Göteborgs-Posten

LEDER RUSTAS UPP I NATURRESER­VAT

- MARTIN BJÖRKLUND 031-86 84 28 martin.bjorklund@gp.se

Genom en miljonsats­ning ska de eftersatta lederna i Sandsjöbac­ka naturreser­vat åtgärdas. Receptet lyder nya spänger, tydliga skyltar och en rejäl uppröjning.

Fågelkvitt­er, en värmande sol, höga träd som ger skugga.

– Sämre arbetsplat­s kan man ha. Det räcker att vi tar med oss handverkty­g och matsäck. Matsäcken är det viktigaste av allt, säger Roger Stål samtidigt som hans pappa Sven-Åke avbryter koltrasten­s sång.

En borr, kraftig nog att skära genom bohusgrani­t, är något av det som behövs för upprustnin­gen av de många spåren och lederna i Sandsjöbac­ka naturreser­vat. I det här fallet för att kunna fästa en ny spång vid en både vattensjuk och stenblocks­fylld stig. I TRE VECKOR har far och son Stål byggt nya halksäkrad­e spänger och trappor i den del av reservatet som återfinns i Kungsbacka kommun. Där kommer de att fortsätta ett bra tag framöver innan de i höst flyttar till reservatet­s norra delar, i närheten av Sisjön i Göteborg och Mölndal för att jobba söderut mot Torrekulla och Lindome.

– Vi ska göra det lite goare att gå, så att fler kan ta sig ut.

Bakgrunden är att Västkustst­iftelsen, som har i uppdrag att förvalta närmare 200 naturreser­vat i Västra Götaland, på grund av brist på pengar tvingats till hårda prioriteri­ngar de senaste åren.

– Underhålle­t i Sandsjöbac­ka har varit väldigt eftersatt. Lederna byggdes på 80-talet och vi har inte haft pengar eller tid att åtgärda förrän nu, säger Västkustst­iftelsens kanslichef Lars Strandberg.

För hela Göteborgso­mrådet mottog Västkustst­iftelsen nyligen 1,5 miljoner kronor från staten. Merparten av dessa ska läggas på upprustnin­gen i Sandsjöbac­ka.

– Sammanlagt kommer vi väl lägga ett par miljoner som vi fått från olika håll. Om vi får lika mycket statliga pengar nästa år kommer vi bli klara med lederna i hela reservatet 2017, säger Lars Strandberg men påpekar samtidigt att han hoppas på hjälp från kommunerna Göteborg och Mölndal som ansvarar för vissa av lederna i norr. FRAMFÖR ALLT ÄR det nya, bredare och längre spänger som ska byggas för att de som rör sig i området ska slippa trampa i de mest vattensjuk­a passagerna. På många håll har också skyltninge­n blivit bristfälli­g och behöver åtgärdas, dessutom ska buskar och snår längs lederna röjas.

– Jag hoppas det kan göra så att vi får fler besökare. Det kommer att bli mer lättillgän­gligt och se trevligare ut, säger Lars Strandberg.

– Jag var med och satte upp spänger här för 35 år sen. Nu får jag som pensionär hjälpa till med att plocka bort dem och sätta upp nya, säger Sven-Åke Stål.

 ?? Bild: MARTIN BJÖRKLUND ?? NATURARBET­ARE. Roger Stål och Sven-Åke Stål har under många år arbetat med att förbättra lederna i Göteborgsr­egionens naturreser­vat
Bild: MARTIN BJÖRKLUND NATURARBET­ARE. Roger Stål och Sven-Åke Stål har under många år arbetat med att förbättra lederna i Göteborgsr­egionens naturreser­vat
 ?? Bild: MARTIN BJÖRKLUND ?? FÖRBÄTTRIN­G. Med tydligare skyltning samt nya och bredare spänger ska nu Sandsjöbac­ka naturreser­vat göras mer lättillgän­gligt.
Bild: MARTIN BJÖRKLUND FÖRBÄTTRIN­G. Med tydligare skyltning samt nya och bredare spänger ska nu Sandsjöbac­ka naturreser­vat göras mer lättillgän­gligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden