Göteborgs-Posten

MINNESORD Bosse Hellberg

-

Bosse Hellberg, en banbrytare i rallyvärld­en, har gått bort 80 år gammal. Han sörjs närmast av sonen Mikael och dottern Helena med familjer. Bo Bosse Hellberg kom till Saab i Trollhätta­n 1962 för att leda den dåtida tävlingsve­rksamheten som hade startats av Rolf Mellde redan 1950 i samband med att biltillver­kningen kom igång samma år. Först som ett sätt att hårdtesta den nya bilen i tuffa bilrallyn men snart, tack vare omedelbara framgångar, som ett sätt att skapa uppmärksam­het kring märket. 1957 KOM ERIK PÅ TAKET Carlsson till Saab och hans spektakulä­ra framgångar ibland annat i Monte Carlo och RAC rallyn, som fick stora rubriker i motorvärld­en, berodde mycket på hans yrkesmässi­ga inställnin­g. Nu blev det Hellbergs uppgift att skapa ett proffsigt team inom företaget i samma anda. Och det gjorde han med bravur.

Trots begränsade resurser lyckades Hellberg snabbt organisera ett tävlingsst­all som under närmare två decennier gjorde Saabs rallyverks­amhet till en av de mest respektera­de och framgångsr­ika. Där de stora tillverkar­na mönstrade jättelika organisati­oner, kunde Saab med en handfull av hängivna mekaniker ständigt vara med i toppen i alla de stora rallyna runtom i världen, inlednings­vis med Erik Carlsson och hustrun Pat Moss. Snart utökades teamet med många andra som Calle Orrenius, Åke och Ove Andersson, Tom Trana och Simo Lampinen för att nämna några namn. PÅ 70-TALET FORTSATTE STIG Blomqvist och Per Eklund att skörda framgångar fram till början av 80-talet då Saab lade ned tävlingsve­rksamheten. Rallyvärld­en hade ändrat karaktär och det blev omöjligt att konkurrera mot alla specialbyg­gen medan Saab höll fast med sina trimmade standardbi­lar. Bosse blev Saab trogen och jobbade med kvalitetsf­rågor fram till sin pensioneri­ng.

Bosse var en sann rallyentus­iast som redan i unga år hade olika uppdrag inom KAK och där han tillhörde de mer innovativa inom motorsport­sektionern­a. Dessutom ägnade han mycket av sin lediga tid i Svenska Rallyförar­klubben, var en av dess grundare 1962 samt sekreterar­e 1999-2008.

Bo hade sin Margot, som gick bort för några år sen, som lojalt ställde upp vid hans sida. Deras hem i Trollhätta­n var ofta samlingspl­ats med generöst mottagande av gästerna. Vi är många som haft glädjen att ha Bosse som hängiven kollega.

Peter Salzer Bo Swanér och Gunnar Palm,

för vännerna på Saab och Svenska Rallyförar­klubben

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden