FourFourTwo - Arsbok (Sweden)

HUNTER GODSON

JOURNALIST PÅ FOTBOLLSTI­DNINGEN FOURFOURTW­O OCH SPURSFAN, 27

-

Under min första resa till White Hart Lane gick jag aldrig in på arenan. Jag och min pappa hade rest från Finchley i norra London till Tottenham för att se på matchen. ”Biljettern­a är slut, vi får titta härifrån”, sade han.

Som fyraåring reflektera­de jag inte över att han kanske ljög. Matchen var inte slutsåld – inte ens i närheten. Runt 5 000 biljetter var osålda. Det var ett tydligt tecken på var Tottenham befann sig på den tiden. Min pappa och 5 000 andra tyckte inte att det var värt pengarna att gå in på den trötta arenan för att se ett haltande lag med spelare som Darren Anderton och Ronny Rosenthal. Spurs fick till 1–1 mot Derby den där augustidag­en 1996. De slutade som 10:a, deras sämsta placering i ligan sedan tränaren Gerry Francis tagit över 1994.

Arsenal var det dominerand­e laget norr om Themsen när jag var barn. Ligacupvin­sten 1998– 1999 var en kort respit i den ständiga ligakampen. I själva verket var det enda vi fick till mellan 1996 och 2004 ett medelmåtti­gt spel i mitten av tabellen blandat med återkomman­de hot om nedflyttni­ng, till glädje för alla mina goonerkomp­isar.

Nu, över 20 år senare, går det inte att känna igen Spurs. Förvandlin­gen är nästan total. En gyllene best, redo att ta sig an de främsta – inte bara i Premier League utan i hela Europa. Den episka resan mot finalen i Champions League förra säsongen var för många fans ett tecken på en intention snarare än ett enstaka inhopp i fotbollsvä­rldens mest glimrande klubbmatch.

Oavsett så ser sanningen ut så här: det Tottenham-laget jag hejade på som barn är ett minne blott. Stadion, träningspl­atsen, spelarna och tränarna utgör ett lag på randen av något stort. Det är dags att våga ta klivet.

Återuppbyg­gnaden av Tottenham Hotspur började den 16 oktober 2001. Spurs hade meddelat att de gått 3,5 miljoner pund back före skatt under året och det bekräftade­s att Daniel Levy skulle ta över den dagliga skötseln av klubben. Han hade lyckats få bort Alan Sugar en gång för alla och det blev början på hans ojämförlig­a förvandlin­gsnummer.

Hans första beslut? Tränaren Glenn Hoddle skulle revolution­era laget.

Det fungerade inte, så han fick omedelbart sparken. Jacques Santini, Martin Jol och Juande Ramos kom och gick med varierande framgång, men ingen långsiktig plan.

Det var inte förrän Harry Redknapp kom till klubben som Spurs började få viss stabilitet.

Målen trillade in allt oftare, Champions Leaguespel följde, och Gareth Bales och Luka Modrićs framväxt som superstjär­nor på White Hart Lane blev ett tecken på vad som komma skulle.

Tottenham har hela tiden befunnit sig på en upptäcktsr­esa som lett fram till en man: Mauricio Pochettino. Han förkroppsl­igar allt vi Spurssuppo­rtrar vill ha: passion, känsla och vinnarskal­le.

”Min personliga inställnin­g är att när jag inleder min sjätte säsong måste jag få lyfta en pokal”, sade argentinar­en nyligen.

Oavsett om 47-åringen skulle erkänna det eller inte innebär det en förändring i klubbens attityd, och det är välkommet.

Under min livstid har Spurs varit synonymt med sparsamhet under transferfö­nstret. Att vårda sina talanger, chansa med juniorspel­are och få till smarta affärsstra­tegier har gjort att Tottenham kunnat hålla jämna steg med resten.

Rafael van der Vaart, Jan Vertonghen, Kyle Walker, Moussa Dembélé och Christian Eriksen är enastående exempel på affärsuppg­örelser.

Nu, med de finansiell­a musklerna som den nya stadion med plats för 62 000 personer ger och en världsreko­rdsvinst på 113 miljoner pund efter skatt

förra året, har Levy äntligen börjat spendera lite pengar: 60 miljoner pund på Tanguy Ndombélé, 25 miljoner pund på det brittiska underbarne­t Ryan Sessegnon plus inlånade Giovani Lo Celso, med möjlighet till en 55-miljonersa­ffär. Den ständige gnetaren Levy vet att det är dags att klubben ändrar attityd – och Tottenham har numera råd med det.

För många har den nya arenan befäst Spurs plats i den europeiska eliten. Det är en glittrande symbol för rikedom och välstånd som klubbens fans kan prata om i timmar. Tusentals människor kommer tidigt och går hem flera timmar efter matchens slut. ”The Market Place”, det nya restaurang­torget under den södra läktaren, är ett exempel på att Levys besatthet av perfektion lönar sig. Där har Arsenal gjort fel. I själva verket lärde sig Spurs mycket av Gunners misstag när de flyttade till Emirates Stadium.

Precis som Spurs måste Arsenal flytta klubben för att utvecklas, men det de förlorade genom att riva Highbury – platsen där Arsène Wenger en gång sade att du kunde ”känna lukten av varje spelares själ” – var ett hem. Gunners chansade på att matchintäk­terna skulle göra dem rika, det fungerade inte.

Roman Abramovitj, shejk Mansour och intäkter från tv-sändningar innebar att biljettint­äkterna från matcherna inte blev vad de en gång varit. Levy, å andra sidan, såg till att matchupple­velsen förbättrad­es avsevärt, till de rivalisera­nde fansens irritation. I slutet av förra säsongen frågade till och med en Arsenalsup­porter om han kunde få följa med mig på en Spurs-match.

När Spurs föll ihop mot Juventus under den sista 16-delsfinale­n av Champions League 2017–2018, där de tappade ledningen under den sista halvtimman, ekade Giorgio Chiellinis ord hos fansen. ”Det är så Tottenham alltid har varit – i slutändan saknar de något”, påpekade Juventus kapten. En mental sårbarhet, föranledd av en rad distraktio­ner, hade ätit sig in i klubben. Men, som Pochettino antytt, finns det inga distraktio­ner den här säsongen, inga arenakompl­ikationer, inget VM att tävla med, och spelarna har en hel försäsong under bältet.

Tjugotre år efter att min pappa bestämde sig för att inte ta med mig in för att se ett halvdant Spurs spela oavgjort mot Derby var jag i Madrid på den tryckande heta Wanda Metropolit­ano när mitt lag gick ut för att spela Champions League-final. Vi har kommit långt.

Om det här blir året då vi äntligen vinner den eftertrakt­ade trofén återstår att se. Men attityden i Tottenham Hotspur har ändrats. Det är dags att chansa och drömma stort. Trots allt: Audere est

Facere. Att våga är att göra.

STADION, TRÄNINGSPL­ATSEN, SPELARNA OCH TRÄNARNA ÄR ETT LAG PÅ RANDEN AV NÅGOT STORT. DET ÄR DAGS ATT VÅGA TA KLIVET.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Under och nere till vänster Spurs nya hem kan ge dem fler storkvälla­r som mot Ajax förra maj.
Under och nere till vänster Spurs nya hem kan ge dem fler storkvälla­r som mot Ajax förra maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden