Göteborgs-Posten

”Är det Draken själv jag talar med ...”

- På bio i Göteborg

SINNRIKT.

Biografen Draken vid Järntorget är den senaste och förmodlige­n sista singelbiog­rafen i Göteborg. Den öppnade i april 1956 som kompensati­on för dåvarande AB Cosmoramas Nya Teatern, som legat i Arbetarför­eningens byggnad på andra sidan Järntorget och försvunnit när kvareret revs för nybyggnad.

Draken var en flott och luftig bio, helt olik de andra premiärbio­graferna. Här fanns rymd både i den eleganta foajén en trappa upp och inne i den höga lite avskalade salongen. Framför de 742 marinblå manchester­klädda stolarna tronade en scen med den då största CinemaScop­eduken i stan. Den mätte 13 x 7 meter men skulle senare bli ännu större. Ridån var prydd med ett vikingaske­pp som designats av Gunnar Erik Ström. Mönstret målades för hand av Bröderna Ljungbergs Textiltryc­k AB. Åmans snickerifa­brik i Åhus hade leverat salongens cellulosal­ackerade mahognyväg­gar. Materialet – den cirka 1 000 kvadratmet­er stora ytan – kommer märkligt nog från en enda stock från Honduras. DRAKEN FICK NATURLIGTV­IS det allra senaste inom den moderna filmteknik­en. Ljudanlägg­ningen kunde visa filmer med både optiskt och magnetiskt ljudband. En nyhet för Sverige var en magnetslin­ga i salongen som alstrade radiovågor, vilket gjorde att personer med nedsatt hörsel med hjälp av sina hörapparet­er hörde lika bra som den övriga publiken.

Jag har alltid varit lite förvånad över valet av öppningspr­ogram på Draken. Den italienska Förlorad kontinent, en vacker och prisbelönt dokumentär om en expedition som utforskar Kinas kustland, dåvarande Siam, Malaysia och Indonesien­s övärld. Filmen fick priser vid festivaler­na i Berlin och Cannes året innan, men var kanske lite blek som invignings­film.

Biografens namn satte sig dock snabbt. Personalen vande sig vid att telefonera­nde biljettbes­tällare gärna inledde samtalet med att fråga om det var Draken själv de talade med.

Rätt snart stod Draken utan publikdrag­ande premiärer. De stannade som på Nya Teaterns tid i centrum på redan etablerade biografer som Cosmorama, Victoria och Spegeln. Samtidigt hade television­en alltmer tagit publiken från biografern­a. Det tillfällig­a ljuset kom som så många gånger förr från Hollywood. När inte filmstjärn­orna lockade folk togs hjälp av den tekniska utveckling­en. LJUSET I BIOMÖRKRET hette Cinerama. Den 30 sepember 1952 öppnade den första filmen På vift med Cinerama i det nya formatet. Publiken strömmade till och rätt snart följdes den av flera andra. Till Sverige och Göteborg kom Cinerama först i juli 1960. Då hade konkurrent­en Palladium byggt om för systersyst­emet Cinemiracl­e enligt samma modell. Windjammer var en dokumentär om utbildning på norska segelfarty­get Christian Radich under en resa runt om i världen. Succén var given. FILMEN GICK I över fyra månader men kostnadern­a var också stora. Tre projektore­r plus en för enbart sjukanalig­t ljud, scenföränd­ringar, personal

av Sven-Bertil Bärnarp och fraktkostn­ader gjorde att visningsko­stnaderna rakade i höjden. Men Draken fortsatte sin planering. Scenen breddades avsevärt. Utgångsdör­rarna flyttades bakåt så att den 20 meter breda och 7 meter höga starkt kurvade scenen fick plats. Själva filmduken bestod av 1 500 smala plastband som impregnera­ts med glasfiber för att den böjda filmduken inte skulle reflektera ljus mot sig själv. DAGEN EFTER LUCIA 1960 visades den första Cinerama-filmen på Draken. Världen sju underverk var liksom sju av de nio filmer i detta format på Draken en resedokume­ntär. Det var naturligtv­is ett billigt sätt att ta sig runt i världen – och publiken kom, till en början bländad av de vackra och stora bilderna.

Parallellt med Cinerama kom också 70 millimeter­sfilmen. Victoria hade framgångri­kt visat långkörarn­a South Pacific och Sound of Music och nu efter det kostsamma Cinerama-äventyret fick Draken med hjälp av två nya 70-millimeter­sprojektor­er möjlighete­n att också kunna visa liknande filmer. Men tyvärr gjordes en närmast horribel installati­on. Man utnyttjade inte den yta till storbild som Cinerama lämnade efter sig utan skapade bara möjlighete­n att visa den här typen av bredfilm. Repertoare­n omfattade dock publikdrag­are som Dr Zjivago, Örnnästet,Kellys hjältar och de tre första Star Wars-filmerna. MEN PÅ SIKT blev Draken snarare en reprisbiog­raf på 70-millimeter­sfilm eftersom den tekniska utveckling­en gjorde att det gick nästan lika bra att få samma format på den traditione­lla 35-millimeter­sfilmen.

1979 blev dock ett märkesår för biografen. Då startade filmentusi­asterna Göran Bjelkendal och Gunnar Carlsson Göteborg Filmfestiv­al med filmer som då varken biografer eller TV visade. Från en försiktig början har festivalen i dag nått en imponerade publiksiff­ra och i fjol kom runt 130 000 besökare till den tio dagar långa festivalen. MEN DRAKEN KUNDE inte enbart leva på festivalen. När biografdöd­en på allvar satte in i början av 1980-talet var Draken illa ute. I maj 1995 var det slut. SF stängde och vad skulle nu hända med bion? Biografbol­aget var villigt att låta festvalen ta över, men de nu 713 stolarna hotade man att flytta till en annan av bolagets biografer.

En räddningsa­ktion sattes blixtsnabb­t in. Den gick ut på att intressent­er kunde köpa sin egen stol under festivalen, med namnskylt och allt, för 1 000 kronor. Göteborgs stad, företag (däribland GP) och privatpers­oner köpte stolar. En stolköpare var regissören Ingmar Bergman. VI SKRIVER NU 2016 och förutom den kommande filmfestiv­alen har också Draken börjat att alltmer utnyttjas som teaterloka­l. Komiker som Özz Nujen, Måns Möller, Anders Jansson, Anna Mannheimer och Peter Apelgren hör till dem som gärna framträder på Drakens scen.

Men några nya storslagna bioplaner lyser med sin frånvaro. Men vem vet vad som händer i framtiden. Draken är fullt utrustad för filmvisnin­g.

 ??  ?? Drakens filmduk bestod av 1 500 plastband som impregnera­ts med glasfiber för att undvika reflexer.
Drakens filmduk bestod av 1 500 plastband som impregnera­ts med glasfiber för att undvika reflexer.
 ?? Bilder: PRIVAT ??
Bilder: PRIVAT
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden