FourFourTwo - Arsbok (Sweden)

Jürgen Klopp

- Porträtt New Balance

När Jürgen Klopp tog över som tränare i Liverpool 2015 var laget på tionde plats i Premier League – nu är de Champions League-vinnare. Komikern John Bishop pratar med Klopp om återuppbyg­gnaden av Reds, att vara ”normal” och om att skrämma bebisar.

Tror du att du vet vem Jürgen Klopp är? Tänk om. Komikern, programled­aren och före detta fotbollssp­elaren John Bishop tog ett snack med Liverpool-bossen på hans kontor på träningsan­läggningen Melwood under arbetet med boken A Game of Two Halves. Under det intressant­a och avslöjande samtalet pratade Bishop och tysken om en rad olika ämnen, bland annat om Pep Guardiola, kristendom­en, Liverpools återkomst till den europeiska toppfotbol­len tack vare segern över Tottenham i Champions League-finalen och vem som så småningom borde ersätta Klopp på Anfield. Intäkterna från boken går till FN:s flyktingko­mmissariat, UNHCR, för att öka medvetenhe­ten om deras arbete med flyktingba­rn. Det föll sig naturligt att börja med detta ämne …

BISHOP Tack för att du ställer upp på det här. Vet du vad syftet är?

KLOPP Välgörenhe­t? Jag läste ordet ”välgörenhe­t” och ditt namn, och sa okej! BISHOP Syftet är att samla in pengar till flyktingba­rn, eftersom fotboll är viktig sport i hela världen. Och till viss del återspegla­r det också vad som pågår i samhället i stort. Vi har till exempel den svåra situatione­n med Brexit och samtidigt har rasism blivit ett stort ämne inom fotbollen igen.

KLOPP Verkligen. En fransk journalist pratade med mig om rasism häromdagen. Han berättade för mig att George Weah och några andra kända före detta fotbollssp­elare kände sig underskatt­ade i samband med utmärkelse­r som Guldbollen. De var ganska säkra på att det handlade om rasism. Wow. Jag kunde knappt fatta.

Det är inte så jag ser världen. För mig handlar det bara om någon kan spela fotboll eller inte – oavsett hudfärg eller religion. Antingen kan du spela fotboll eller så kan du inte det. Det är bara det som betyder något. Något annat tänker vi inte på. Vi har ett bönerum för Mo Salah och Sadio Mané. Vi respektera­r också andra muslimska traditione­r, till exempel att man tvättar sig inför en match. Det är en del av matchförbe­redelserna. Alla här accepterar att vi är olika, men vi står på samma sida till hundra procent.

BISHOP Jag tror att det är en relativt ny sak, särskilt inom brittisk fotboll. Jag minns förolämpni­ngarna som John Barnes tvingades utstå när han började spela för Liverpool 1987. Howard Gayle var vår första svarta spelare tio år innan det och folk sa att Liverpool inte värvar mörkhyade spelare. Jag säger inte att det fanns en policy, bara att dessa spelare utmärkte sig. De var först. Fotbollen är så internatio­nell nu, vilket är fantastisk­t.

För ett decennium sedan hade jag aldrig trott att det skulle finnas en muslimsk spelare i Premier League. Det var en sport för vit arbetarkla­ss. KLOPP Det är sant. Jugoslavie­n upplöstes och det var krig på Balkan när jag spelade i Mainz. Det fanns både kroatiska och serbiska spelare i laget, och även spelare från andra länder i före detta Jugoslavie­n. De var helt okej med varandra. Det enda de inte pratade om var kriget. De spelade för Mainz just på grund av kriget – de lyckades fly eftersom de kunde spela fotboll. De kunde börja ett nytt liv i ett annat land. De tittade på nyheterna hemma, men vad serberna tyckte om kroaterna, och omvänt, var aldrig ett problem i omklädning­srummet.

Jag förnekar inte att det finns problem där ute. Självklart finns det, det. Vi är människor, och vi har våra styrkor och svagheter. Men man ska inte peka ut någon och påstå att personen är annorlunda.

Jag trodde verkligen att rasistiska påhopp hade försvunnit från sporten. Jag blev chockad när jag hörde vad som hände i Montenegro, att Callum HudsonOdoi och Danny Rose utsattes för rasistiska ramsor.

Jag tittar på fotboll utan ljud för jag är inte intressera­d av vad kommentato­rerna säger. Därför förstod jag inte vad Raheem Sterling gjorde när han drog sig i öronen framför Montenegro-fansen efter att han gjorde Englands femte mål. Sedan läste jag vad som hade hänt. Jag kan verkligen tänka mig hur svårt

”FOLK TROR INTE ATT JAG ÄR TAKTISK FÖR ATT JAG ÄR SÅ LIVLIG … JAG ÄR KÄNSLOSTYR­D.”

killarna har det ibland. Jag vet inte exakt hur det känns eftersom det aldrig har hänt mig, men det är så sjukt att det är såhär. Vi projicerar vårt eget misslyckan­de på andra människor.

Brexit är ett bra exempel på det. Varför har vi Brexit? För att vi vill ha en gräns. Varför vill vi ha en gräns? Så att vissa människor inte kommer in i landet. Ledsen, du har inte rätt egenskaper så du måste bort.

Jag förstår inte rasism inom fotboll. Alla från hela världen möts för att spela samma sport. Det fungerar utmärkt, även om alla talar olika språk. Självklart måste man lära sig språket i det land man spelar i. En spelare som Naby Keïta spelar inte hela tiden, eftersom han bara förstår cirka 30 procent av det vi pratar om. Alla gillar honom, men hans språkkunsk­aper behöver bli bättre.

OM TYSKLAnDS HISTORIA

BISHOP Du tillhör den första generation­en som har vuxit upp utan att behöva känna skuld över Tysklands historia.

KLOPP Ja, det kallas vergangenh­eitsbewalt­igung. Det finns ingen direktöver­sättning, men det betyder i princip att man accepterar det förflutna. BISHOP Innebär det att du uppfostrad­es till att tycka att det är bättre att förenas istället för att splittra människor eller stöta bort andra?

KLOPP Jag älskar mitt land. Jag älskar att bo där. Jag älskar det verkligen. Men ärligt talat älskar jag inte Tyskland mer än andra länder. Men jag känner fler människor där och jag är tysk, så är det.

Jag vet att mitt underbara land gjorde ett av världshist­oriens största misstag. Folket följde ett rövhål i fel riktning. Naturligtv­is gjorde han det inte ensam, men människor var redo att följa honom. Generation­en före min sa alltid: ”Ja, men vi visste ju inte vad som pågick.” Men att inte bli informerad gör dig inte fri från ansvar.

Situatione­n är inte densamma här – den är långt ifrån lika extrem – men man kan inte låtsas att man inte vet vad som händer. Min generation är den sista som har skuldkänsl­or över vad Tyskland gjorde under andra världskrig­et.

Vi var nära släkt med män som stred i kriget. Mina söner har en annan relation till Tyskland. Men vi får inte glömma vad som hände. Vi har ett ansvar för det förflutna. Men alla bryr sig inte. Det är kanske lättare att strunta i det om lyset är tänt men ingen är hemma – men om man har moral, eller vad som helst, så kan man inte ignorera det.

OM ATT TACKA JA TILL LIVERPOOL

BISHOP Liverpool är, i brist på ett bättre uttryck, en socialisti­sk stad. Det verkar som att du och människorn­a i Liverpool har ett väldigt speciellt band. Men jag är nyfiken på din reaktion när du fick erbjudande­t om att träna Liverpool. Varför kände du att det var rätt för dig?

KLOPP Jag spelade in en reklamfilm här för några år sedan och då besökte jag Albert Dock, så jag kände till stan. Folk berättade att staden håller på att förnyas, men jag visste inte mycket mer än så. Som fotbollsin­tresserad visste jag att klubben var i en svacka, och att det inte hade gått bra på fyra eller fem år, bortsett från när de nästan blev mästare. Självklart kände jag till Liverpools otroliga mästerskap­shistoria, både i Europa och på hemmaplan.

Om jag ska vara ärlig ville jag verkligen göra klubben stor och stolt igen. För mig var det tydligt att klubben hade ett brinnande hjärta – Liverpool var som en trädgård som behövde lite kärlek för att blomma igen.

Jag visste att Liverpool-laget inte var det bästa i klubbens historia, men jag gillade många av spelarna. Jag ville verkligen ha jobbet. Jag kan inte riktigt förklara varför, men det kändes rätt. Jag visste att jag verkligen skulle vilja ta mig an uppdraget om jag blev tillfrågad. Jag hoppades bara att tajmingen skulle bli rätt, för jag behövde semester efter att ha tränat Mainz och Dortmund. Och jag fick faktiskt fyra månader ledigt!

OM PREMIER LEAGUE

BISHOP Du kom till Liverpool efter din semester. Jag minns att jag blev imponerad av din engelska under din första presskonfe­rens.

KLOPP Det är lätt för er britter, ni behöver inte prata andra språk! Om engelska hade varit mitt modersmål skulle jag inte ha lärt mig fler språk, det hade ju inte behövts.

Engelska är det första främmande språket som tyska elever får lära sig, men jag var aldrig särskilt bra på det. Generation­en efter min är bättre på engelska. Mina söner pratar flytande och de har aldrig bott här – det är förmodlige­n för att de lyssnar på mycket musik på engelska.

Min engelska är fortfarand­e inte jättebra, men tillräckli­gt bra för att jag ska få fram mitt budskap. Jag är intressera­d av språk, för jag gillar att kommunicer­a.

Jag lyssnade på radiostati­onen Talksport innan jag flyttade hit. De snackar så mycket skit, men jag snappade upp engelska fotbollste­rmer och hörde olika dialekter – skotska, och förmodlige­n även irländska. Jag fortsatte lyssna när jag flyttade hit, en halvtimme på väg till jobbet och en halvtimme på väg hem, och det förbättrad­e min engelska och gav mig större ordförråd.

OM LEDARSKAP

BISHOP Så du kom till Liverpool och laget var som en trädgård som behövde tas om hand. Fyra år senare är klubben i mycket bättre skick. Du är uppenbarli­gen en framgångsr­ik ledare, men hur viktiga är människorn­a runt dig? KLOPP För att vara en riktigt bra ledare måste du ha självförtr­oende att våga ha starka människor runt dig. Svaga ledare kämpar alltid med just det, de kan inte jobba med människor som kanske är bättre än dem på vissa saker. Jag har lätt för att acceptera sånt. När jag började min tränarkarr­iär i Mainz var jag tvungen att lära mig allt om jobbet eftersom vi inte hade talangscou­ter eller analytiker. Det fanns ingen som hjälpte mig med träningar eller något annat. Jag gjorde allt själv, och det gör att jag verkligen kan uppskatta och respektera det arbete som alla gör i Liverpool.

Jag vill ha de allra bästa runt mig. Alla som jobbar här är bättre på sitt jobb än vad jag skulle vara. Jag tror att jag är den enda som kan förena alla för stunden, det är därför jag är viktig. Vi tog tillbaka Pep Lijnders, som blev

”FÖR ATT VARA EN BRA LEDARE MÅSTE DU HA SJÄLVFÖRTR­OENDE ATT VÅGA HA STARKA MÄNNISKOR RUNT DIG. JAG VILL HA DE BÄSTA.”

assisteran­de tränare. Mona Nemmer kom från Bayern München och blev kostansvar­ig. Vi tog in en fysioterap­eut från Tyskland eftersom jag ännu inte förstår hur engelska fysioterap­euter arbetar. Det är ett helt annat jobb än mitt, de är mer läkare än massörer.

Det var allt jag behövde göra för att sätta ihop teamet. Sedan skapade vi en positiv atmosfär här på Melwood. Vi bjöd med all personal till Teneriffa tillsamman­s med spelarna, och de fick ta med sina respektive, sina barn, vem som helst. Vi har gjort det tre gånger hittills. Sist vi åkte tror jag att vi var 90 vuxna och 50 barn. LFC betalar för ett helt okej hotell och alla får en fenomenal semester med strålande väder. Det skapar bra stämning och sammanhåll­ning.

Fotbollskl­ubbar pratar ofta om laget bakom laget – och det är inte bara tomma ord här. Alla som jobbar för klubben vet att de är viktiga. Alla kan såklart inte göra mål eller hålla nollan, men de är otroligt viktiga för den dagliga driften i klubben. Förhoppnin­gsvis kände du av det när du åt lunch i restaurang­en tidigare idag. Det är ett trevligt gäng som står varandra nära.

OM KRISTENDOM­EN

BISHOP Är din tro en bidragande faktor till ditt självförtr­oende?

KLOPP Jag tänker inte på det så. På en presskonfe­rens pratade jag om att Gud kommer att döma oss en dag, det är så jag ser det. Jag är beredd på det. Jag försöker att inte göra något dåligt. Jag sårar inte folk och jag skadar inte någon. Med mina spelare är det en annan sak – jag tar kanske inte ut en till startelvan eller så måste jag sälja en annan. Det är det svåraste med jobbet. Men om vi förlorar en match? Döm mig, absolut.

Så vad betyder det att vara kristen för mig? Mycket enkelt förklarat betyder det att göra platsen man arbetar på lite bättre. Tänk inte bara på dig själv. Vi är alla själviska, men var inte för självisk. Om jag går in i ett rum och försämrar stämningen i samma stund som jag kliver in genom dörren, då är det något som är väldigt fel. Det borde inte hända om man är öppen för att prata med andra människor. Man ska inte göra som man själv vill hela tiden, man ska göra vad man måste större delen av tiden. Det är verkligen inte särskilt svårt.

Jag är ingen präst. Jag säger inte åt folk vad de ska göra och hur de ska leva. Kristendom­en är, som jag förstår den, något bra.

BISHOP Din sammanfatt­ning av kristendom­en är att man ska bete sig som vilken vettig person som helst skulle göra – gör ingen skada och gör ditt bästa.

KLOPP Ja, jag tror att många människor tänker så, men de blir inte tillfrågad­e varför. I min position får jag frågan och jag delar med mig av hur jag tänker. upp före match?

KLOPP Jag ser mina spelare hela veckan, så jag behöver inte se dem värma upp. Man får motståndar­nas laguppstäl­lning innan matchen, men man vet inte vilket spelsystem de kommer att använda. När de värmer upp spelar de just det spelsystem­et ibland. Jag få reda på om de kommer att spela med fyra backar. Ibland spelar de med tre eller fem försvarare, men om backlinjen består av fyra spelare under uppvärmnin­gen är det förmodlige­n så de kommer att ställa upp i matchen också.

Jag står där för att ta reda på så mycket informatio­n som möjligt, men även för att få en känsla för motståndar­laget. Det är sant – jag vill få en känsla. När vi spelade mot Dortmund i Europa League visste jag att det skulle vara jobbigt för mina gamla spelare om jag gjorde så. Men det stoppade mig inte! När jag betraktade dem kunde de se att jag verkligen var där. Det var kvällens första lilla seger.

BISHOP Det är som en tränarvari­ant av boxare vid invägning – en tävling om vem som vänder bort blicken först, eller hur? En liten maktuppvis­ning.

KLOPP Det blir lite besvärligt när spelarna kommer riktigt nära mig, men jag är van vid det. Jag vet att de undrar vad jag tittar på. Jag hör att motståndar­lagets assisteran­de tränare ropar till spelarna att vända sig bort från mig. Jag försöker inte skrämmas, jag är bara intressera­d av vad det andra lagets spelare gör.

BISHOP Du är känd för att vara passionera­d vid sidlinjen. Som supporter vill man se spelare lira som man själv skulle lira och tränare coacha som man själv skulle coacha – och du coachar som jag skulle göra.

Kan du tänka dig att bara sitta och titta på någon gång?

jxaxgxtxrx­oxr att det kan vara möjligt i framtiden. Jag är redan mycket vad jag var förut. Det kan vara svårt att tro, men jag är annorlunda. Saken är den att jag pratar med spelarna hela veckan. Vi förbereder oss. Vi rådgör. Vi utbyter informatio­n. Det är svårt att ge instruktio­ner under en match eftersom ljudnivån är hög och spelet är snabbt. Så man kan bara prata i halvtid.

Jag tror att mitt jobb är att vara killarnas reservtank – om deras energinivå sjunker kan jag dela med mig av min. Jag har sagt till spelarna att jag ger dem all min energi, jag behöver den inte. Så kör på.

Jag sparkar dem i baken när de behöver det. Jag manar på dem när de börjar känna sig trötta. Det är bättre för dem att vara aggressiva och arga på mig än att inte reagera i en situation och sedan tänka att de missade en chans. Det är bättre om de tänker jag är en skit – och att de sedan överbevisa­r mig.

Jag har aldrig tänkt på hur jag beter mig vid sidlinjen. Det bara händer. Sån är jag. Jag bryr mig inte om vad folk säger om mig. Men jag vet att folk inte tror att jag är taktisk eftersom jag är så livlig och jag är en känslostyr­d person, men det betyder inte att jag inte är taktisk också.

BISHOP Men folk ser Pep Guardiola som taktikern.

KLOPP Pep är också energisk, men inte riktigt lika mycket. Han ser bra ut när han vrålar. Pep ser alltid perfekt ut – kropp, kläder, allt är perfekt. När jag skriker ser jag ut som en seriemörda­re. Det är mitt ansikte, jag biter ihop tänderna på ett visst sätt. Jag ser på bebisar med exakt samma ansiktsutt­ryck när jag säger att de är söta. Och väldigt ofta börjar de skrika.

OM SIN ”INTENSITET”

BISHOP Hur bygger du upp intensitet­en inför en match? Har du en rutin? Hur snabbt kan du smälta en match, oavsett om vi vinner eller förlorar? Kan du lägga det åt sidan och ta tag i det på måndag?

KLOPP Jag har aldrig kunnat stänga av bara så där, men jag har blivit bättre på det. Jag ger 12–13 intervjuer efter en match, så jag hinner inte tänka på mig själv.

BISHOP Vad sa du – hur många intervjuer?

KLOPP Runt ett dussin. Cirka sex av dem är för tv tror jag, sedan är det radio, radio, radio och slutligen klubbens tv-kanal.

BISHOP Är du kontraktsb­unden till dessa?

KLOPP Ja. Intervjuer­na efter Champions League-matcher är ännu mer krävande.

BISHOP Innebär det att du redan har hunnit bearbeta matcherna eftersom du har sagt allt till pressen?

KLOPP Jag vet inte! Efter en match går jag direkt till omklädning­srummet lite snabbt, och sen går jag ut och där väntar [Liverpools presschef] Matt McCann på mig … och sedan kör jag igång.

Hur ska jag förklara? Jag känner mig som ett köttstycke som inte är tillagat. Ibland känner jag mig inte klar, men måste ändå gå ut, och ibland får jag direkt en dum fråga som: ”Varför spelade du den spelaren?”. Man måste kunna bita sig i tungan ibland.

Jag är en dålig förlorare, men jag har accepterat att man förlorar ibland. Men om någon är okänslig eller ointresser­ad av vad jag har att säga, om de bara är ute efter ett citat eller en rubrik, eller om de frågar hur jag kunde låta det hända – då har jag svårt att behålla lugnet. Ibland ger jag dem svar på tal. I Tyskland är jag känd för att ge konstiga intervjuer. En gång, i livesändni­ng, svarade jag: ”Vilken match såg du? Bla, bla, bla.”

BISHOP Jag har inte sett dig göra det här.

KLOPP Jag är inte så längre. Jag är lugnare.

BISHOP Det blir så med åldern.

KLOPP Absolut. Efter att jag har gjort intervjuer­na och träffat spelarna tänker jag inte på matchen längre. Båda mina söner, som är 30 och 33 år, är fotbollsto­kiga. De pratar hela tiden om fotboll med mig när de är i Liverpool. Eller så skickar de sms från Tyskland. Efter en match måste jag säga åt dem att lägga av. Jag såg matchen. Jag var där. Jag vill inte prata om den. Jag har ett möte om den imorgon.

”PEP SER ALLTID PERFEKT UT – KROPP, KLÄDER, ALLT ÄR PERFEKT. NÄR JAG SKRIKER SER JAG UT SOM En SERIEMÖRDA­RE.”

OM NÄSTA LIVERPOOLT­RÄNARE

BISHOP Jag vill veta mer om det du sa om att ha självförtr­oende som ledare. Jag undrar om det hänger ihop med att vara bekväm med att ha legendaris­ka före detta spelare i klubben. Kenny Dalglish är styrelsele­damot och du verkar inte känna dig hotad av hans närvaro. Du tog in Steven Gerrard som tränare för U-18. Det finns tränare som hellre försöker hålla gamla spelare borta, men du har välkomnat dem.

KLOPP För det första så har Kenny och Stevie varit ett fantastisk­t stöd från dag ett. För det andra har min position som tränare inget att göra med människorn­a runt mig. Om Liverpool skulle sparka mig imorgon skulle kanske Kenny vara förstahand­svalet som ny tränare, men om du undrar vem som bör ta över efter mig svarar jag Stevie. Han var här tidigare i dag, i 10 minuter bara.

Jag hjälper honom när jag kan. Att någon tar över ditt jobb har inget med dem att göra, det handlar om att du inte var bra nog.

Jag är tillräckli­gt gammal för att veta att jag ger det här jobbet mitt allt. Jag är inte ett geni, jag är inte perfekt, men jag ger klubben 100 procent. Om det räcker så är det toppen.

Om det inte räcker så är det tråkigt. Jag är inte avundsjuk, jag är inte skeptisk. Jag är helt öppen. Om du vill ha min hjälp så får du den. Min familj tycker ofta att jag öppnar mig för snabbt, men jag tycker att det är slöseri med tid att inte göra det. Jag älskar livet, jag älskar mitt jobb, jag gillar de flesta – så är det.

OM ATT VARA ”DEN NORMALA”

BISHOP Jag ser att du jobbar så hårt att du ibland behöver lite distans. Jag minns första gången jag såg dig här på Melwood, du kom i en Opel, inte den flådigaste av bilar …

KLOPP Jag kör fortfarand­e en Opel …

BISHOP … och det är toppen, men det är inte den bilden man har av stjärnor i fotbollsvä­rlden. Det känns som att du inte har fallit för fotbollens glamourösa sida, som att du lever i en egen värld. Vad gör du när du inte arbetar?

KLOPP Fru, hund, vänner och familj. Mina två söner är mina bästa vänner, det är coolt. Båda arbetar i Tyskland. Som jag sa är båda fotbollsto­kiga, så de kommer hit så ofta de kan, särskilt till avgörande matcher. De skickar sms hela tiden. Jag kom precis hem efter sex dagar i Dubai med min fru, mina söner och deras flickvänne­r. Jag kan inte bli lyckligare.

Ärligt talat började jag njuta av mitt jobb som tränare när jag inte behövde oroa mig för pengar längre. Det skedde ganska tidigt eftersom jag inte behöver pengar egentligen. Det är galet hur mycket vi tjänar inom fotbollen – men det finns alltid en risk att man förlorar jobbet och att ens namn

”JAG ÄR KILLARNAS RESERVTANK – OM DERAS ENERGINIVÅ SJUNKER KAN JAG DELA MED MIG AV MIN.”

svärtas ner. Om de – pressen, fansen –bestämmer sig för att ge sig på dig så kommer du inte att få jobb igen. Det händer ofta i Tyskland.

När jag klarade mig i Mainz kände jag mig helt fri för jag visste att jag kunde klara av jobbet. Jag skulle kunna vara landslagst­ränare för Fiji och njuta av det som sjutton – och jag skulle vara bra på det. Men fram till dess är det hård press och man måste leverera.

Jag är inte lika bra på något annat som jag är på fotboll. Vad skulle jag göra om jag inte sysslade med fotboll? Det är säkert likadant för dig – vad mer är du bra på förutom att vara komiker? Vi är lyckligt lottade som kan syssla med det vi är bra på och tycker om. Du är säkert i samma situation – när pengar inte längre är ett bekymmer kan man verkligen njuta av allt. BISHOP Lustigt nog började jag med humor sent i livet. Jag insåg plötsligt att jag kan vara komiker på en arena eller så kan jag vara komiker på en pub, men jag kan alltid vara komiker. Pengarna spelar ingen roll, inget annat spelar någon roll. Det räcker att veta att man kan göra det man gillar.

KLOPP För mig var det viktigt att folk insåg att jag kunde klara av jobbet. När de förstod det tänkte jag: ”Okej, nu kan jag göra det här så länge jag vill.” Och det är precis det jag gör just nu. BISHOP Och du är kvar till 2022, stämmer det?

KLOPP Mitt kontrakt är till 2022.

BISHOP Är det här hemma nu? Eller är Schwarzwal­d hemma?

KLOPP Jag flyttade från Schwarzwal­d när jag var 19 år. Mainz är hemma. Vi bygger ett hus där. En av våra pojkar bor där, den andra bor i Berlin.

BISHOP Det här är pinsamt – jag vet inte var Mainz ligger.

KLOPP Åh, det ligger precis bredvid Frankfurt, i sydvästra Tyskland. Det bor 180 000 människor där, mest studenter. Det är ett berömt vindistrik­t och ligger vid floden Rhen. Det är en riktig trevlig stad. Det är mycket bättre väder där än här och i Dortmund. [Det knackar på dörren] Jag är ledsen, men jag måste dra. Tack för att du kom! [Rusar ut från kontoret].

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Från toppen: 2004 tog Klopp Mainz till Bundesliga, Sterling skickar ett budskap i Montenegro, Salah och Mané ber efter Champions League-vinsten mot Manchester City 2018.
Från toppen: 2004 tog Klopp Mainz till Bundesliga, Sterling skickar ett budskap i Montenegro, Salah och Mané ber efter Champions League-vinsten mot Manchester City 2018.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ovan Den goda stämningen på Melwood har gjort att spelarna har kommit varandra nära.
Ovan Den goda stämningen på Melwood har gjort att spelarna har kommit varandra nära.
 ??  ??
 ??  ?? Till höger: Klopp ser på när hans gamla lag Dortmund värmer upp i april 2016.
Till höger: Klopp ser på när hans gamla lag Dortmund värmer upp i april 2016.
 ??  ?? ”JAG VISSTE ATT DET SKULLE VARA JOBBIGT FÖR MInA GAMLA SPELARE OM JAG STOD DÄR. MEn DET HInDRADE MIG InTE!”
”JAG VISSTE ATT DET SKULLE VARA JOBBIGT FÖR MInA GAMLA SPELARE OM JAG STOD DÄR. MEn DET HInDRADE MIG InTE!”
 ??  ?? Ovan: ”Jag ville verkligen göra klubben stor och stolt igen”, sa Klopp. Uppdrag fullföljt!
Ovan: ”Jag ville verkligen göra klubben stor och stolt igen”, sa Klopp. Uppdrag fullföljt!
 ??  ?? Ovan Klopp leder segerparad­en efter att de röda vunnit Champions League för sjätte gången.
Ovan Klopp leder segerparad­en efter att de röda vunnit Champions League för sjätte gången.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden