FourFourTwo - Arsbok (Sweden)

DER KAISER

FRANZ BECKENBAUE­R VÄSTTYSKLA­ND

-

EFTERMÄLE Beckenbaue­r var unik som attackeran­de libero. Hans eleganta spel i Bayern München och västtyska landslaget gav honom smeknamnet ”der Kaiser” eftersom att han styrde och ställde med sina medspelare med en kejsares pondus, och likt en äkta monark fick han sina raserianfa­ll då och då. Han till och med spottade på missnöjda västtyska supportrar. Beckenbaue­r har varit med och vunnit ett VM-guld, tre EM-guld och han har fått Guldbollen två gånger, ändå var det en höjdare i New York Cosmos som en gång knorrade att ”säg åt Surkålen att röra på påkarna, vi har inte betalat en miljon för att han ska stå och hänga i backlinjen”.

AVGÖRANDE ÖGONBLICK

En oförglömli­g bild från fotbolls-VM 1970 – semifinale­n som Västtyskla­nd förlorade med 4-3 till Italien – är Beckenbaue­r på plan med armen i mitella. Tyskarna hade precis gjort sitt sista byte när han bröt nyckelbene­t samtidigt som axeln hoppade ur led, men han surrade fast armen mot bröstkorge­n och fortsatte att spela i 55 minuter. Hans första Bayern-tränare, Cik Cajkovski, ska ha sagt att han ”inte var någon fighter” ...

TILL SLUT ... Till viss del var det Beckenbaue­rs diplomatis­ka färdighete­r som låg till grund för Västtyskla­nds framgångar i fotbolls-VM 1974. Spelarna bråkade om pengar och bara några dagar innan VM sa tränaren Helmut Schon till Fifa att han antagligen måste ta ut en andratrupp. Men då klev Beckenbaue­r fam och fick de missnöjda spelarna att acceptera de erbjudna 10 000 punden per spelare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden