FourFourTwo - Arsbok (Sweden)

TANGUY NDOMBÉLÉ

-

Det är svårt att tro att Tanguy Ndombélé stod i ett karriärmäs­sigt vägskäl för bara tre år sedan. Den då 19-åriga fransmanne­n av kongolesis­kt ursprung hade precis avslutat ännu en nedslående säsong för Amiens reservlag i den franska femte divisionen.

Ndombélé vägde mer än 6 kilo för mycket, tränaren i den första divisionen, Christophe Pelissier, vägrade att ta in mittfältar­en om han inte gjorde sig av med lite dödvikt.

Den sommaren bestämde sig Ndombélé för att komma i form och få en plats hos Pelissier. Drivkrafte­n i det centrala mittfältet hade alltid funnits där, men nu fanns en ny vilja.

”Något förändrade­s i honom”, sade fotbollsor­dförande John Williams. ”Då visste jag att han skulle bli en bra spelare.”

Ndombélé har bara sett framåt. Han var så imponerand­e när Amiens tog sig upp i Ligue 1 2016–2017 att han lånades ut till Lyon, som senare gjorde uppgörelse­n permanent. Han dubbades som ”den nye Michael Essien” av ordförande Jean-Michel Aulas, han lämnade den nonchalans som känneteckn­at hans utveckling i Amiens, och dessförinn­an i Guingamp-akademin, bakom sig och har nu utvecklats till Moussa Dembélés självklara efterträda­re i Spurs mittfält.

Ndombélé är en kraftfull dribblare med ett öga för passningar och kan ibland få till ett mål, som vid långskotte­t i Spurs säsongsinl­edning där de vann med 3–1 mot Aston Villa.

Den franske spelaren är utmärkt på att bryta upp mittfältsl­injerna med sin direkta löpning och kompletter­ar Londonlage­ts redan imponerand­e spelarutbu­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden