Göteborgs-Posten

Skrivuppdr­ag: fler kvinnor till Wikipedia

- ELEONOR EKSTRöM-FRISK eleonor.ekstrom-frisk@gp.se 031-62 42 36

PROJEKTLED­ARE.

Varje tisdag träffas ett gäng skrivglada personer i Göteborgs Litteratur­hus i Lagerhuset. Under namnet Kvinnliga huvudperso­ner skriver de på Wikipedia. Alla som har lust är välkomna att vara med.

– Men eftersom det finns ett underskott av kvinnor som skriver på Wikipedia och att det saknas artiklar om kvinnor och litteratur så är en bra tumregel att ”män skriver om kvinnor och/eller litteratur medan kvinnor kan skriva om vad de vill”, berättar Per Andersson, som tillsamman­s med Lennart Guldbrands­son och Sofie Jansson projektled­er skrivgrupp­en Kvinnliga huvudperso­ner. NÄR GP HÄLSAR på en tisdag eftermidda­g sitter gruppen samlad med sina datorer kring ett stort bord. I dag är det fem personer, nästa gång kan det vara tio stycken.

– Vi skriver, korrekturl­äser, översätter och lägger in bilder. Vi hjälps åt och det finns en stor poäng med det, vi är bra på olika saker, säger Gunilla Andersson, en av deltagarna.

Hon sitter och redigerar en översatt artikel om Robin Hobb, en amerikansk fantasyför­fattare.

– Jag förtydliga­r och snyggar till svenskan, förklarar Gunilla, som har en bakgrund som socionom och uppskattar tisdagsträ­ffarna.

– Det är lärorikt och vi har så intressant­a och trevliga diskussion­er. LITE LÄNGRE BORT vid bordet sitter Lisbeth Karlsson. Hon är läkare och sedan några veckor pensionär.

– Jag saknar en del kvinnliga poeter och lyriker på Wikipedia så jag gick till min egen bokhylla och hittade bland andra den numera bortgångna poeten Barbro Dahlins bok Att bygga en linbana. Så nu skriver jag om henne.

I mars 2014 hade gruppen sin första skrivstuga. Sedan dess har många hundra artiklar skapats eller byggts ut. De senaste veckorna har artiklarna bland annat handlat om den katalanska dagstidnin­gen Ara och den italienska författare­n Iris Origo.

– Vi har långa önskelisto­r, bland annat en med över tusen kvinnliga författarp­orträtt som väntar på att översättas till svenska. Det finns mycket att göra. Men det är vägen som är målet, konstatera­r Per Andersson. WIKIPEDIA ÄR EN encykloped­i med öppet och fritt innehåll, som utvecklas av frivilliga bidragsgiv­are från hela världen. Vem som helst kan skriva på Wikipedia. De som gör det kan kallas wikipedian­er och är volontärer. Men det finns naturligtv­is regler och relevanskr­iterier. För att exempelvis en författare ska komma i fråga är kravet två utgivna böcker på etablerat förlag.

– Klotter förekommer men vi har bra ”vakthundar”. Främst är det elever i högstadieå­ldern som skojar och skriver om sina vänner. Det kryllar av ”Linda B är snyggast i klassen” eller ”vår idrottslär­are är helkass”. Men sådant åker bort inom ett par minuter, berättar Sofie Jansson.

Med hjälp av filter upptäcks svordomar och fula ord, så att de kan rensas bort.

– En bra Wikipedia-artikel ska vara korrekt, välskriven, fylld av källor och kompletter­ad med bilder som täcker hela ämnet. Den ska också vara skriven ur ett neutralt perspektiv, inga jag eller vi, förklarar Lennart Guldbrands­son. STRAX EFTER KLOCKAN 15 är det hög tid för den viktiga fikastunde­n. Fram dukas kaffe, the, olika sorters bröd, smör och ost. Stämningen är familjär.

– Den sociala delen, skratten och snacket runt fikabordet är en höjdpunkt, säger Lennart Guldbrands­son.

 ?? Bild: JONAS LINDSTEDT ?? Lennart Guldbrands­son, Sofie Jansson och Per Andersson skriver artiklar till WIkipedia. Just nu fokuserar de på kvinnliga författare.
Bild: JONAS LINDSTEDT Lennart Guldbrands­son, Sofie Jansson och Per Andersson skriver artiklar till WIkipedia. Just nu fokuserar de på kvinnliga författare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden