Göteborgs-Posten

EM är över – länge leve EM. Och det som visas på tv. Vad TV4 sysslade med när Grekland snuvade Ryssland på kvartsfina­l övergår mitt förstånd.

- 031-62 41 69 • mattias.balkander@gp.se

NI SOM INTE redan kastat era tvapparate­r i sjön när Roy Hodgson synade den svenska bluffen (försvarssp­elet) och gjort blåbärsnat­ion av vårt kära fotbollsla­ndslag bänkade er för nytt drama i går kväll.

Ni satt där med chips, läsk och fjärrkontr­oll i hand. Ni var alla rätt säkra på att Polen skulle ta Tjeckien och Ryssland Grekland.

Det blev inte som ni trodde. På något sätt.

Vi fick, utan att vara beredda, ett grekiskt drama där Ryssland spelade roulette med sin redan klara kvartsfina­lplats. Det var dramat alla talade om, men ingen kunde se.

TV4, som ägde rätten till Ryssland-Grekland, öste efter åtta dagar med direktsänd EM-fotboll i huvudkanal­en på med en amerikansk komedi från 2007 (The Ex) och visade trav i sin inarbetade sportkanal (TV4 Sport).

Jag tycker att det är dåligt valt tillfälle att snuva tittarna på EM:s hittills största drama i syfte att sälja fler abonnemang till nya TV4 Sport Extra.

Irritation­en bland tittarna var, av för mig förståelig­a skäl, mycket stor i går kväll.

Försöker förtvivlat hitta vettiga argument som försvarar beslutet att lura Sverige på EMfesten. Av mitt twitterflö­de att döma gjorde ingen annan det heller. INGEN HAR PÅ allvar sett något att lagen från grupp A i EM:s slutstrid. Det ändras inte, även om Tjeckien och Grekland nu vänt upp och ned på både fotbollsEu­ropa och experttips. SÅ HÄR RANKAR jag EM:s återståend­e lag, nu när turneringe­n går in i vinna-eller-försvinna-känsla varje speldag. 1) Tyskland: Mario Gomez är EM:s blivande skyttekung. Bakåt är laget med Hummels starkare och mer dynamiskt än på länge. Mittfältet är nästan lika bra som Spaniens. 2) Spanien: Det finns inte längre några tvivel. Det här laget är här för att vinna. Jag har njutit i tre halvleker. Jag tror det blir många fler. Iniesta, Xavi, Torres bäst hittills.

TJECK-GLÄDJE.

Jirasek 3) Frankrike: Har visat, särskilt mot Ukraina senast, att det här är ett välbalanse­rat landslag, fullpumpat av revanschlu­sta efter pinsamma VM-fadäsen. 4) Danmark: Häftiga 86- och 92-lagen har här fått en uppriktig uppföljare. EM:s stora uppstickar­e, kunde mycket väl redan ha säkrat kvartsfina­lplats. 5) Kroatien: Om fart är grejen är grejen Kroatien. Super-Mario Mandzukic har överraskat åtminstone mig, gillar även Darijo Srna och målvakten Stipe Pletikosa. 6) Italien: Smakade bra i premiären, slarvade bort initiative­t mot Kroatien senast. Har en av turneringe­ns bästa i Andrea Pirlo och ett sparkapita­l i bänkspelar­en Antonio Di Natale. 7) England: Älskar uttrycket ”försvarar sig med två dubbeldäck­are längst bak”. Glöm dock inte omställnin­gsförmågan och Gerrards assistfot. Dessutom: Välkommen tillbaka, Wayne Rooney. 8) Ukraina: Jag kan ha fel här, men det känns som om denna hemmanatio­n redan nått sitt maximum. 9) Portugal: Som vanligt alldeles för beroende av en spelare (Ronaldo), verkar inte räcka till nu heller. 10) Holland: EM:s stora missräknin­g. Får lita till ett smärre mirakel. Uppträder inte som ett lag. Snidaren Sneijder och van Persie har krutet torrt. 11) Tjeckien: Turneringe­ns humla. Det skall inte gå, men fungerar rätt hyggligt ändå. Flyger inte längre än så här. 12) Grekland: Hatten av – och välbehövli­gt för en nation som inte har så mycket annat att glädje sig

 ?? Bild: CZAREK SOKOLOWSKI ?? Milan Baros jublar av glädje och omfamnar målskytten Petr
Bild: CZAREK SOKOLOWSKI Milan Baros jublar av glädje och omfamnar målskytten Petr
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden