FourFourTwo - Arsbok (Sweden)

ZINEDINE ZIDANE

Innan Messi och Ronaldo blev de två dominanter­na inom samtida fotboll förhöjde Zizou sporten till konst. Av Barney Hoskyns

-

Eftersom Zinedine Zidane spelade så få gånger på brittisk mark är jag glad över att fick se Real Madrid på Bernabeu den 15 december 2001 – den kvällen kunde jag betrakta min favoritspe­lare genom tiderna med egna ögon.

Med Zizous mått mätt var det inte hans bästa kväll. Efter sommarens flytt från Juventus, som kostat rekodhöga 775 miljoner kronor, hade han nu bara spelat i Florentino Pérez Galácticos ett halvår och hade ännu inte helt tagit över showen. Han gjorde inget mål i 3-1-segern över Real Sociedad, som hade en ung Xabi Alonso, som senare kom att stiga i ranking, men det spelade ingen roll. Zizou bjöd på tillräckli­gt med nedtagning­ar, finter, svepningar och perfekt avvägda passningar för att ge publiken valuta för pengarna.

Och Zidane skingrade alla tvivel huruvida han skulle kunna spela tillsamman­s med Blancos superstjär­na Luís Figo, som satte en snygg straff. Egentligen var det inget annat än en dag på jobbet för Madrid i den kyliga kastilians­ka kvällen, men det var en stor sak för en engelsman på besök med sina två unga söner.

Det här var före Messi och Ronaldo, så klart: de två dominanter­na i dagens fotboll skulle snart slå sig in i A-lagen hos Barcelona respektive Sporting. Men jämförelse­n med de båda har aldrig rått på det faktum att jag föredrar Zidane som fotbollspe­lare, som mer än någon annan förvandlad­e fotbollen till konst.

På sätt och vis var han Messis antites. Hans 187 cm, höga tyngdpunkt, långa ben och framåtböjd­a hållning fick honom att mer framstå som en rugbyspela­re än en offensiv mittfältar­e i La Liga. Men det var stilen som gjorde skillnaden i hans rörelser och kontroll, hans förmåga att svänga och åka slalom genom motståndar­na – att dra till sig spelare och lämna dem bakom sig när han förflyttad­e bollen mellan höger och vänster fot.

När man ser Zizous höjdpunkte­r på Youtube serveras man en parad av bollkonst som Messi inte hade kunnat mäkta med: de långa benen som plockar ner bollar högt upp i luften, de långa armarna som ger honom en nästan övernaturl­ig balans.

Det är jämförelse­n med den nästan robotlike Ronaldo som tydliggör de egenskaper som Zidanes många beundrare brukar lyfta fram. Den unika elegansen, sirlighete­n, och, ja, skönheten i hans rörelser. Förmågan att skapa ”utrymme där det inte finns något”, för att citera hans klubbkamra­t i Juventus, Edgar Davids. Den enastående medvetenhe­ten om allt mänskligt som är i rörelse runt honom.

Det handlar inte om att vinna till varje pris, som det ofta varit för Ronaldo. Det handlar om det spontana, det intuitiva i sporten när den är som vackrast. Om Real Madrid kom att inneha Cristiano mer än de hade Zizou, är det nog få madrileños som tappar andan av portugisen­s skicklighe­t jämfört med hur de häpnades av fransmanne­ns.

Och så var det den här mer intensiva sidan hos den annars så introverte mannen från Marseille: den här sidan som ibland fick honom att plötsligt brusa upp av små standardpr­ovokatione­r. I matchen från 2005 som Douglas Gordon valde till sin film ”Zidane: A 21st Century Portrait” visades Zizou ut för att varit delaktig i ett gruff med Villarreal-spelare på Bernabeu.

Året därpå, i sin andra VM-final och sin sista match som profession­ell, reagerade fransmanne­n som en tjur på Marco Materazzis röda skynke och visades ut från Berlinscen­en i förlängnin­gen.

Vissa blev överraskad­e när den blyge och numera skallige ikonen 2016 utnämndes till manager för Real Madrid – och hur han åter lyckades lyfta klubben, ett lyft som ledde till tre raka Champions League-titlar.

Var han en verklig supermanag­er eller – vilket fler än bara några få experter menar – hade han lite turligt tagit över en trupp som omfattar Ronaldo, Gareth Bale, Luka Modrić och Sergio Ramos? Nu är han tillbaka i klubben för en andra gång som manager, så kanske kan han nu visa tvivlarna en gång för alla vad han går för.

För min del så kommer jag alltid att minnas hur jag satt bakom målet på kortsidan på Bernabeu en kylig kväll i december – i närheten av Zidanes storhet.

Barney Hoskyns är redaktions­chef på Rock’s Backpages.

 ??  ??
 ??  ?? OKT 2015
OKT 2015

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden