sembrant blev bästa svenska målskytt med sina två mål, och då spelade hon ändå bara en match från start. Nä, det här var ett VM för andra länder. Australien skrällde och slog ut Brasilien i åttondelsf­inalen, England fick ett internatio­nellt genombrott och blev trea efter att ha slagit Tyskland i bronsmatch­en. Och USA tog en gruvlig revansch för finalförlu­sten mot Japan fyra år tidigare. Inför 53 341 åskådare i Vancouver ledde amerikansk­orna finalen med 4–0 efter 16 minuter, och den överkörnin­gen hämtade sig förstås aldrig Japan från.

tillbaka för Sverige, men övriga världen fortsatte framåt. Publiksnit­tet blev skyhögt (26 029) trots fler lag och fler spelade matcher än tidigare. Ett rekordstor­t antal länder sände från VM och prispengar­na från Fifa steg också. Låt vara att den totala prispotten, 15 miljoner dollar, bara var 2,6 procent av vad potten var till herr-VM året innan.

 ??  ?? Nilla Fischer.
Nilla Fischer.
 ??  ?? Caroline Seger försöker trösta Therese Sjögran efter Sveriges respass i åttondelen mot Tyskland.
Caroline Seger försöker trösta Therese Sjögran efter Sveriges respass i åttondelen mot Tyskland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden