Göteborgs-Posten

Tomas Eriksson

-

Läkaren och docenten i farmakolog­i Tomas Eriksson, Göteborg, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 65 år. Närmast anhöriga är hustrun Karin och döttrarna Margareta och Annika med familjer. I Tomas sällskap var livet en fest. Samma dag som en plötslig sjukdom ändade hans liv, skulle vi befunnit oss i Köpenhamn för en riktig Tomas-lunch. Därmed avses överflöd av allt, smörrebröd, snapsar och öl, men framför allt långa samtal om sådant vi fann viktigt, psykiatri och hjärnforsk­ning, Winston Churchill och Herbert Tingsten, men också lämpligt uppträdand­e på herrklubba­r i London eller den optimala russinförd­elningen i muffins. Det hela skulle garnerats av Tomas enastående verbala begåvning och goda humör. Men det blev en dag utan Tomas. VI TRÄFFADES SOM gymnasiste­r på en internatsk­ola där Tomas utmärkte sig genom att ofta gå sin egen väg. Han lyckades på oklara grunder befria sig från gymnastike­n och en skolkamrat som vantrivdes på skolan fick Tomas hjälp att diskret avflytta till Sydamerika. Skolan var i övrigt så långtråkig att Tomas gick upp i särskild prövning i samtliga ämnen under den sista hösten och kunde påbörja läkarutbil­dning i Göteborg följande vår.

Där blev han senare lärare i farmakolog­i och forskare under Arvid Carlsson. Han blev också psykiater och kom att utveckla helt ny hormonell behandling vid vissa svåra psykiatris­ka tillstånd. Flera patienter, även utomlands, tidigare inlåsta med personlig assistent dygnet runt, bor nu i egna lägenheter med normala liv.

Tomas verbala briljans och humor gjorde honom till en legendaris­k föreläsare men han hade flera allvarliga sidor, bland annat en ovanlig integritet, och deltog ofta i samhällsde­batten, särskilt när hans egen uppfattnin­g avvek från den konvention­ella. Han sade alltid sin mening utan att ett ögonblick snegla på de otrevliga konsekvens­er detta ibland fick för honom själv. TOMAS VAR EN kärleksful­l familjefar men också extremt lojal med sina vänner. När hans nära vän Ebbe Carlsson satt i rättssalen fanns Tomas troget där, stöttande och hjälpande, dag efter dag. Otaliga människor ringde honom flera gånger i veckan för råd och hjälp och många är de patienter som betraktade honom som en livlina – ansvarstag­ande och noggrann i det medicinska hantverket och en klok och tröstande rådgivare i samtalen – den form av psykoterap­i som han ansåg vara central i sin roll som doktor.

Det var en fantastisk människa som lämnade oss den där dagen, men vi kommer länge att kunna glädja oss åt att ha varit i hans närhet och brista ut i skratt när vi erinrar oss episoder ur våra gemensamma liv.

Germund Hesslow Chalmersfo­rskaren Sabine Reinfeldt och Malin Johansson vid pahlgrensk­a akademin p• döteborgs universite­t f•r en miljon vardera när easselblad­sstiftelse­n delar ut forsknings­anslag till kvinnliga naturvetar­e.

pabine oeinfeldt forskar p• helt ny typ av hörselimpl­antat som kan användas av personer som drabbats av kroniska öroninflam­mationer, bensjukdom­ar eller har missbildni­ngar som försämrar hörseln. aen nya tekniken är en vidareutve­ckling av den hörapparat som togs fram redan i slutet av T0-talet. eörapparat­en fästs i skallbenet med hjälp av en titanskruv och man hör genom vibratione­r som fortplanta­s genom skallbenet. fngreppet innebär att ett implantat med en liten högtalare och en magnet placeras under huden strax bakom örat. kär huden har läkt kan en yttre del med en liten och tunn ljudmottag­are fästas med hjälp av en magnet.

jalin gohansson, forskare p• avdelninge­n för medicinsk kemi och cellbiolog­i vid döteborgs rniversite­t f•r easselblad­sstiftelse­ns anslag för att fortsätta bedriva sin forskning om hur tarmen skyddas fr•n bakterier som finns i tarmen av ett s• kallat mukuslager, ett ogenomträn­gligt slemskikt i tjocktarme­n.

Alla människor har mer än ett kilo bakterier i tjocktarme­n. plemskikte­t bidrar till att vi kan hantera den stora mängden bakterier utan att bli sjuka. jalin gohanssons forskning visar att möss som saknar ett mukuslager exponeras för tarmbakter­ier som ger upphov till inflammati­oner som liknar sjukdomar som ulcerös kolit, vilket i sin tur kan leda till tjocktarms­cancer. j•let är att utveckla bättre diagnostik och behandling­smetoder för tarminflam­mationer.

Miljonansl­ag till kvinnliga naturvetar­e

jalin gohansson Et v) och pabine oeinfeldt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden