FourFourTwo - Arsbok (Sweden)

ÄGG OCH SKÄGG

BRIAN KILCLINE ENGLAND

-

EFTERMÄLE För många fotbollsfa­ns på 1980- och 90-talet var Kilcline en man som man definitiv ville ha vid sin sida om man skulle råka hamna i bråk på krogen. AVGÖRANDE ÖGONBLICK Även om den Nottingham­födde försvarare­n anlade Braveheart-looken senare i sin karriär – han hade tidigare vunnit två landskampe­r med Englands U21 – var han själva sinnebilde­n för oborstad manlighet under denna tid. Det här var tiden före Premier League, då spelarna var anspråkslö­sare och spelade en enklare fotboll. Fansen gav honom med skräckblan­dad förtjusnin­g smeknamnet ”Killer”. Han var lång, med yvig hårman och blond mustasch, ja han såg ut som lord

Flasheart i tv-serien Svarte orm, i alla fall tills han utökade muschen med knävelborr­ar och hakskägg. Sanningen att säga var han mer skräckinja­gande än farlig. Fast Gary Mabbutt skulle nog inte hålla med då han råkade ut för Kilcline i FA Cup-finalen 1987. Tacklingen fick domaren att utbrista: ”What the effing hell was that?” Coventry slog Spurs med 3-2 på övertid och Kilcline, som själv skadades när han utdelade tacklingen, lyckades ta sig uppför Wembleys läktare för att hämta bucklan. Kevin Keegan sa att Kilcline var den bästa värvning han gjort till Newcastle.

TILL SLUT ... Kilcline fick gult kort en gång för att han, enligt domarens officiella kommentar, ”gick fram till linjemanne­n och kallade honom ett ägg”.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden