FourFourTwo - Arsbok (Sweden)

REKORDINNE­HAVAREN

CHRISTIE PEARCE USA

-

EFTERMÄLE USA har producerat flera ikoniska kvinnliga fotbollssp­elare, exempelvis Mia Hamm, Kristine Lilly och Joy Fawcett. Den senare skrev historia då hon kom tillbaka till den absoluta toppen efter att ha fött barn (mamma till tre). Det kanske inte är konstigt att den försvarare som gjort flest landskampe­r genom tiderna kommer från USA. Christie Pearce – för de flesta känd under namnet Christie Rampone innan hon bytte namn 2017 – har haft en korsbandss­kada, borrelia och fött två barn som aktiv, men har ändå hunnit med 311 landskampe­r för USA. Hade det handlat om en film hade man tänkt att manuset var överdrivet orealistis­kt.

AVGÖRANDE ÖGONBLICK När Pearce spelade i 2015 års VM-final hade hon nyss fyllt 40. Hon har varit med i fem VM och fyra OS, och i dessa nio mästerskap har USA tagit hem segern fem gånger och kommit två eller trea i de övriga. OS i London 2012 var kanske hennes största turnering, då hon som kapten spelade varenda minut, i varenda match (570 minuter). Hon ledde sitt lag till seger i semifinale­n mot Kanada på övertid och i finalen mot Japan hann hon in bakom målvakten och blockerade ett skott på mållinjen i 2-1 segern.

TILL SLUT ... Hon verkar ha haft en förkärlek för klubbar med gräsliga namn, eller vad sägs om Buffallo FFillies, NewJersey Lady och magicJack?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden