Göteborgs-Posten

Här kommer överbliven mat till nytta

Allt fler handlare låter bli att slänga det som blir över

- ”Du är vad du äter” 0DWELOGHU S§ )DFHERRN YLVDU YHP GX YLOO YDUD www.gp.se KAROLINA VIKINGSSON 031-62 48 44 karolina.vikingsson@gp.se

GÖTEBORG : ”Hellre ge bort med förlust, än att slänga utan mening”. Så resonerar allt fler handlare som valt att betala för att få skänka bort mat som blivit över.

Det är torsdag lunch och den vita skåpbilen från företaget Allwin har just kört upp utanför godsmottag­ningen vid livsmedels­butiken i Sannegårde­n. Icahandlar­en Andreas Gunrup och hans personal har redan packat dagens skörd av matsvinn i blå plastbacka­r som nu står prydligt uppställda på lagret. Det är godis där påsen varit dåligt svetsad, frukt som hunnit mogna mer än kunderna önskar, gårdagens bröd och mängder av andra varor som börjar närma sig bäst-före.

– Kunderna är väldigt hårt styrda av det här med datummärkn­ingar. Generellt är vi livrädda för kort datum, säger Andreas Gunrup.

VEM SOM HELST skulle bli bestört av att se alla fullt ätliga köttbitar, limpor och filpaket som varje dag slängs i svenska matbutiker. För att inte tala om alla ostar, som många gånger smakar bättre av att ha legat på ”lagring” i butikshyll­an ett tag.

– Det är faktiskt helt sjukt. Vi vill ju slänga så lite som möjligt ändå får vi exempelvis inte sälja ägg som har flera dagar kvar till bäst-före, säger Andreas Gunrup och förklarar att just äggregeln styrs av EU.

För såväl servicebut­iker som stormarkna­der finns alltså alltid varor som man inte kan sälja men som fortfarand­e är fullt tjänliga. Mycket av det går i sopbingen och även om det skickas som bioavfall och blir till energi så gör både miljön och handlaren en stor förlust.

Det är det man har tagit fasta på i Allwin, som gjort matsvinnet till socialt företagand­e. Mot en avgift hämtar man mat som handlarna skänker och ser till att den går till välgörande ändamål.

ALLWINS GRUNDARE Simon Eisner ser hur intresset för verksamhet­en stadigt växer och hur allt fler

”Kunderna är väldigt hårt styrda av det här med datummärkn­ingar. Generellt är vi livrädda för kort datum.” $1'5($6 *81'583

KDQGHOVPDQ

– handlare och ideella organisati­oner vill samarbeta.

– Vi hämtar nu hos ett tjugotal butiker varje dag, det är alltifrån Seven eleven till stora butiker som Ica och Coop, säger Simon Eisner.

I andra änden väntar ideella krafter som Elisabet Skog på frikyrkan New life i Kortedala. Hon får varje vecka ta emot en rejäl matleveran­s från Allwin som delas ut till ensamståen­de mammor som har svårt att få pengarna att räcka till.

– Det är så fruktansvä­rt uppskattat. Maten vi får in räddar deras månad och gör deras tuffa vardag lite lättare, säger hon.

I SANNEGÅRDE­N FORTSÄTTER Andreas Gunrup och hans personal arbetet med att hålla nere svinnet. Men genom att lämna det som snart nått bäst-före vidare till Allwin hamnar maten i alla fall inte i soptunnan. Det gör att svinnet inte känns lika meningslös­t som tidigare.

– Det känns väldigt bra i magen att slippa slänga. Nu vet både jag, personalen och våra kunder att maten kommer någon till gagn, säger Andreas Gundrup.

Men samtidigt deppar han en aning över att det fortfarand­e slängs så mycket hemma i köken.

– Jag försöker faktiskt undvika storpack så långt det går. Tänker man intellektu­ellt på det så är det klart att det ökar svinnet för konsumente­n, säger han.

av skänkt mat från handlare runt om i stan. Simon Eisner från Allwin hjälper till att packa upp.

 ??  ??
 ??  ?? HÖGTIDSSTU­ND. (OLVDEHWK 6NRJ RFK KHQQHV NROOHJRU S§ IULN\UNDQ 1HZ OLIH WDU HPRW YHFNDQV ODGGQLQJ VRP EHVW§U DY P¦QJGHU
HÖGTIDSSTU­ND. (OLVDEHWK 6NRJ RFK KHQQHV NROOHJRU S§ IULN\UNDQ 1HZ OLIH WDU HPRW YHFNDQV ODGGQLQJ VRP EHVW§U DY P¦QJGHU
 ??  ??
 ??  ?? KLIMATSMAR­T. $QGUHDV *XQUXS GULYHU OLYVPHGHOV­EXWLN L 6DQQHJ§UGHQ RFK ¦U HQJDJHUDG L PLOM¸IU§JRU +DQV EXWLN ¦U PLOM¸P¦UNW RFK KDQ EHWDODU I¸U DWW I§ VN¦QND PDW $OOW I¸U DWW VOLSSD VO¦QJD RFK L VW¦OOHW N¦QQD DWW SULPD YDURU VRP LQWH V¦OMV ¦QG§ NRPPHU WLOO Q\WWD
KLIMATSMAR­T. $QGUHDV *XQUXS GULYHU OLYVPHGHOV­EXWLN L 6DQQHJ§UGHQ RFK ¦U HQJDJHUDG L PLOM¸IU§JRU +DQV EXWLN ¦U PLOM¸P¦UNW RFK KDQ EHWDODU I¸U DWW I§ VN¦QND PDW $OOW I¸U DWW VOLSSD VO¦QJD RFK L VW¦OOHW N¦QQD DWW SULPD YDURU VRP LQWH V¦OMV ¦QG§ NRPPHU WLOO Q\WWD
 ?? Bilder: HENRIK BJÖRNSSON ??
Bilder: HENRIK BJÖRNSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden