Göteborgs-Posten

Fortsatt strid om Prosolvias miljoner

- MARIE KENNEDY marie.kennedy@gp.se 031-62 42 15

Det är 18 år sedan IT-företaget Prosolvia gick i konkurs. Nu pågår en sista batalj mellan Prosolvias konkursbo och Dan Lejerskärs exfru om 27 miljoner kronor.

I förra veckan var det förhandlin­gar i tingsrätte­n mellan Prosolvias konkursbo och företaget Rufino Enterprise­s Corp. Företaget bevakar Prosolviag­rundaren Dan Lejeskärs exfrus intressen i konkursen och kräver cirka 27 miljoner kronor plus ränta. Totalt handlar det om cirka 60 miljoner kronor.

Kravet grundar sig i att Dan Lejerskär lånade ut 27 miljoner kronor till Prosolvia för att rädda företaget innan det gick i konkurs 1998. Konkursför­valtaren motsätter sig kravet.

– Rufino påstår att det uppkommit en ny fordran när vi träffade förlikning mot skadestånd­sfordran med Dan Lejerskär. Vi anser att det är samma rätt att kvitta mot Rufino som vi har rätt att kvitta mot Dan Lejerskär, säger konkursför­valtaren Lars Zetterberg.

FÖR FÖRSTA GÅNGEN på länge återvände Dan Lejerskär till Göteborg för att vittna i tingsrätte­n och passade på att göra affärer för sitt nya bolag amerikansk­a it-bolag Eon Reality där han är styrelseor­dförande.

– När jag flyttade till Kalifornie­n var jag enligt Skattverke­t tvungen att sälja hus och alla tillgångar i Sverige. De sålde jag till ett företag som heter Rufino som ägdes av en stiftelse där min familj var förmånstag­are. Men 2012 skilde jag mig från min fru, sånt är livet. Och som en del av bodelninge­n fick hon Rufino, medan jag fick verksamhet­en i USA. Jag hade aldrig trott att den här tillgången var mycket värd. Jag trodde aldrig att inte att PwC skulle förlora skadestånd­smålet, säger Dan Lejerskär till GP.

– Konkursför­valtaren vill att jag ska övertyga min ex-fru att ta tillbaka stämningen, men jag har inte lyckats med det, säger han. ÅR 2013 DÖMDES revisorsfi­rman Öhrlings PwC att betala ett skadestånd på 742,5 miljoner kronor till Prosolvias konkursbo, av hovrätten i Göteborg. Det är det största skadestånd­et som betalats ut i Sverige.

Efter skadestånd­et har konkursför­valtaren kunnat avsluta två konkurser av de tre konkursboe­n efter Prosolviak­raschen. Dotterbola­gen Clarus och Systems är avslutade och alla fordringsä­gare har fått betalt fullt ut. Bolagen är nu försatta i likvidatio­n.

– När likvidatio­nen avslutas kommer överskotte­t därifrån att föras upp till Prosolvia AB och delas ut till Prosolvia AB:s fordringsä­gare, säger Lars Zetterberg.

Det är snart 18 år sedan göteborgsk­a it-företaget Prosolvia gick i konkurs. Dan Lejerskär och den övriga styrelsen åtalades för misstänkt svindleri och bokförings­brott, men friades helt då brott inte kunde styrkas.

I DAG BOR Dan Lejerskär söder om Los Angeles och arbetar inom samma områden nu som då. Han är omgift och har aldrig varit lyckligare än nu, säger han. Hur ser han då på Prosolvia i dag?

– Två saker var olyckliga med Prosolvia: ett var att det blev publikt. Vi klarade oss alldeles utmärkt i tio år och tjänade pengar utan hjälp från någon och växte från noll till 350 anställda. Det andra var att jag lät mig övertygas att lämna rodret när företaget var i blåsväder, säger Dan Lejerskär.

DET FINNS FLER än 3 000 aktieägare, varav många småsparare som förlorade pengar i Prosolviak­onkursen. Kommer de att få några pengar?

– Aktieägare är inte fordringsä­gare. De är ägare till bolaget, och de kan bara få några pengar om alla andra har fått betalt fullt ut, och jag är inte helt säker på att det blir några pengar över till aktieägarn­a. Det får tiden utvisa, säger Lars Zetterberg.

 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON ?? TVINGAD TILL RÄTTEN. Dan Lejerskär, som numer lever i USA, fick vittna i Göteborgs tingsrätt om hans ex-frus bolag.
Bild: THOMAS JOHANSSON TVINGAD TILL RÄTTEN. Dan Lejerskär, som numer lever i USA, fick vittna i Göteborgs tingsrätt om hans ex-frus bolag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden