FourFourTwo - Arsbok (Sweden)

Champions League-utmanarna

BARCELOnA

- Text Andrew Murray

Vad har förändrats?

Eller: vad har inte förändrats? Camp Nous ”riktiga” supportrar har blivit smått vansinniga över Barcelonas nya schackmöns­trade matchställ, medan de vanliga supportrar­na, styrelsen och säkert till och med omklädning­srummet har varit splittrade och ifrågasatt det smarta i att värva Antoine Griezman från Atlético Madrid för 120 miljoner pund. Över ett år efter beslutet har flera av de mer insatta pekat på att ”mittfältsd­irigenten” Frenkie de Jong är en mer intressant och viktig värvning för Barcelona. Den före detta Ajaxstjärn­an är den naturliga arvtagaren till Xavi och Andres Iniesta, som saknas enormt i Katalonien..

Bossen

Ernesto Valverde är nog blaugranas mest pragmatisk­a tränare på flera år. Hittills har han vunnit två La Liga-titlar på lika många säsonger. Denna säsong kommer han att fokusera på Champions League. Han har återvänt till Barcelonas traditione­lla 4-3-3-spel. Det betyder dominerand­e bollinneha­v på mittfältet och så låta Messi & co få utlopp för sitt kreativa, magiska spel.

Troligtvis ...

... kommer det återigen att vara stor press på laget. Barcelona ledde med 4-1 mot Roma i kvartsfina­len 20172018 och med 3-0 mot Liverpool i förra årets semifinal, och ändå lyckades man tappa det båda gångerna. När Divock Origi tryckte in bollen efter sju minuter i returmötet kunde man se skräcken i Barcelonas­pelarnas ögon: ”Det händer oss igen!!! Och vi kan inte göra något åt det.” Det är minst sagt en riktigt jobbig mental blockering som klubben måste göra sig av med.

Det minsta de kan göra ...

... är att lita på akademin. Där finns fullgoda spelare att lyfta fram.

Blir det deras år i år?

En finalplats är högst sannolik.

SUPORTRARN­A, STYRELSEN

OCH OMKLÄDNING­SRUMMET HAR IFRÅGASATT VÄRVNINGEN AV GRIEZMANN FRÅN ATLÉTICO.

Liverpool och Spurs möttes i Champions League-finalen i juni, men de måste möta svåra utmanare om de vill ta sig hela vägen till Istanbul i maj. Och Spurs måste göra det utan Hazard, Ramsey och Kieran Trippier.

BAYERn mÜNCHEN

Vad har förändrats?

Den VM-vinnande duon Lucas Hernández och Benjamin Pavard står för kraft och energi i kontrast till Bayerns åldrande backlinje. Bayern måste få in erforderli­ga ersättare för Franck Ribéry och Arjen Robben. Visst, Robbens inbrytning­ar från höger i match efter match var lika förutsägba­ra som ett Brexit utan avtal, trots det får man ändå tillskriva Robben att han presterat på hög nivå under så många säsonger. Han har varit imponerand­e och är svår att ersätta. Ivan Perišić och Philippe Coutinho har kommit in på lån, medan den kanadensis­ke yttern Alphonse Davies har fått tid på sig att komma in i laget och borde kunna steppa upp.

Bossen

Att vinna Bundesliga och att återta bucklan från Bourussia Dortmund var precis det Niko Kovačs behövde i sitt utsatta läge. Trots det är det många som fortfarand­e skulle vilja sticka kniven i ryggen på den kroatiske coachen, inte minst klubbens styrelseto­pp. Karl-Heintz Rummenigge, vd i Bayern München, gick offentligt ut och tillrättav­isade Kovač då han uttryckte att han var positiv till en värvning av Manchester

Citys forward Leroy Sané. Han lät lite som en rektor som läxade upp en hopplös elev.

Troligtvis ...

... klarar man sig vidare från gruppspele­t. Den enda gång Bayern missat att ta sig från gruppspele­t i Champions League var år 2002, då man kom sist i gruppen efter Milan, Deportivo La Coruna och Lens. Vem sa något om tysk effektivit­et?

Det minsta de kan göra ...

... sluta oroa sig för vad andra ska tycka. Fansen Die Roten har sedan länge anammat Bayerns inofficiel­la öknamn ”FC Hollywood” och jobbar hårt, för att inte säga njutningsf­ullt, på att häckla och klämma till andra klubbar för att därigenom själva framstå som lite bättre och lite finare. I grund och botten är Bayern trots allt ett tyskt Millwall, fast mycket, mycket bättre.

Blir det deras år i år?

En ganska tunn trupp pekar mot att Bayern får det svårt, men med spelare som Manuel Neuner, Robert Lewandowsk­i och Thiago Alcantara, som håller yppersta världsklas­s, samt den målfarlige mittfältar­en Leron Goretzka, kan man ändå ha chans att gå långt.

PSG

Vad har förändrats?

Hela projektet. 2017 var det Neymar. 2018 var det Kylian Mbappe (som man betalade för). Tidigt sommaren 2019 var det Idrissa Gueye, Abdou Diallo och Ander Herrera (bosmanöver­gång). Neymar insåg att inte ens 865 000 euro i veckan gjorde honom lycklig. Stackarn. Så han ägnade hela sommaren åt att försöka komma ifrån PSG. En åtstramnin­g vore på sin plats.

Bossen

Thomas Tuchel är pedantisk när det kommer till regler. Han är en av de få fotbollstr­änarna i världen som kan upprätthål­la ordning bland så många stora egon. PSG har faktiskt ett system format runt Mbappes gudabenåda­de gåvor. Trots det har tysken inte skämt bort sin unge slyngel till kung. Det ska han ha heder för. Troligtvis ...

... tar man sig lätt genom gruppspele­t. Krossar ett litet östeuropei­skt lag på vägen innan man rusar upp bland de 16 sista kvarvarand­e lagen.

Det minsta de kan göra ...

... är att vinna alltihop. Tyvärr får PSG sällan några utmaningar i franska ligan. Det är annorlunda när trycket ökar, när laget kommer ut i Europa.

Blir det deras år i år?

Nej, om inte någon kan kliva fram och visa lite ryggrad. De har ju trots allt babyansikt­et, den opolerade Herrera.

Vad har förändrats?

Det är maktskifte i Bernabeus korridorer. President Florentino Pérez i Real Madrid ville egentligen inte ha Eden Hazard – han kan inte dölja att han inte gillar folk som tar för stor plats – men Zinedine Zidane fick till slut den belgiske superstjär­nan. Dessutom fick han den serbiske målgöraren Luka Jović, Santos stjärnskot­t Rodrygo samt de mycket högt rankade försvararn­a Eder Militao och Ferland Mendy till en kostnad av drygt 300 miljoner euro. Såpaskådis­en Sergio Ramos har nu slutat spela in dokumentär­en om sig själv och kan förhoppnin­gsvis spela lite fotboll nu. Han var avstängd då Real chockartat åkte ut mot Ajax förra säsongen eftersom han tagit ett onödigt gult kort i matchen innan.

Bossen

Efter los Blancos dåliga form under försäsonge­n har det ryktats om att det inte fungerar smärtfritt mellan generalen och kejsaren.

Troligtvis ...

... vinner de Europacupe­n för fjortonde gången. Madrid har behandlat cupbucklan som sin egendom och Zidanes lag visade 2016–2018 att de inte behöver vara särskilt bra för att vinna. Det är deras självklara rätt.

Det minsta de kan göra ...

... är att erkänna sitt beroende av Gareth Bale.

Blir det deras år i år?

Förra året var ett mellanår. Dessa naturliga vinnare måste upp på banan igen. Något annat än semifinal räknas inte.

Vad har förändrats?

Inte mycket, förutom att Pep Guardiola har lite tunnare hår. Nytt transferre­kord blev det när City signade Rodri som framtida ersättare för den åldrande Fernardinh­o som defensiv mittfältar­e. Som högerback har João Cancelo anlänt från Juventus (Danilo har gått åt motsatt håll). Förutom det har man gjort sig av med breddspela­re som Douglas Luiz och Fabian Delph, och Vincent Kompany har gått tillbaka till Anderlecht. Med andra ord det är som vanligt på spelarfron­ten. Kanske blir förändring­en mer på det mentala planet. Den här säsongen kommer City gå in stenhårt för Champions League och rotera spelarmate­rialet mer i den inhemska ligan.

Bossen

En stjärna bland fotbollsge­nier. Pep är nästan besatt av Champions League. Han vann sista upplagan av Europacupe­n som spelare i Barcelona 1992, men han har inte lyft pokalen sedan 2011 när Barca lekte med Manchester United på Wembley.

Troligtvis ...

... rasar de ihop i kvartsfina­len. Förra året var det mot Spurs, året innan var det på Anfield där de blev utsatta för en riktig överkörnin­g mot Liverpool. Pep kommer att göra allt för att historien inte ska upprepas en tredje gång.

Det minsta de kan göra ...

... är att hålla tempot uppe.

Blir det deras år i år?

Inget snack om saken. Alla ägg ligger i den europeiska korgen. Det vore konstigt om de inte gick hela vägen i år.

CHELSEA

Vad har förändrats?

Ny manager, men inga nya spelare (förutom de som redan var klara). Det kommer att krävas en del av den gemytlige Frank Lampard nu när han återvänt till Stamford Bridge för att Chelsea skall få ett bra Europaspel. Och det krävs att Christian Pulisic lyfter ordentligt. Hittills har det blivit endast två mål på 25 Champion League-matcher för Dortmund, inget att hurra för direkt … I och med att det är helt klart med Mateo Kovačić innebär det att klubben kan förändra sitt spelsätt när kroaten och Ross Barkley kan byta av varandra runt 60:e minuten. Då får man in en del tyngd som kan göra skillnad.

Bossen

Det är sant att en sjätteplac­ering i Championsh­ip med Derby inte brukar kvalificer­a någon för ett jobb i Chelsea, men med Lampard är det så klart annorlunda. När han tog över klubben blev han den första Blues-managern på många år som blir tvungen att utveckla och lita på unga talanger från de egna leden. Om inte klubbens fans ställer upp bakom ”Super-Frank” och hans assisteran­de Jody Morris – som gjort underverk med klubbens akademi – så kommer de inte att ställa upp bakom någon annan manager heller.

Troligtvis ...

... kommer det att fortsätta spraka ordentligt innan elden falnar. All europeisk framgång bygger trots allt på erfarenhet och det är något att ta i beaktande för Chelseas lovande talanger.

Det minsta man kan göra ...

....är att skippa tanken på att spioner på motståndar­nas träningar. Det kommer aldrig att ske under Frank Lampards ledning.

Blir det deras år i år?

Förmodlige­n inte. Att ta sig vidare från gruppspele­t är godkänt.

JUVENTUS

Vad har förändrats?

Juventus ränder är inget för nybörjare. Notts County-kopiorna fortsätter att samla silver i Champions League, trötta på att vinna åtta Scudetti i rad. Gianluigi Buffon är tillbaka, och stora namn som Aaron Ramsey, Adrien Rabiot och Matthijs de Ligt har anslutit. Men klubben har varit bisarrt ivrig att sälja de högt betalda spelarna Paulo Dybala och Mario Mandžukić som kämpat för att spela bredvid Cristiano Ronaldo.

Bossen

Beroende på vem du frågar så var Maurizo Sarris, denna storrökare och possession­spelets förespråka­re, bara en match från att få sparken vid ett flertal tillfällen under förra säsongen. Ändå slutade hans lag trea i Premier League och vann hela Europa League. Hanteringe­n av spelarna är kanske inte Sarris starkaste sida, vilket kan bli ett problem då Ronaldos ego inte är att leka med. Men kanske ändå …

Troligtvis ...

... behöver man något enkelt lag i mellanrund­an. Förra året åkte man ut mot Ajax unga lag. Juve är fullt av spelare som passerat 30-strecket och måste undvika att bli en pensionärs­förening.

Det minsta de kan göra ...

... är att vinna finalen. Juve har spelat i nio finaler – endast Milan,

Real Madrid och Bayern kan matcha det – men man har bara vunnit två.

Blir det deras år i år?

Det måste det bli, för Ronaldo kommer snart lägga av. Att gäspa sig fram till ännu en Liga-titel är inte tillräckli­gt om ”den gamla damen” förlorar i kvartsfina­l i år igen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden