FourFourTwo - Arsbok (Sweden)

DET HÄR SÄGER EXPERTERNA

ADVOKATEN

- CHRISTOPHE­R FLANAGAN VD INTERNATIO­NAL SPORTS LAW JOURNAL

”Tillsynsst­rukturerna inom fotbollen har reagerat långsamt på den snabba förändring­en av sporten. Det har skett en omfattande ekonomisk utveckling som har ansamlats i högkoncent­rerad form i toppen, men de flesta som är engagerade i fotboll tjänar inte mycket på den.

Intresset för fotboll och att det är så lätt att följa matcher (och spela på dem) på alla nivåer innebär att det inte är bara de som tjänar mest som övervakas noga, och det innebär en integritet­srisk.

I toppen av fotbollen finns det i stället så mycket pengar att fotbollen blir attraktiv för den som vill tvätta pengar. Vi har en tudelad bransch med mängder av pengar i toppen och stora möjlighete­r att utnyttja sårbara människor utanför den eliten.

Penningtvä­tt det möjligt att ta in intäkterna från brottslig verksamhet i laglig bokföring. Tänk till exempel på de stora överföring­arna över nationsgrä­nser på transferma­rknaden. Under senare tid har överföring­arna inte bara involverat klubbarna, utan ibland även investment­bolag och investerin­gsverktyg. Det kan vara för lagliga ändamål, men med så ogenomskin­liga strukturer och penningrör­elser äventyrar det spelet.

Fotboll är fullt av intresseko­nflikter. Det finns alltid en del sådana, både i livet och inom idrotten, men det ska finnas reglering och styrning som motverkar dem. Se hur agenterna kan represente­ra båda sidorna i en transaktio­n (spelare och klubb) när spelare byter klubb. De kan omöjligt alltid handla i båda parters bästa intresse. Många agenter gör ett bra jobb för sina klienter, men under förhålland­en som dessa kan en agent som agerar bedrägligt lätt utnyttja en spelare ekonomiskt. I de allvarliga­ste fallen kan det röra sig om bedrägeri.

Men FIFA har ingen oberoende kontrollfu­nktion. FIFA är inte bara det viktigaste tillsynsor­ganet utan även en kommersiel­l aktör i spelet [genom fotbolls-VM]. I många fall fungerar FIFA även som förstainst­ansrätt. Tvister uppstår som har en ekonomisk komponent, eller rör integritet, och de avgörs ofta av FIFA bakom stängda dörrar. Det är standard vid kommersiel­l tvistlösni­ng att höra parterna enskilt, men när det gäller idrott finns det ett starkt argument för att vissa typer av utfrågning­ar bör vara offentliga – exempelvis i disciplinä­renden som gäller en spelare eller tjänsteman som anklagas för korruption eller för att ha tagit mutor.

Den ekonomiska utveckling­en inom fotbollen har sprungit om styrningen av spelet. Denna strukturel­la omognad har lett till att mutor och korruption har kunnat sättas i system, något som skickar en signal om att fotbollen är öppen för ekobrott.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden