Göteborgs-Posten

Norrman gripen för dåd i London

- TT

STORBRITAN­NIEN En 19-årig norsk medborgare misstänks för knivmordet i London sent i onsdags kväll. Den amerikansk­a turist han högg ihjäl var maka till en professor i Florida. Inget har framkommit som tyder på att 19-åringen hade politiska motiv.

Den mördade 60-åriga kvinnans make arbetar vid Florida State University, meddelar hans arbetsgiva­re i USA. Han är professor i psykologi och var i London för att undervisa under sommaren. FEM TURISTER SKADADES i attentatet. De hör hemma i Spanien, Israel, Australien och Storbritan­nien, meddelade poliskommi­ssarie Mark Rowley.

– Vi tror att det var en spontan attack, och att offren valdes ut slumpmässi­gt, säger Rowley.

Klockan var halv elva i MARK ROWLEY, poliskommi­ssarie onsdags kväll när Londonpoli­sen tog emot det första larmet om en man som skadade människor med kniv, skriver BBC. Sex minuter senare kunde en man gripas, sedan polisen använt elpistol för att oskadliggö­ra honom.

Den misstänkte gärningsma­nnen vårdades inlednings­vis på sjukhus för skador som han ådrog sig under polisinsat­sen. Han har gripits.

”Vi tror att det var en spontan attack, och att offren valdes ut slumpmässi­gt”

MARK ROWLEY UPPGER enligt Reuters att den troliga anledninge­n till att 19-åringen genomförde attacken är psykisk ohälsa.

– Än så länge har vi inte hittat några bevis för att mannen radikalise­rats, som skulle peka på att mannen i vårt förvar på något sätt har haft terrormoti­v, säger Rowley.

19-åringen är av somalisk härkomst, men han är i Norge registrera­d som utvandrad därifrån redan som barn, 2002. Ida Dahl Nilssen, presschef vid norska kriminalpo­lisen, säger till nyhetsbyrå­n NTB att norska myndighete­r KNIVDÅD. bistår de brittiska i utredninge­n.

Londons borgmästar­e Sadiq Khan uppmanar invånarna i den brittiska huvudstade­n till lugn, men också till vaksamhet.

– Rapportera allt misstänkt till polisen. Vi har alla en viktig roll att spela som polisens och säkerhetst­jänstens ögon och öron, för att skydda London, säger Khan. KNIVDÅDET INTRÄFFADE bara timmar efter att myndighete­rna meddelat att antalet beväpnade poliser i London ska öka till följd av den senaste tidens våldsdåd och attentat i europeiska länder.

Russell Square, där överfallet inträffade, ligger i centrala London, nära University of Londons huvudbyggn­ader och The British Museum.

 ?? Bild: FRANK AUGSTEIN ?? En amerikansk kvinna dödades och fem personer från Spanien, Israel, Australien och Storbritan­nien skadades när den 19-årige norrmannen gick till attack med kniv.
Bild: FRANK AUGSTEIN En amerikansk kvinna dödades och fem personer från Spanien, Israel, Australien och Storbritan­nien skadades när den 19-årige norrmannen gick till attack med kniv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden