Göteborgs-Posten

Salong ska klippa kvinnor med slöja

Frisörsalo­ngen Cybtekk i centrala Göteborg kommer efter årsskiftet börja klippa kvinnor med slöja. Under vissa dagar kommer endast kvinnliga frisörer jobba och endast kvinnliga kunder vara välkomna till salongen.

- gabriella.elbiedpett­ersson@gp.se GABRIELLA ELBIED PETTERSSON

När Fatima Haj Younes ännu en gång var besviken över en misslyckad hemmaklipp­ning bestämde sig hennes syster Mirjam Haj Younes för att göra något åt saken. På sociala medier efterlyste hon om det fanns något intresse bland kvinnor med slöja att hitta en bra frisörsalo­ng att gå till – och det fanns det.

– Det är flera hundra som har skrivit att det är intressera­de, och det är många som inte ens bor i Göteborg. De som har anmält sig är runt 100 personer, intresset är väldigt stort, säger Mirjam Haj Younes. MIRJAM HAJ YOUNES bär själv inte slöja, men hennes syster Fatima Haj Younes gör det. Hon har tappat räkningen på hur många fula frisyrer hon haft.

– Eftersom man inte kan gå och klippa sig hos en frisör på en salong så slutar det ofta med att man klipper sig hemma hos någon som säger sig vara frisör. Då får man någon omodern frisyr som en hockeyfril­la eller att de fönar ens lugg som en colaburk. Det har hänt jättemånga gånger att jag har haft fula frisyrer, säger Fatima Haj Younes.

Hon berättar att hon ofta åker utomlands och då passar på att klippa sig, men att många vänner som har slöja aldrig klipper sig.

När systern Mirjam Haj Younes insåg att intresset var stort nog kontaktade hon sin egen frisörsalo­ng Cybtekk i Göteborg och frågade om de kunde tänka sig att

”Vi stänger ner och kör enbart för de här kunderna” BEATRICE OSKARSSON Frisör

klippa kvinnor med slöja i avskildhet om hon tog dit många kunder. Svaret blev ja.

– När Mirjam upplyste oss om att det finns ett behov och att många vill fixa håret så var det självklart att vi ska hjälpa till, alla som vill ska kunna komma hit och fixa håret, säger Beatrice Oskarsson, frisör på salongen och den som kommer att klippa kvinnorna. HON BERÄTTAR ATT

salongen passar bra till ändamålet då de har stora portar som går att fälla ner över fönster och dörrar vilket gör att det inte blir någon insyn i lokalen.

– Vi stänger ner och kör enbart för de här kunderna. Vi ser till att ingen av våra manliga kollegor jobbar då, det kommer vara en frizon för kvinnor, säger Beatrice Oskarsson.

Än är det inte helt klart hur ofta tillfällen­a ska ges, utan det kommer styras efter hur hög efterfråga­n är. Blir det många kunder kommer även Beatrices Oskarssons kvinnliga kollegor hjälpa till med klippninga­rna.

– Vi testar oss fram, om det är fler som hittar hit så är det jätterolig­t. Men vi tar det lugnt i början. HON SÄGER ATT

kollegor haft tankar på liknande initiativ tidigare men att det runnit ut i sanden. Beatrice Oskarsson ser det som en möjlighet att hjälpa till och samtidigt få fler kunder till salongen.

– Vi ser det inte som en stor grej, det är mer en självklar grej för oss, säger hon.

Mirjam Haj Younes är glad att initiative­t uppmärksam­mas och hoppas att fler salonger tar efter. Enligt henne har många fördomar mot kvinnor i slöja och tror att de inte har råd att gå till en frisörsalo­ng bara för att många bor i förorter. Hon berättar också att många inte förstår varför kvinnor med slöja vill vara fina i håret.

– Man har ju bara på sig slöjan på offentliga platser, när man är hemma med sin familj tar man av den. Det är klart man vill vara fin i håret bland sin familj och sina vänner, säger hon.

Och Fatima Haj Younes är nöjd över att äntligen kunna gå till frisören.

– Jag ser verkligen fram emot att få gå till en frisörsalo­ng i Sverige, säger hon.

Fotnot:

Det finns fler frisörer i Göteborg som klipper kvinnor med slöja, bland andra Salong Lyktor på Toleredsga­tan 4 och Elit Hår och Skönhet på Herkulesga­tan 1. Det finns även en salong för endast kvinnor på torget i Hjällbo.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? INGEN INSYN. Mirjam Haj Younes, (stora bilden), initiativt­agare som kollade intresset bland kvinnor med slöja, stänger dörrarna så det inte blir någon insyn i lokalen hos Cybtekk hair studio. Uppe t v frisören Beatrice Oskarsson, nedtill blivande...
INGEN INSYN. Mirjam Haj Younes, (stora bilden), initiativt­agare som kollade intresset bland kvinnor med slöja, stänger dörrarna så det inte blir någon insyn i lokalen hos Cybtekk hair studio. Uppe t v frisören Beatrice Oskarsson, nedtill blivande...
 ?? Bilder: ROBIN ARON, THOMAS JOHANSSON ??
Bilder: ROBIN ARON, THOMAS JOHANSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden