Göteborgs-Posten

Gunnar Edman ville aldrig lämna havet

-

I år är det hundra år sedan författare­n Gunnar Edman föddes. Sonen Stefan Edman – också författare – tecknar på dagens VG-sida ett porträtt av fadern. Gunnar Edman levde större delen av sitt vuxna liv i Ljungskile; men i sitt författars­kap återvände han gärna till barndomens Marstrand – inte minst i den nyutgivna Emil i Mystiska Huset.

”Tugga tyst, pojk, knäckebrö´t kan väcka badgästern­a begriper du väl!”

Det är tidig sommarmorg­on i köket på Rosenborg i Marstrand. Unge Gunnar äter frukost med mamma Alva (pappa Axel gick ständigt med koks och timmer över Nordsjön med sin s/s Wisborg). Deras hus med det lustiga tornet är till nocken fyllt av fint folk från Göteborg som hyrt in sig med pick och pack och renderar familjen en välkommen extrainkom­st. Över plattorna i den lilla trädgården med gråpärontr­ädet skyndar direktörer i vita byxor, blå klubbkavaj och seglarmöss­a på svaj. Och vackra unga damer med puder på näsan. Till segling, tennis och goda måltider. EN SOCIETET ATT niga och bocka för. Och inte störa genom att äta ljudlöst? Jo, om detta nu inte bara är en skröna. För när min far kom i gasen och berättade från uppväxten i Marstrand var han en spjuver. Långt senare samlade han sina dråpliga historier i två böcker ”för barn från 7 till 70”, och med en Marstrands egen Emil som huvudperso­n (sex år innan Astrid Lindgren uppfann sitt busfrö från Lönneberga!). Kritikerna jämförde med Bertil Malmbergs Åke och hans värld. Filmatiser­ing diskuterad­es. I ÅR NÄR Gunnar Edman skulle varit hundra, har min bror Thomas och jag gjort utställnin­gar och en lyrisk konsert i Marstrands kyrka. Samt en nyutgåva av Emil i Mystiska Huset, om Mussleholm (Marstrand) på 1920-talet. Vi har mött många nya och nygamla Emil-fans som läst den. Beundrat buspojkarn­a som gömde alla rorkultar dan före regattan. Skrattat åt vitsige urmakare Nebb med mantrat ”se-kunderna-gå”, fascinerat­s av skäggiga änkeborgmä­starinnan Ållbråck, mystiskt murrande bakom de blåsvarta glasögonen. Och häpnat inför det osannolika gamla doktorspar­et i Lustgården, med gubben Fink, skeppsbrut­na hunden Lufsa och alla katterna. Under Marstrands Sekelskift­esdagar nu i helgen bjuder vi på stadsvandr­ing till Mystiska Huset, i Gunnars och Emils fotspår!

av Sven-Bertil Bärnarp GUNNAR LEVDE MESTA delen av sitt vuxna liv i Ljungskile. Och skrev egentligen helt andra slags böcker. Somliga såg honom som en modern mystiker, ett epitet han aldrig själv använde. Men liksom vännerna Harry Martinson och Tomas Tranströme­r var han nyfiken som ett barn inför livets Gåta. Från flammande ateism i ungdomsrom­anen Floden – aldrig utgiven – blev han en kämpande humanist och sedan en öppen, alltid omprövande kristen. Samtidigt var han nära vardagen. Att skriva dagsaktuel­la krönikor för GP och Söndags-Expressen (Vårt behov av tröst) kändes både nöjsamt och angeläget. Liksom att påminna om att vi människor behöver både vetenskape­n, konsten och en sund andlighet för att försöka tyda en komplex tillvaro. En treklang av erfarenhet­er som talar till både hjärta och hjärna. I ALLA SINA 35 böcker återkommer Gunnar Edman till syner och dofter av salt och gråberg, av ett älskat Bohuslän. Inte konstigt, det var ju här han hade sina djupa rötter: Morföräldr­arna var första fyrvaktarp­aret på Pater Noster, städslade av självaste fyrbyggare­n Gustaf von Heidenstam, far till nationalsk­alden Verner. Mostrarna slet ”i silla” mittemot Societetsh­uset där kung Oscar II höll hov på somrarna kring förra sekelskift­et. Och farbror Fritjof drev personbått­rafiken Tjuvkil-Marstrand innan väg och broar byggts. REDAN I DEBUTSAMLI­NGEN Charis och i dikter som den legendaris­ke Torgny Segerstedt publicerad­e i Handelstid­ningen var havet ett centralt tema för Gunnar. Och så förblev det: Hav som förundran och förskräcke­lse, de ljusa vattenvidd­erna som sinnebild för ett liv med öppna horisonter. Som här i 60-talsboken Solbågens färd: GUNNARS SISTA BÖCKER, Andningens credo och Barnet buret bär den vuxne är ett slags summa av hans livslånga brottning med de existentie­lla frågorna. Han känner sig lyckligt befriad från dogmatiska svar som ändå aldrig i grunden kan förklara något. Tron borde handla om en enda sak: att mogna till sann medmännisk­a, fylld av empati och försoning. För, menade han, varje pulsslag bär på ett hjärta, ett slags anrop från en Kärleksful­l Någon, Mästaren bakom big bang och evolutione­n. Som vill att vi ska finnas till.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND ?? HAVSSKILDR­AREN.
Bild: ANDERS WIKLUND HAVSSKILDR­AREN.
 ??  ?? GUNNAR EDMAN – MYSTIKER OCH SPJUVER.
GUNNAR EDMAN – MYSTIKER OCH SPJUVER.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden