FourFourTwo - Arsbok (Sweden)

TIDNINGSMA­NNEN

OBDULIO VARELA URUGUAY

-

EFTERMÄLE Varela var en fulländad försvarare och mittfältar­e – och en outtröttli­g ledare. Begåvad med torr humor och en känsla för schyst spel var han den drivande kraften bakom Uruguays seger i VM 1950. Triumfens ögonblick var ett faktum när de vann mot Brasilien med 2-1 på Rio-stadion Maracanã – den (ö)kända matchen El Maracanazo – då han symboliser­ade Uruguays förmåga att komma igen. Med skadad fot jobbade han hårt i försvaret och peppade sina lagkamrate­r. Tack vare en passning från Varela kunde Juan Schiaffino kvittera, vilket fick hela matchen att vända.

AVGÖRANDE ÖGONBLICK På morgonen innan VM-finalen köpte Varela hotellets alla exemplar av tidningen O Mundo där Brasilien redan hyllades som världsmäst­are. Han spred ut tidningarn­a på sitt badrumsgol­v och beordrade sina lagkamrate­r att urinera på dem. Det fanns de som tyckte att La Celeste fick vara nöjda om de förlorade med 4-0, men när de kom in på planen inför de 200 000 brasilians­ka fansen sa Varela till sina lagkamrate­r: ”Titta inte upp. Matchen spelas på planen – och där är vi elva mot elva.”

TILL SLUT ... Varela trotsade ordern om att stanna i säkerhet på hotellet efter den häpnadsväc­kande segern och smet ut tillsamman­s med sjukgymnas­ten

Matucho Figoli. De tillbringa­de natten på Rios barer där de drack öl med nedslagna brasilians­ka fans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden