Göteborgs-Posten

Samtalsgru­pp ska hjälpa unga att sluta jämföra sig med andra

- LENA EKSTRAND

Hur blir man nöjd med den man är och det man har? Hur slutar man jämföra sig och söka bekräftels­ekickar? I en samtalsgru­pp kring ”fomo” ska en filosof och en fysioterap­eut hjälpa unga att fundera kring frågorna.

Via sina yrken kommer filosofen Ida Hallgren och fysioterap­euten Lotte Boman i kontakt med ungdomar som stressas av kraven i sin samtid och tankarna på sin framtid. Så föddes planerna på att anordna en samtalsgru­pp i Fomo, Fear of missing out.

– Rädslan för att missa saker bidrar till att många unga känner sig väldigt splittrade. Samtidigt ska de hantera omgivninge­ns prestation­skrav och hälsohets. Utifrån ungdomarna­s egna frågor och funderinga­r vill vi hjälpa dem att utforska hur man gör för att inte dras med. Att våga lita till sig själv och våga ställa frågor om vad som faktiskt är värdefullt, säger Ida Hallgren. DE NEGATIVA KÄNSLOR som fomo skapar handlar inte så mycket om själva händelsen som om rädslan för att bli exkluderad, att förlora sin sociala tillhörigh­et i en grupp. LOTTE BOMAN, I en tid när allt fler delar med sig av sina liv är det svårt att låta bli att jämföra sig med andra och tänka att mitt liv är ”good enough”. SOM FYSIOTERAP­EUT HAR Lotte Boman arbetat mycket med barn och unga i habiliteri­ng, just nu på FaR-teamet i centrala och västra Göteborg. Hon har också haft Må Bra-grupper om kost och fysisk aktivitet.

– I medierna görs kroppen till objekt och projekt vilket sätter en stor press på unga vuxna. Vi vill inspirera dem att testa nya sätt att röra sig och få fysiskt självförtr­oende. Man kan tänka på kroppen som ett instrument som man kan stämma i sin egen tonart så att man kan verka i sitt liv med den det eftertryck som krävs, säger Lotte Boman.

– Unga vuxna är mycket uppe i sitt huvud, i sina tankar och känslor. Att växa hälsosamt som människa inbegriper att landa i både kropp och sinne, säger hon.

I medierna görs kroppen till objekt och projekt vilket sätter en stor press på unga vuxna

Fotnot: Förkortnin­gen FaR står för Fysisk aktivitet på recept. Kursen i Fomo ska anordnas i samarbete med Hälsolots i Centrum och Majorna-Linné.

fysioterap­eut

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden