FourFourTwo - Arsbok (Sweden)

GULDBOLLVI­NNAREN

FABIO CANNAVARO ITALIEN

-

EFTERMÄLE Här är en komplett lista över försvarare som har fått Guldbollen, ett pris som har delats ut i över 60 år: Franz Beckenbaue­r, Matthias Sammer och Fabio Cannavaro, sen tar listan slut. Kritiker menar att Cannavaro inte borde ha fått priset då de menar att Zinedine Zidane, Thierry Henry och Ronaldinho var mer värda att få 2006 års pris. Cannavaro flyttade till Real Madrid efter Serie A-segern med Juventus (i samband med skandalen Calciopoli då Juventus blev nedflyttat) och gjorde sin 100:e landskamp i VM-finalen vid 33 års ålder. Han är för övrigt den äldsta pristagare­n som fått Guldbollen sedan Lev Yashin fick priset 1963.

AVGÖRANDE ÖGONBLICK Mästarna Italien släppte bara in två mål på sju matcher: ett självmål i gruppspele­t och Zidanes straffspar­k i finalen. Cannavaro var överallt i spelet och det var nödvändigt eftersom Italien ställde upp i VM 2006 med ovanligt offensiva ytterbacka­r (jämför med 1998 års uppställni­ng med Fabio Grosso, Gianluca Zambrotta och Paola Maldini, Alessandro Costacurta). Cannavaros snabbhet och hans spelsinne gjorde taktiken möjlig. Han var fantastisk i semifinale­n mot Tyskland där han spelade fram kontringen i slutet av matchen som Alessandro Del Pieros satte i mål.

TILL SLUT ... Med sina 175 cm var Cannavaro ingen jätte, men han flög omkring som en loppa på steroider och vann nickduelle­r där man trodde att han var chanslös.

MED SINA 175 CM VAR CAnnAVARO INGEN JÄTTE, MEN HAN VANN NICKDUELLE­R DÄR MAN TRODDE ATT HAN VAR CHANSLÖS.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden