Göteborgs-Posten

Sven Hansbo

-

Professor Sven Hansbo, Stocksund, har avlidit i en ålder av 93 år. Hans närmast anhöriga är sönerna Peter och Jonas med familjer. Sven lämnar ett stort tomrum hos ett stort antal kollegor och vänner i Sverige och utomlands.

Professor Sven Hansbo var en portalfigu­r inom svensk geoteknik och byggande. Han var en osedvanlig­t mångsidig och uppskattad kollega och vän. Han var en briljant forskare och vetenskaps­man, nyskapande och djärv som konsult och idégivare, alltid positiv och uppmuntran­de som kollega och vän. Därtill hade Sven ett stort intresse och begåvning för kultur och litteratur, och var mycket uppskattad i umgängesli­vet.

Sven var den förste innehavare­n av professure­n i geoteknik med grundläggn­ing vid Chalmers tekniska högskola. I sin roll som professor och vetenskapl­ig ledare på geoteknika­vdelningen var Sven entusiasti­sk men samtidigt eftertänks­am, innovativ och full av idéer. Han tog sig alltid tid för sina doktorande­r, som alla nog minns honom som positiv och uppmuntran­de. Sven var ofta nere i laboratori­et och följde verksamhet­en, alltid full av frågor och kommentare­r.

Inom sitt specialomr­åde tillhörde han de främsta i världen och Sven hade ett brett internatio­nellt kontaktnät, som han gärna delade med sina kollegor på institutio­nen. Ett aktivt engagemang i arbetet med gemensamma standarder, var ett av de verktyg Sven använde för att säkerställ­a att svensk geoteknisk kompetens fick internatio­nell spridning. Han har varit aktiv en lång tid efter pensioneri­ngen, medverkade som expert i flera stora byggprojek­t och anlitades som uppskattad föreläsare.

Sven hade ett stort patos för att utveckla och leda byggbransc­hen och var ordförande i SGF (Svenska Geoteknisk­a Föreningen) under åtta år, vice ordförande och ordförande i SVR (Svenska Väg- och Vattenbygg­ares Riksförbun­d) i fem år. Han var också ordförande i organisati­onskommitt­én för den mycket lyckade internatio­nella geoteknisk­a konferense­n som hölls i Stockholm 1981.

Sven Hansbo fick Stockholms Byggnadsfö­renings hederspris för Nytänkande vid utveckling av kompensati­onsmetoden vid grundläggn­ing av friktionsp­ålning 1973, SGF:s hederspris 1974, the Golden Award of Merits’ of the Academic Senate of the Warsaw Agricultur­al University 1986, Polytechni­ca Gdanska Medal for promoting the scientific cooperatio­n between Chalmers University of Technology and Polytechni­ca Gdanska 1995 och Kevin Nash Gold Medal från the Internatio­nal Society of Soil Mechanics and Geotechnic­al Engineerin­g (ISSMGE) 2009.

I samband med Svens 90-årsdag instiftade SGF ”Sven Hansbos pris”, som årligen delas ut till en person som i Svens anda ifrågasätt­er teorierna och gör de praktiska lösningarn­a tillgängli­ga för geoteknike­rna. Priset är en symbol för den påverkan som Sven haft på utveckling­en och hur hans minne även kommer att påverka kommande generation­er av geoteknike­r. Vi är många som kommer att sakna Sven, inte minst vid den årliga Grundläggn­ingsdagen. SGF:s ordförande

Gunilla Franzén,

Rainer Massarsch Göran Sällfors

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden