Göteborgs-Posten

Designtala­nger i Milano

-

Ett helt gäng studenter från HDK, Högskolan för designoch konsthantv­erk i Göteborg, befinner sig just nu i Milano för att visa sina alster för den stora och intressera­de designpubl­iken på en av Europas viktigaste designmäss­or, Salone del Mobile. HDK:s utställnin­g, som fått namnet Almost Complete, har tidigare också visats i Stockholm och fokuserar på mötet mellan föremål och mottagare. Bakom konstverke­n står studenter från både design- och konsthantv­erksprogra­mmen på skolan. EN AV DEM är Nihan Aycan, som går kandidatpr­ogrammet i design. Hennes verk är en omfattande, två meter hög, interaktiv vikvägg i akrylglas och dikroisk glasfolie, som fått titeln (un)spaced. Hon står i montern som eleverna själva ansvarar för, när vi pratas vid på telefon. Det är många som intressera­r sig för HDK:s alster på mässan, berättar hon.

– Det är mycket folk här, det är roligt. Vi har en jättefin blandning i vår monter av både design- och konsthantv­erk, inte bara möbler alltså utan lite mer skulptural­a objekt, och vi är färglada också med ljussättni­ngen, så det känns jätterolig­t.

Om sitt eget verk berättar hon att hon lockades av att göra något stort och att hon fastnade för materialet.

– Det är ett otroligt fint material att jobba med, färgerna i verket ändras också beroende på ljuset och lokalen. Vinklarna och det reflektera­nde materialet skapar visuella illusioner och effekter som överraskar. Tanken är att utmana betraktare­n i vad som är verkligt och vad som inte är greppbart, säger hon.

För studentern­a är mässan viktig inte minst för att knyta kontakter för framtiden. Nihan Aycans verk har redan rönt uppmärksam­het, precis innan Milano fotografer­ades vikväggen i London för en välrenomme­rad internatio­nell tidskrift.

”Vi vill ju att de ska suga i sig så mycket som möjligt, knyta kontakter och få inspiratio­n”

JESPER NORDA

designlära­re, HDK

 ?? Bilder: MIKAEL MARTINSSON ?? I BLICKFÅNGE­T. Nihan Aycans (un)spaced är en två meter hög vikvägg i akrylglas.
Bilder: MIKAEL MARTINSSON I BLICKFÅNGE­T. Nihan Aycans (un)spaced är en två meter hög vikvägg i akrylglas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden