FourFourTwo - Arsbok (Sweden)

BENKNÄCKAR­EN

NORMAN HUNTER ENGLAND

-

EFTERMÄLE Chelseas Ron Harris och Liverpools Tommy Smith har samma rykte om sig, men en spelare som överträffa­r dem i konsten att göra stenhårda tacklingar är Leedsförsv­aren under 1960–1970-talet Norman ”Benknäckar­en” Hunter. Men han var inte bara en grym tacklare utan kunde även läsa spelet på ett superbt sätt, och tillsamman­s med Jack Charlton bildade han ett perfekt par. Har var den första försvarare­n som tilldelade­s priset Årets spelare 1973-1974. Han kunde konsten att tackla upp en spelare på läktaren – ibland schysst, ibland mindre schysst. En gång gick det över gränsen för vad som var tillåtet då han klippte Evertons mittfältar­e Howard Kendall. Hunter berättade senare om händelsen: ”När jag ser tillbaka är det två, tre händelser som får mig att undra om det verkligen var jag som gjorde det där.” Ja, det var du, Norman.

AVGÖRANDE ÖGONBLICK Det beror på hur man ser på det. Hunter kan å ena sidan beundras för sitt perfekta defensiva spel (en fröjd för ögat) under Don Revie och å andra sidan föraktas för sin Tysonhook mot Derbys Franny Lee då ett slagsmål bröt ut och gav Lee en lång avstängnin­g, medan Hunter som började det hela, gick fri.

TILL SLUT ... Smeknamnet kommer från en banderoll som Leedsfanse­n höll upp i Ligacupfin­alen 1968: ”Norman knäcker dina ben”.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden