FourFourTwo - Arsbok (Sweden)

DET HÄR SÄGER EXPERTERNA

UTREDAREN

- TARIQ PANJA JOURNALIST NEW YORK TIMES

”Jag skrev en bok tillsamman­s med Alex Duff om det här [Football’s Secret Trade: How The Player Transfer Market Was Infiltrate­d], mest därför att vi hade stött på en massa folk inom fotbollen och undrat ’Vilka är de här människorn­a och vad pysslar de med?’ Ju fler lager man skalar av löken, desto mer fascineran­de blir det. Det är helt oreglerat.

Det verkar vara ett enkelt sätt för den organisera­de brottsligh­eten att göra det lättare att föra pengar över nationsgrä­nser. Det borde väcka intresse hos lagreglera­nde myndighete­r i hela världen, men det gör det faktiskt inte. I Sydamerika och Sydeuropa flyttar folk runt enorma summor utan att någon bryr sig. Det görs väldigt lite överhuvudt­aget.

FIFA försöker ändra på transferma­rknaden. De försöker skapa en clearingor­ganisation som ska stärka kontrollen och se till att pengarna överförs som de ska. De vill också göra om reglerna för agenter. Det finns en strategi för transferma­rknaden nu, men jag undrar över deras resurser – har de tillräckli­gt med folk? Det är som en hydra med hundra huvuden. Jag är orolig för att de inte har resurserna för att verkställa reglerna som de tänker införa.

Det pågår ett massivt utnyttjand­e av branschen över hela världen – Sydamerika, Europa, Afrika. Fotbollen fungerar på många sätt som ett dåligt styrt land i Sydamerika, där alltför många människor ser mellan fingrarna och det finns uppenbara intresseko­nflikter som ingen tar itu med. Vissa har tjänat enormt mycket samtidigt som de inte har gjort minsta lilla för att skydda spelet.

I vissa länder verkar det som om hela landet har tagits över av fotbollen. Etablissem­anget, rättssyste­met – allt styrs av fotbollen. Man ser samhällsto­pparnas ansikten, från rättssyste­met, från politiken, och de sitter alltid i VIP-logen på cupfinalen eller vad det nu är.

Se på några av de största klubbarnas styrelser. Det är väldigt svårt att få rättvisan att fungera när det är på det här sättet. När majoritete­n av befolkning­en stödjer en av de större klubbarna, vilken politiker vågar ge sig på den?

Reglerna för agenter är inte mer trovärdiga, inte ens i England, där man kunde tro att de skulle ha bra kontroll. Titta på den där listan efter några av de stora agenternas namn. De finns inte med där, men det är de som styr ödet för massor av fotbollssp­elare. Så vem ska styra agenterna? Ingen.

Vad behöver göras nu? Jag tror de lagreglera­nde myndighete­rna måste ingripa. Fotbollen kan inte reglera sig själv. De här figurerna kommer alltid att kunna lura fotbollsor­ganisation­erna, så ansvaret måste lämnas över.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden