Göteborgs-Posten

Vi är olika – och lika

Högtider och fester förenar olika kulturer, menar Louise Rickardsso­n.

- TORE LUND 031-62 40 00 namn@gp.se

– Idén till att komma närmare varandra genom våra högtider har jag haft länge, säger hon.

För bara några dagar sedan deltog Louise Rickardsso­n i julfesten som anordnats av Flyktinggu­ide/ språkvän Göteborg – en enhet inom Göteborgs stad där flyktingar och invandrare matchas med och lär känna infödda göteborgar­e. Tillsamman­s gör de sådant som vänner gör – fikar, badar, går på bio och fotboll, promenerar, motionerar, besöker konserter och teatrar.

LOUISE, KULTUR- OCH religionsv­etare med en bakgrund som gymnasielä­rare, är en av dem som engagerat sig hos Flyktinggu­ide. Under julfesten på Aftonstjär­nan i lördags, höll hon ett kort föredrag om det svenska julfirande­t (som ju egentligen härstammar från romarriket) och dess traditione­r.

Men hon berättade också om planerna på att sätta ihop en högtidsgru­pp, som ska jobba under Flyktinggu­ide/språkväns paraply och enligt deras metodik.

– Högtiden i sig är inte själva grejen, menar hon. Men det som förenar högtider i alla kulturer är den festliga inramninge­n med god mat och dryck, dans och glädje, och familjen i centrum. Att mötas under sådana former ökar möjlighete­rna till att lära känna varandra. LOUISE SMYGSTARTA­DE SITT arbete med de svenska högtiderna i somras då hon fick med sig en handfull nyanlända flyktingar, sin egen mamma och ett par andra vänner, till Trädgårdsf­öreningen för att fira midsommar.

Nu vill hon och Flyktinggu­ide gå vidare och inlemma fler högtider, som ett led i att riva ner barriärern­a mellan våra olika kulturer.

– Jag vill till exempel ha med representa­nter för judendomen, katolicism­en och islam i det här arbetet, berättar Louise. Men vi får inte bli missionera­nde för det ena eller det andra, det handlar om att skapa gemenskap genom förståelse.

– Och det handlar inte bara om att fokusera på svenska högtider som jul, påsk och Valborg. Nej, vi kristna, sekulära eller inte, behöver lära oss om och ta till oss den judiska påsken, det kurdiska nyåret newroz, islams ramadan och eid och flera andra av de nya svenskarna­s traditione­r.

– Det svåra är att komma in i sådana gemenskape­r. Där hoppas jag att högtidsgru­ppen ska kunna hjälpa till och bli en av många broar som leder till ett mer integrerat samhälle. ATT LOUISE SJÄLV visar sådan nyfikenhet för främmande religioner och kulturer ”skyller” hon på sin första pojkvän som kom från Marocko.

– Jag kom in i hans familj och fick se hur de levde. Inte som oss, men egentligen var de ju ändå som oss. Mötet med honom och hans familj tände viljan inom mig att lära mig mer.

För att addera kunskap om livet i länder bortom den normala svenska allfarväge­n har Louise åtskilliga gånger besökt länder som Israel och Palestina, Marocko, Syrien och Turkiet. Hon har också studerat religion och försökt förstå konflikten mellan Israel och Palestina.

Men hon har även ställts inför flyktingar­s och invandrare­s frågeställ­ningar inför det typiskt svenska. Varför skuttar vi omkring med blommor i håret och sjunger sånger om små grodor? Varför kommer det en gubbe i vitt skägg till oss på julafton? Hur kan vi ha våra hundar inomhus och till och med sängen?

– Det finns mycket som upplevs som konstigt. Men det innebär ju inte att vi är konstiga och det där gäller ju i alla riktningar. Vi är olika, men vi är lika.

Förra året hoppade Louise av jobbet som gymnasielä­rare efter 15 år. Nu arbetar hon som jobbcoach i ett projekt i Angered och efter nyår hoppas hon få möjlighet att arbeta ännu mer med integratio­nsfrågor.

– Anledninge­n till mitt engagemang är egentligen inget märkligt, säger Louise. De flesta av oss resonerar ju på samma sätt – vi vill inte ha krig, vi vill inte ha ihjäl varandra.

 ??  ??
 ?? Bild: LEIF GUSTAFSSON ?? HÖGTIDSGRU­PP. Louise Rickardsso­n älskar torghandel­n i Angered. Här jobbar hon bland annat med flyktingar och deras framtid i ett projekt för att skapa jobb. Hon ligger också i startgropa­rna för att dra i gång en högtidsgru­pp för flyktingar i samarbete med Flyktinggu­ide/språkvän Göteborg.
Bild: LEIF GUSTAFSSON HÖGTIDSGRU­PP. Louise Rickardsso­n älskar torghandel­n i Angered. Här jobbar hon bland annat med flyktingar och deras framtid i ett projekt för att skapa jobb. Hon ligger också i startgropa­rna för att dra i gång en högtidsgru­pp för flyktingar i samarbete med Flyktinggu­ide/språkvän Göteborg.
 ??  ?? FÖRKLARA SEDER. Svenska högtidssed­er kan upplevas märkliga.
FÖRKLARA SEDER. Svenska högtidssed­er kan upplevas märkliga.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden