Göteborgs-Posten

Lantlig idyll redo för än fler chalmerist­er Fakta: Kårhus på landet

- STEFAN BJARNEFORS

FULLT BLÅS. HÄRRYDA Sedan nästan 70 år tillbaka har Chalmers studenter kunnat ta sin tillflykt till Sandsjön i Härryda. Efter omfattande renovering och utbyggnad är fristaden nu återinvigd – och redo för minst 70 år till.

Det har tagit fem år – eller nästan en civilingen­jörsexamen – men nu står Chalmers nya lantliga kårhus klart. De 30 miljoner kronor som allting har kostat syns allra tydligast i form av den nya Storstugan – en rödtjärad, 500 kvadratmet­er stor, ladliknand­e byggnad.

Arkitektfi­rman Inobi, med tidigare Chalmersst­udenten Andreas Eklöf i spetsen, ligger bakom projektet som är särskilt designat för att klara studentern­as omtalade festliv.

– Det är tåligt, hållbart, enkelt att städa och enkelt att reparera. Om någon råkar backa in med en bil är det bara att byta en bräda och tjära på. Man kan enkelt reparera även inuti, säger han. FÖR FINANSIERI­NGEN STÅR studentkår­en själv för omkring elva miljoner kronor. Resterande belopp har samlats ihop med hjälp av donationer.

En av de mer profilerad­e bidrags- FYRA GENERATION­ER. givarna är Rune Andersson som bidrar med fyra miljoner kronor. Genom åren har han skänkt en bit över 25 miljoner till den skola han tog examen från i slutet på 60-talet. Pengarna har därefter tagit form av stipendier och den stora hörsalen RunAn.

– Jag tror att alla vi äldre som varit med och sponsrat vill ge tillbaka lite. Man har ju fått så mycket härifrån, säger han och minns hur platsen spelade en stor roll även i hans eget studentliv:

– Vi var ute och hade mycket fester i Sportstuga­n som blev klar 1967. Det är lite speciellt här. Man sover trångt i speciella våningssän­gar. Då lär man verkligen känna varandra. Det skapar samhörighe­t, säger han och fortsätter:

– På något vis har man kontakt livet ut. Om några veckor ska jag träffa min första faddergrup­p igen. Det är inte så många lärosäten där det är så. OM GAMLA STUDENTER har skänkt pengar har nuvarande studenter främst skänkt tid. Totalt har mer än 3 500 frivilliga arbetstimm­ar använts till att riva, bära och bygga på området. Nuvarande kårordföra­nde Carl von Rosen Johansson är mer än nöjd med resultatet.

– Jag tycker att det känns fantastisk­t och jag har även turen att få vara med och inviga det. Det här området som vi har satsat jättemycke­t på kommer att slitas med hälsan för många generation­er chalmerist­er.

– Det känns bra för mig att kunna komma tillbaka hit gång efter gång – och om femtio år kanske jag är en av de nya donatorern­a.

 ?? Bild: STEFAN BJARNEFORS ?? Chalmers egen Allianceor­chestret underhöll på invigninge­n. Huset i bakgrunden är den nya Storstugan.
Bild: STEFAN BJARNEFORS Chalmers egen Allianceor­chestret underhöll på invigninge­n. Huset i bakgrunden är den nya Storstugan.
 ?? Bild: STEFAN BJARNEFORS ?? Rune Andersson, rektor Stefan Bengtsson, Carl von Rosen Johansson samt Andreas Eklöf är alla chalmerist­er av olika årgångar.Fritidsomr­ådet i Härryda köptes av Chalmers studentkår 1937. Platsen används som rekreation­sområde. Samtliga studenter får möjlighet att komma på besök till platsen under sina första veckor på skolan.Området består av 5 000 kvadratmet­er mark och 9 000 kvadratmet­er sjö.Med tiden har det byggts ut vid flera tillfällen och omfattar nu tre hus och två bastur. Sammanlagt finns närmare 50 sovplatser.Nya och gamla medlemmar av Chalmers studentkår nyttjar området gratis. Även icke-chalmerist­er är välkomna men får då hyra in sig.
Bild: STEFAN BJARNEFORS Rune Andersson, rektor Stefan Bengtsson, Carl von Rosen Johansson samt Andreas Eklöf är alla chalmerist­er av olika årgångar.Fritidsomr­ådet i Härryda köptes av Chalmers studentkår 1937. Platsen används som rekreation­sområde. Samtliga studenter får möjlighet att komma på besök till platsen under sina första veckor på skolan.Området består av 5 000 kvadratmet­er mark och 9 000 kvadratmet­er sjö.Med tiden har det byggts ut vid flera tillfällen och omfattar nu tre hus och två bastur. Sammanlagt finns närmare 50 sovplatser.Nya och gamla medlemmar av Chalmers studentkår nyttjar området gratis. Även icke-chalmerist­er är välkomna men får då hyra in sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden