FourFourTwo - Arsbok (Sweden)

VILKEN SMÄLL

-

Man måste ändå beundra Roberto Rojas uppfinning­srikedom när Chile förlorade med 1-0 på Maracanã i en måste-match i VM-kvalet 1990. Hans idé var att få matchen avbruten.

När den brasilians­ka supportern Rosenery Mello do Nascimento – som sedermera blev playboymod­ell under namnet ”Smällaren från Maracanã” – kastade en bengal i riktning mot Rojas i det chilenska målet passade Roja på. Han föll till marken med händerna för ansiktet. Sekunden senare rann blodet i hans ansikte och det chilenska laget vägrade att spela vidare. Domare Juan Carlos Loustau kunde inte annat än blåsa av matchen. Alla var övertygade om att Brasilien skulle få ett hårt straff.

Men Rojas lömska plan gick snart om intet då det visade sig att två fotografer intill planen, Paulo Teixeira och Ricardo Alfieri, hade fotobevis på att bengalen inte hade träffat Rojas.

Rojas erkände att han skurit sig själv med ett rakblad som han hade gömt i sina handskar. Han blev dömd till livstids avstängnin­g (domen hävdes av Fifa 2001). Även chilenska fotbollsfö­rbundets president Sergio Stoppel, tränaren Orlando Aravena och vicekapten Fernando Astengo blev straffade för den fula händelsen. Chiles försök att nå VM i Italien 1990 hade misslyckat­s. Dessutom fick de inte kvalificer­a sig till VM 1994. Så kan det gå.

BYWATERS KONSTVERK INNEFATTAD­E EN GRAFFITIMÅ­LAD BAJAMAJA OCH EN UPPBLÅSBAR SEXDOCKA.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden