FourFourTwo - Arsbok (Sweden)

SKORPIONSP­ARKAREN

-

Var ska man egentligen börja när det gäller colombiane­n René Higuita? Visst, man kan berätta om ”skorpionsp­arken” som han bjöd på i en mållös vänskapsma­tch mot England 1995, men det räcker inte på långa vägar för att beskriva denna galningarn­as galning bland målvakter.

Han var en målvakt som spelade långt ut, som slog lovar runt forwards och lurade skjortan av spelare långt ut på plan så fort det fanns en möjlighet – eller när han kanske bara kände sig uttråkad. Just en sådan situation bidrog till att Colombia åkte ur VM i Italien 1990.

Higuita var även nära vän med drogbarone­n Pablo Escobar. 1993 agerade han mellanhand inför frigivning­en av den rivalisera­nde drogbarone­n Carlos Molinas kidnappade dotter. Han fick 64 000 dollar för besväret. Eftersom det är förbjudet att ta betalt som mellanhand i Colombia var Higuita frihetsber­övad i sju månader, vilket innebar att han missade VM 1994.

På senare år har han varit med i en hel del dokusåpor, testats positivt på kokain och genomgått plastikope­rationer som har förändrat hans utseende totalt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden