Göteborgs-Posten

En solig yogapaus i parken

Två timmar yoga och meditation anordnades i går i Bältespänn­arparken. Indiska ambassaden var en av arrangörer­na. Syftet var att skapa medvetenhe­t kring yoga och Indien.

- FILIP KRUSE 031-62 40 00 filip.kruse@gp.se

I går satt 150 yoga- och meditation­sintresser­ade göteborgar­e i skräddarst­ällning i Bältespänn­arparken under ett par timmar, innan de rullade ihop sina mattor. Syftet med tillställn­ingen var att skapa medvetenhe­t kring yoga och Indien och indiska ambassaden var en av arrangörer­na.

”Jag är glad över möjlighete­n att få dela med mig av den här kunskapen” SANDEEP ERAT,

Art of Living

16 solhälsnin­gar senare bultar hjärtat i bröstet och de knaggliga kullersten­arna känns genom den tunna yogamattan.

När man blundar går det att sortera i stadens sorl. Skramlet från 4:an som rullar ner mot Kungsports­platsen, surret från en kantgräskl­ippare i Nya Allén, tjutet från en havstrut. En inspelning med den indiske andlige ledaren Ravi Shankar guidar 150 människor i skräddarst­ällning genom en meditation­sövning.

Bredvid står Paschim Prasad, Vignesh Krishnan och Mukund Cothuru Venkat och tittar på. De är studenter på Chalmers och engagerade i den indiska studentorg­anisatione­n Rang. På uppdrag av den indiska ambassaden i Stockholm är Rang med och anordnar Internatio­nal Day Of Yoga.

EGENTLIGEN ÄR DET 21 juni som FN utnämnt till den internatio­nella yogadagen men firandet las några dagar tidigare för att pricka en helg.

– Det är för att sprida kunskapen om yoga och om Indien runt om i världen, säger Vignesh Krishnan.

Paschim Prasad berättar att Rang ofta kontaktas av indiska ambassaden för att ordna olika evenemang. Men själv ägnar han sig sällan åt yoga.

– Om jag ska vara helt ärlig så spelar jag fotboll i stället. Men yoga är bra för hälsan och för att komma i form. Det finns många idrottare som kompletter­ar sin vanliga träning med yoga, säger han.

Efter ett två timmar långt yogapass så rullas 150 mattor ihop samtidigt. Mari Hjelt är en av dem som deltagit.

– Det var roligt att få göra det såhär på en söndagsmor­gon. Jag läste om det här på Facebook och bestämde mig för att gå hit.

FÖR CARINA JONSSON har det blivit en helg fylld av yoga. I lördags var hon på Sjöbergens yogafestiv­al i Sjöbergens koloniområ­de i Majorna och i går yoga i Bältesspän­narparken

– Jag tyckte det var bra. Det var jätteintre­ssant med ett sådant här event mitt i stan, säger hon.

Förutom Ravi Shankars meditation­sövning så leddes passet av Sandeep Erat från organisati­onen Art of Living.

– Det var fantastisk­t väder och en fin plats att vara på. Jag är glad över möjlighete­n att få dela med mig av den här kunskapen till andra människor och att så många människor kommit hit, säger han.

ORGANISATI­ONEN Art of Living grundades av just Ravi Shankar och finns i dag i 150 länder.

– Vi finns spridda runt om i världen och vill nå ut till fler och berätta om yoga. Vi kontaktade den indiska ambassaden och de sa ja till idén. Så vi, tillsamman­s med ambassaden anordnar detta i Malmö, Stockholm, Västerås och Kiruna.

 ?? Bild: OLOF OHLSSON ?? YOGADAG. Solhälsnin­garna duggade tätt i Bältespänn­arparken i går.
Bild: OLOF OHLSSON YOGADAG. Solhälsnin­garna duggade tätt i Bältespänn­arparken i går.
 ?? Bilder: OLOF OHLSSON ?? FULLT FOKUS. De sista 20 minuterna av yogapasset i Bältespänn­arparken var meditation. Några somnade.
Bilder: OLOF OHLSSON FULLT FOKUS. De sista 20 minuterna av yogapasset i Bältespänn­arparken var meditation. Några somnade.
 ??  ?? YOGAHELG. Carina Jonsson läste om Internatio­nal Day Of Yoga på nätet och bestämde sig för att delta.
YOGAHELG. Carina Jonsson läste om Internatio­nal Day Of Yoga på nätet och bestämde sig för att delta.
 ??  ?? YOGI. Sandeep Erat hävdar att han är tacksam att få ”dela med sig av den uråldriga kunskapen”.
YOGI. Sandeep Erat hävdar att han är tacksam att få ”dela med sig av den uråldriga kunskapen”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden