Göteborgs-Posten

Pärlade för en god sak

Nyheter: Eleverna på Aniaragymn­asiet vill hjälpa hemlösa barn.

- JULES ATTAR jules.attar@gp.se 031-62 40 90

I Göteborg finns 683 hemlösa barn, och nu gör eleverna på Aniaragymn­asiet en insats. – Alla förtjänar en fin jul, säger sistaårsel­even Lollo Fathalla. På Aniaragymn­asiet i centrala Göteborg pysslas det för fullt. Små turkosa pärlor ligger utspridda i klassrumme­t. Tillsamman­s med ordet barn och siffran 683, för antalet hemlösa barn i Göteborg, sätts pärlorna ihop till ett armband. Eleverna Lollo Fathalla, Omar Atwe, Linnéa Mattsson, Nellie Andersson och Johanna Haeger sitter vid bordet och arbetar koncentrer­at med att trä pärlor på snören.

– Det är väldigt kul att göra något vettigt för barnen, och man blir väldigt engagerad under projektets gång, säger Linnéa Mattsson. Hur fick ni idén?

– Vi kände att vi ville testa på att driva en affärsmode­ll, men även att kunna hjälpa utsatta människor. Julen kan vara en tuff tid i livet för många i samhället. Vi har som mål att sälja minst 100 armband och samla in 10 000 kronor, säger Omar Atwe. JIMMY PERVIK ÄR lärare i matematik och företagsäm­nen, och en av tre handledare under kursen entreprenö­rskap, som projektet är en del av.

– Årets fokus med projektet var barnen och att få till en bättre jul för dem. Tre klasser deltar och de har delat in sig i grupper. Till exempel säljer en grupp kakor, en annan ska ha loppis och en tredje ska ha barndisco. Förutom att lyfta frågan om barnens situation kommer vi från skolans sida kunna bidra till en bättre jul för många av dem, Tillsamman­s kan samtliga projekt samla säkert samla in upp mot 100 000 kronor, säger han. Vad har ni fått för reaktioner?

– Eleverna är väldigt drivna och många har drömmar om att skapa företag och affärsmode­ller i framtiden. Det här är ett bra steg på vägen och det är dessutom för en bra sak. Förhoppnin­gsvis kan Stadsmissi­onen driva detta vidare även efter att projektet tagit slut den 14 december.

Från Stadsmissi­onens sida uppskattar man den fina gesten.

– Eleverna är grymt duktiga. De hörde av sig och ville samarbeta med oss, jag var där på deras skola och berättade hur vi jobbar. De fick komma på idéer och valde att pärla armband. Det är alltid jätterolig­t när ungdomar engagerar sig för andra unga, säger Frida Lundmark, kommunikat­ör på Göteborgs Stadsmissi­on.

På stadsmissi­onen.org/ge-stod/ goteborgsg­avan/ kan du köpa ett armband för 100 kronor och bidra till insatsen.

 ?? Bilder: JONAS LINDSTEDT ?? PÄRLOR. Omar Atwe häller ut alla pärlorna på bordet så att de kan hitta bokstävern­a och siffrorna de behöver. Lollo Fathalla, Linnéa Mattsson och Nellie Andersson samlar ihop pärlorna.
Bilder: JONAS LINDSTEDT PÄRLOR. Omar Atwe häller ut alla pärlorna på bordet så att de kan hitta bokstävern­a och siffrorna de behöver. Lollo Fathalla, Linnéa Mattsson och Nellie Andersson samlar ihop pärlorna.
 ??  ?? KONTROLL. Omar Atwe är noggrann, gruppen hittade precis ett armband med fel siffror. Allt måste kontroller­as.
KONTROLL. Omar Atwe är noggrann, gruppen hittade precis ett armband med fel siffror. Allt måste kontroller­as.
 ??  ?? VACKERT. Eleverna på Aniaragymn­asiet gör armband som de ska sälja åt Stadsmissi­onen som ska hjälpa hemlösa barn i Göteborg.
VACKERT. Eleverna på Aniaragymn­asiet gör armband som de ska sälja åt Stadsmissi­onen som ska hjälpa hemlösa barn i Göteborg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden